Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Magánkézben van, de az állam felügyeli

Magánkézben van a dénesfai Cziráky-kastélyhoz tartozó grófi majorság. A jogszabályok mégis úgy kezelik, mintha állami tulajdon lenne.
Dénesfa épített értékei között az egyik legkiemelkedőbb a Cziráky-majorság épületegyüttese. A grófi szérű 3,7 hektáros területen fekszik, ló- és tehénistállókkal, terménytárolókkal, magtárakkal, kovács- és asztalosműhellyel. Elhanyagolt állapotában is impozáns látvány. A birtok műemléki védelem alatt, de magánkézben van. A tulajdonos kft. lehetőségei és jogai éppen a védelem miatt behatároltak. A területet nem oszthatják meg, azaz részleteiben nem értékesíthetik, arra viszont nincs pénze a társaságnak, hogy felújítsa a gazdasági épületeket.

Műemlékvédelem alatt

Miután a II. világháború után a Cziráky grófoktól elvették a kastéllyal együtt a majorságot is, az állami gazdaság lett a kezelője. 1995-ben került magánkézbe az ingatlan. A mostani gazdák előbb bérlői voltak a területnek, 1997-ben pedig megvásárolták. Lehetőségeikhez képest igyekeztek hasznosítani az épületeket. Az egyikbe például egy német, műanyag zacskókat gyártó üzem költözött.

A vállalkozás hosszú távon tervezte dénesfai tartózkodását, ezért szerette volna megvenni az általa addig bérelt helyiségeket. A megosztási eljárást megindították, és eközben derült ki: műemlékvédelem alatt áll a Cziráky-major.

Keserű örökség

– Amikor megszereztük a telepet, műemlékvédelemről még szó sem volt, csak később jegyezték be a tulajdoni lapra – mondta keserűen Galambosi Gábor, a tulajdonos Reparatur-Trans kft. ügyvezetője. – Ettől fogva hiába volt minden kísérletünk, bíróságon is voltunk, de ettől az „örökségtől" nem tudtunk megszabadulni. Közben több vevő is jelentkezett, volt, aki az egyik boltíves, nagyon szép istállóba kerámiaüzemet, kiállítótermet tervezett. Amikor azonban megtudta, hogy a tulajdoni viszonyok egyelőre rendezetlenek, továbbállt. A falu szempontjából sem mindegy, hogy mi lesz a sorsa a majornak. Ha nincs a kötöttség, már nem lenne gond Dénesfán a munkahely, hiszen számos cég idetelepült volna. A kft.-nek arra nincs pénze, hogy a felújítási munkálatokat elvégezze, támogatás erre viszont nem jár. Jó volna, ha töröltetni lehetne a műemlékvédelmi bejegyzést.

Erre viszont a társaságnak nincs sok esélye, hiszen az örökségvédelmi hivatal megosztást elutasító határozatában leírják: „Az ingatlan a 3593. műemléki törzsszámon I. kategóriájú műemlékként nyilvántartott, egykori Cziráky-kastély területével szerves egységet képez. A rajta található épületek a kastély gazdasági épületei közé tartoznak. Az ingatlan szerepel a 2001. évi 64. törvény mellékletében, amely az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékegyüttesek jegyzéke. Az ingatlan megosztásával a kastélyt övező összefüggő terület, az egykori kastélypark sérülne, ezáltal a műemlék összképe is károsodna."

Visszavásárlás jöhet szóba

Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni regionális irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a több mint tíz éve húzódó ügyben jogszabályok kötik a hivatalt, hiába próbáltak eddig is segíteni. „Megoldás lehetne, ha a tulajdonosok felajánlanák az ingatlant az államnak visszavásárlásra" – jegyezte meg a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német termálfejlesztés Csornán

A tervek szerint egy német befektető 35 millió euró értékű termálfejlesztést készít elő és hajt végre Csornán. A rábaközi városban ezzel egy igencsak régi elképzelés látszik megvalósulni.
Tovább olvasom