Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

M85–86-os -Három szakasz épül heteken belül

Augusztustól 26 kilométeren építkeznek, a napokban befejeződik a csornai elkerülő munkaterület-átadása.
 
Heteken belül elkezdik építeni az M85–86-os gyorsforgalmi út három szakaszát a megyében. A teljes nyomvonal Győr és Szombathely között 2016 végére készülhet el uniós és állami támogatásból.

„Örömmel vennénk, ha végre elkészülne az új gyorsforgalmi út. Nálunk a termelés percre kiszámított, rétsági és szlovákiai beszállítóinknak viszont nehézséget okoz, hogy végig kell jönniük a 85-ös és a 86-os főúton. Főleg a csornai átkelés lassú és kiszámíthatatlan, forgalomtól és sorompótól függően tarthat húsz, de akár ötven percig is" – mondta a Kisalföldnek Huszár Ferenc. Nem a bútorgyártással foglalkozó szanyi Interfa Kft. ügyvezetője az egyetlen, aki azt várja, hogy gyorsabban lehessen közlekedni Győr (és Szombathely) felé. Az évek óta húzódó beruházás szerencsére már közelebb van a megvalósításhoz. A legelőbbre éppen a leginkább várt csornai elkerülővel tartanak.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Kisalföld kérdésére közölte, a napokban befejeződik a csornai elkerülő munkaterület-átadása. A városban július 17-én lakossági fórum lesz a fejlesztésről. A közbeszerzési eljáráson nyertes Magyar Aszfalt Kft. és Közgép Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt. augusztusban áll neki a látványosabb munkálatoknak. Az utóbbi dátum – mármint az augusztusi kezdés – igaz a Győr–Enese, valamint az Enese–Csorna szakaszra is, amelyeket a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. építhet. A befejezési határidő mindhárom esetben 2015 nyara.

Miután az enesei elkerülő már 2011 végén elkészült, ez azt jelenti, hogy két év múlva a gyorsforgalmi út elér Győrtől Csorna déli feléig. Az utolsó megépítendő rész a Csorna és Hegyfalu közötti szakasz lesz. Az ennek kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás ugyan már tart, de a nyertessel ősznél előbb nem tudnak szerződést kötni, s az átadást sem tervezik 2016 második féléve előtt. Addigra a Vas megyei szakaszokat is felavatják: a szelestei és a váti elkerülőt már használhatják az autók, Szombathely és Vát között egy év múlva, Szeleste és Hegyfalu között 2015 második félévére végeznek a kivitelezők.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. számításai szerint Győr és Szombathely között nagyjából harmadával, azaz 30–40 perccel csökken a menetidő az új gyorsforgalmi út révén, amely azonban valószínűleg a személyautóknak sem lesz ingyenes 2016–17-től. A nehézgépjárműveknek már most is fizetniük kell az elkészült szakaszok használatáért.

Az új gyorsforgalmi út kétszer kétsávos lesz, 110 kilométer/óra megengedett sebességgel, minden települést elkerül és nem keresztezi szintben sem út, sem vasútvonal. A nyomvonal Győrnél, az M1-es autópálya lehajtójánál válik majd el a 85-ös főúttól, és végig a 85-ös és a 86-os főút közelében halad. Csornánál egy átkötést is építenek északi irányba, amely a termálfürdő után éri el a 86-os főutat. Farád felé ilyen átkötés egyelőre nem készül. Ez azt jelenti, hogy a Sopron felől érkezők és a Sopron felé tartók 2016 után sem tudják elkerülni a rábaközi várost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diadal Zrt: 80 varrónőt vesznek fel januárig Kapuváron

Az új, a nagy múltú gyár jövőjét biztosító munkával a bérek is nőttek a könnyűipari cégnél. Tovább olvasom