Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Lélekharang lengyelektől lengyelekig

Miközben a lengyel harangot szerelték, a községházán éppen a szombati autóbusz-baleset lengyel áldozatának halotti anyakönyvét állították ki.

Önkormányzati forrásból és adományokból lélekharangot helyeztek el a beledi temetőben. A haranglábakat erdélyi mesterek készítették. Szomorú alakulása a sorsnak, hogy miközben a lengyel harangot szerelték, a községházán éppen a szombati autóbusz-baleset lengyel áldozatának halotti anyakönyvét állították ki.

Lélekharangot állítottak szerdán a beledi temetőben. Tompáné Balogh Mária polgármestertől megtudtuk: mivel a falu templomai távol esnek a sírkerttől, egy-egy temetéskor a harang hangja nem hallatszott a szertartáson. A helyiek igénye volt, hogy a temetőn belül helyezzenek el egyet.

A lábat Beled erdélyi testvérközsége, Ákosfalva mesterei, Nagy István és Nagy Miklós készítették ajándékba. A harangot Gulácsi János pécsi vállalkozó szerelte fel.

– Több mint négyszázezer forintba kerül a beruházás, ennek egy részét az önkormányzat biztosította, a többit a hívek adományaiból fedeztük. Ősi magyar szokás, hogy halottainkat harangszó kíséri utolsó útjukon, ez mostantól Beledben is megvalósul – mondta Tompáné Balogh Mária.
A haranglábak a katolikus és az evangélikus egyházat jelképezik, illő idézettel. Béres László evangélikus lelkész hozzátette: a beledi pünkösdi fesztiválon minden évben ökumenikus istentiszteletet tartanak. Az utóbbi két esztendő perselypénzét a hívek a harang felállítására ajánlották fel. „Úgy látom, sok mindenben Beled mutat példát a környékbeli községeknek – fogalmazott Béres László. – Hallottam már ugyanis, hogy például Edvén is szeretnének lélekharangot a temetőben." A beledi lélekharang Lengyelországból érkezett. Gulácsi János elmondta: a harangon a „Halottainkért, Beled, 2007" felirat látható.

Miután a harang a helyére került, a beledi polgármester megjegyezte: szomorú alakulása a sorsnak, hogy miközben a lengyel harangot szerelték, a községházán éppen a szombati autóbusz-baleset lengyel áldozatának halotti anyakönyvét állították ki. A harang tehát a lengyel zarándoknak szólt először Beledben. A június 16-i súlyos buszbalesetnek egy halálos áldozata volt, többen súlyosan sérültek. A helybeliek egy emberként fogtak össze és segítették a szerencsétlenül járt zarándokokat. Kinyitották a tornatermet, reggelit, ebédet adtak nekik. Továbbutazásuk előtt útravalót csomagoltak, szendvicseket, üdítőket. A faluban mindenkit megrendített az eset, de nekik is erőt adott a lengyelek mély vallásossága. Ők a Szűzanya képmását szorítva mondogatták, hogy Mária mentette meg a csoportot a még nagyobb tragédiától.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új otthon tizenhat idős embernek

Tizenhat idős ember számára tudnak helyet és állandó felügyeletet biztosítani Magyarkeresztúron a volt általános iskola épületében kialakított otthonban. Tovább olvasom