Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Liftet is beépítettek a községházán

Szil - Lift, Braille-írás és indukciós hurok segíti a községházán a sérültséggel élők ügyintézését. Az önkormányzat pályázati támogatással fejlesztett.
A szili önkormányzat 17,7 millió forintot költött polgármesteri hivatala és a vele egy épületben lévő egészségház akadálymentesítésére. Nem önerőből persze, a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program támogatta törekvéseiket. Szereltek be liftet, „indukciós hurkot", a látássérülteket Braille-írás segíti. Még a község internetes honlapját is „akadálymentesítették".

A 17,7 milliós forintos beruházáshoz 12,4 milliót nyertek pályázaton. A különbözetet, az 5,3 millió forintot önerőből biztosította az önkormányzat.


Teljesen akadálymentes

– Az épület teljes akadálymentesítését elvégeztük – mondta Lengyel Lajos polgármester. – A házon belüli mozgást könnyítő fejlesztések mellett az infokommunikációs akadálymentesítést is megoldottuk. Így a mozgássérültek mellett a gyengénlátók és a hallássérültek is önállóan intézhetik nálunk ügyeiket.

Liftet is szereltek a polgármesteri hivatalba, Tompos Éva gazdasági ügyintéző már ki is próbálta.
Liftet is szereltek a polgármesteri hivatalba, Tompos Éva gazdasági ügyintéző már ki is próbálta.

Kontrasztos padló

Az indukciós hurok teszi lehetővé, hogy a hallássérült ügyfelek könnyebben kommunikáljanak az ügyintézőkkel. A gyengénlátók tájékozódását kontrasztos padlózat segíti, illetve a Braille-írással ellátott információs táblák. A mozgásukban korlátozottak számára liftet szereltek be.

– Az emeleten lévő házasságkötő terem is megközelíthető ma már kerekes székes vendégeink számára is – tette hozzá Lengyel Lajos. – Megszélesítettük az ajtókat is, szintén a könnyebb közlekedés érdekében, illetve akadálymentes mellékhelyiséget alakítottunk ki.


Pénzt nyerni nehéz

Szil honlapját is fejlesztették az előírások szerint: megfelelő a portál színösszeállítása, illetve egy ingyenesen letölthető program fel is olvassa a honlapon található információkat.

A pályázat utófinanszírozású. A polgármester szerint nemcsak jó pályázatot írni és pénzt nyerni nehéz, hanem a közbeszerzés, a kivitelezés és az elszámolás sem egyszerű feladat. 

Olvasóink írták

 • 5. Gabesz01 2009. január 06. 14:36
  „ez olyan mint a völgyhíd meg az alagút.”
 • 4. pamplona 2008. december 24. 18:42
  „Mekkora város ez a SZil, hogy lift kell az önkormányzatnak?”
 • 3. zsiros 2008. december 14. 09:33
  „Talän mert megírtam a véleményemet,s ezen nagyon meglepődött a moderátor.Egyébként már erről írtam,de akkor is moderálták.A lényeg annyi volt,hogy a lépcső az sport eszköz is,meg,hogy az akadálymentesítés annak szól aki alul sérült.Ennyi!!!”
 • 2. Imre82 2008. december 13. 19:59
  „:D:D:D Ugyan nem tudom, hogy zsiros miert lett moderálva, de sztem egyetértek vele :DD: D:”
 • 1. zsiros 2008. december 13. 15:24
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő betlehem

Szany - Szombat délután három órakor „élő betlehemmel" ünnepelnek a helyiek a templom melletti… Tovább olvasom