Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

M86-os főút, Enese elkerülő: nem számítanak előnyökre

A település ipari parkjának elkészítését, szabadidőközpontot és a kerékpáros turizmus fellendülését is várják a jövendő M86-os főúttól a dél-rábaközi polgármesterek. Néhányan azonban még bizalmatlanok a beruházással kapcsolatban.
A dél-rábaközi polgármesterek többsége nagy reményeket fűz az M86-os főút érintett szakaszának megépüléséhez. Ahogy lapunkban már megírtuk a megye déli részét érintő szakaszt egyben készíti elő a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A csornai elkerülőtől a megyehatárig tartó, 41 kilométeres szakasz építési engedélye már rendelkezésre áll, és vélhetően a kiviteli tervekkel is elkészülnek hamarosan. Jövőre várható a területrendezés és a régészeti munkálatok megkezdése, valamint a közbeszerzési kiírás. A jelenlegi tervek szerint a déli út munkálataival várhatóan 2015-ben végeznek.

A dél-rábaközi szakasz építése megmozgatta a környékbeli polgármesterek jó részének fantáziáját is. Többek között Beleden és Vásárosfalun is terveznek a főút gazdaságfejlesztő hatásaival. Az elképzeléseknek van némi alapja, hiszen a 85-ös út siralmas helyzete az egyik oka annak, hogy például Kapuvárt is elkerülik a nagyobb befektetők.

A nagy forgalomtól gazdaságélénkítő hatást vár a környék lakossága.
A nagy forgalomtól gazdaságélénkítő hatást vár a környék lakossága.


Vásárosfalun számos tervet dédelgetnek a főút építésével kapcsolatban. Molnár Sándor polgármester érdeklődésünkre azonnal sorolta az elképzeléseket: kerékpárút fejlesztését, szabadidőközpont megépülését és a helyi turizmus fellendülését is említi.

– Erősen készülünk a beruházásra, hiszen községünkhöz nagyon közel vezet a nyomvonal, annyira, hogy a faluhatár egyharmada beleesik a főút építésébe – mondta a polgármester. Természetesen az érintett földtulajdonosok örülnek ennek, hiszen ezeket az amúgy is elaprózott földeket kisajátítja a beruházó. Mivel az egyik felhajtó a község és Beled környékén lesz, ennek gazdaságélénkítő hatására számít Vásárosfalu vezetése is. Ahogy Molnár Sándor kifejtette, a közelükben működő bányára mint alapanyag-ellátóra is számíthat a beruházó, ám a főút megépülése után ebből a bányából egy szabadidőparkot szeretnének létrehozni a környékbelieknek.

– Emellett reményeink szerint a Beledet Vásárosfaluval összekötő út felett megy majd el a főút, ami lehetővé teszi, hogy ide egy kerékpárutat létesítsünk – mondta Vásárosfalu első embere.

Hasonlóan nagy tervekkel várja a beruházást Tompáné Balogh Mária. Beled polgármestere is a csomópont gazdaságélénkítő hatásában bízik. Mint mondta, a kisváros jelenlegi iparterületére már a jövő évben elindítják az ipari park cím megszerzését. A vasút és a Wiedenmann cég környékén egy legalább húszhektáros területet alakítana ki a városháza, amely abban reménykedik, hogy a jó minőségű közlekedés befektetőt is hozhat a környékre.

Térképen már látszik az M86-os főút Dél-Rábaközt érintő szakasza
Térképen már látszik az M86-os főút Dél-Rábaközt érintő szakasza


– Korábban is többször tartottunk az úttal kapcsolatos fórumokat, hiszen a gazdák és a környékbeliek egy részének még hiányosak az ismeretei az új úttal kapcsolatban – tájékoztatott a polgármester. A környéken számos gazdát és a térség egyik legnagyobb mezőgazdasági cégét is érinti a beruházás. Tompáné Balogh Mária hozzátette: akik spekulatív szándékkal vásároltak itt földet, csalódhatnak, hiszen a beruházó előre meghatározott, szabott áron vásárolja fel a területeket.

Nem mindenki osztja azonban a két dél-rábaközi település optimizmusát.
Páli polgármestere kijelentette: eddig sem volt nagy beleszólásuk a beruházás menetébe, egyelőre nem számít komolyabb előnyökre települése számára. Póczik András szerint annyi dátumot hallottak már az út elkészültének végére, hogy csak abban az esetben kezdenek el gondolkodni a lehetséges előnyökről, ha majd „a kapuban kopogtatnak az útépítők".

Olvasóink írták

 • 8. Jerry 2011. december 30. 19:01
  „Pancser,megint mellé lőttél.a turizmus a legjobb üzlet, és az hozná a legtöbb pénzt,a legkisebb beruházással.A gond csak az, hogy ha a térkép szerint a főút elkerüli a falvakat,akkor bizony a turisták is elkerülik majd.Az ipari park kialakítása bizony a legrosszabb befektetés, mivel annak lényege, hogy befektetőket, munkahelyteremtő vállalkozókat vár,akik vagy jönnek,vagy nem. Lásd Győrben is kialakult az ipari park,sűrűn cserélődő gazdákkal.Egy ott letelepedő,infrastruktúrával ellátott céggel ugyan nehezen versenyezhet bármely dél rábaközi pár száz lelkes falu.viszont a Rábaközi perec Európa,sőt lassan világhírű, és lassan nincs hol megvenni,mert nem csinálják.A rábaközi szőttes szintén.Külön említésre méltó pl a rábaközi nemesi kastélyok sora, melyek bizony elég romosak, pedig remek panziók,közintézmények lehetnének belőlük,ahogy pl Ausztria csinálja a határon túl,vagy Románia kicsit arrébb.Na és ezekhez nem kell befektetőt keresni,mert ugye ezt a helyiek is megoldhatnák. Persze,ha a pénzt nem arra költik,amire kell...Bizony,régi dolog,amit pancserekre bíznak,az bizony pancserül végzi.”
 • 7. pancser 2011. december 30. 07:45
  „A cikk is a turizmussal kezdődik. Ez amolyan varázsszó még mindig, a szocializmusból, mert ez hozta a valutát. Az a világ 20 éve elmúlt, Magyarországon a turizmus mindig csak szerény méretű lehet, egyszerűen nincsen mit mutogatni, ha meg van, az gyengébb, kisebb, kevesebb mint általában az igazi turisták által látogatott országban. Az ipari park az igen, kis szerencsével, de sok munkával sikerülhet. Ha meg sikerül, akkor jön a többi is, mármint a beruházók, hacsak az Orbán kormány miatt el nem megy a kedvük.”
 • 6. rubeola 2011. december 30. 00:33
  „Már ha kész lenne is késő lenne a Csornát elkerülő út! Hogy mit kell kiállni a 86-os út mellett élőknek, azt csak ők tudják. Iszonyatos forgalom van!!! Az a rengeteg kamion éjjel-nappal dübörög végig a településeken. Fogadok, hogy egy "illetékes" sem lakik az út mellett, mert akkor már megcsináltatták volna.......... :(”
 • 5. SPAN 2011. december 29. 17:14
  „Mint a háló ........csak sajnos mi vagyunk a közepén :(
  http://img685.imageshack.us/img685/5517/centraleu.jpg”
 • 4. tonybacsi 2011. december 29. 17:00
  „Iszonyu elkeseredett nép ez a Magyar!!!”
 • 3. Goldman 2011. december 29. 16:51
  „blaze: persze, hogy kapnak, hiszen rengeteget spóroltak”
 • 2. unkown 2011. december 29. 16:07
  „a képen nekem is elsőre az jött le, hogy egy főút kb úgy néz ki mint bármelyik más elmaradott országban, ahol érthető lenne egy ilyen út, de nálunk ennyi adó mellett... én is csak gratulálni tudod azoknak akik ezért felelősek...”
 • 1. blaze 2011. december 29. 15:00
  „Az útminőség látszik a képen... 400 forintos benzinért végülis jó... Remélem a minisztériumi és kpm dolgozok kaptak évvégi jutalmat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre a tájházat is rendbe teszik Szilban

A szili polgármester mint mindig, most is a legnehezebb évre készül. Megvalósítható tervekkel… Tovább olvasom