Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Lehet bízni a sertéságazatban

A rábaközi sertéstartó gazdák szerint van jelene és jövője is a hazai sertéságazatnak. Nemcsak nagyüzemi, de háztáji formában is. A támogatások miatt még a hollandoknak is üzlet Magyarországon hízót nevelni.
– Kezdetben, 1992- től a feleségemmel, munkaidő után a két kezünkkel építettük fel a napjainkra modern sertésfarmunkat – mesélt a kezdetekről Horváth István, egy barbacsi gazdaság tulajdonosa.

A szakember 1974 óta foglalkozik sertéstartással, telepét az egykori szövetkezet üzemeltette. – Teljesen leromlott telepet vettünk meg, kezdetben a feleségemmel ketten dolgoztunk a modernizálásán, sokszor az építésén is – mondta a gazda.

Több támogatási formát is kihasználva, ötven kocával kezdték meg a gazdálkodást. Jelenleg hatszáz anyaállat van a barbacsi telepen, a szaporulat felét hizlalják fel.

– Azért, hogy a teljes szaporulatot hizlalni tudjuk, új, 2500 férőhelyes hizlalda építésébe kezdtünk – mondta Horváth István. A gazda napjainkban négy embert foglalkoztat (minden gépesítve van a modern telepen), ám a teljes családot „megfertőzte" a mezőgazdaság. A nagyobbik fiú, András végzett az egyetemen, ő telepvezetőként dolgozik a családi gazdaságban. Öccse, Mátyás a földekért és a gépekért felel, lánytestvérük pedig állatorvosnak készülve segíti a fiúk munkáját.

– Megéri a sertéstartás ma Magyarországon? – tettük fel a húsz éve nyitott kérdést Horváth Istvánnak. A szakember úgy véli, mind a nagyüzemi, mind a háztáji sertéstartásnak van jelene és van jövője is. – Nemrég 420 forintos kilogrammonkénti sertésár volt, napjainkban ez 380 forint környékére esett, ám saját takarmány mellett még gazdaságosan hizlalható a jószág – mondta a gazdálkodó. Hozzátette azonban, ehhez az is kell, hogy a takarmányt előre felvásárolja, többek közt a szomszédos gazdáktól, helyben biztos piacot teremtve azoknak is. A felvásárolt és betárolt takarmány mellett a gazdálkodó nincs kitéve az áringadozásoknak, előre tud tervezni már a következő évre.

– Úgy gondolom, nem csak a hozzám hasonló telepnagyságú sertéstartásnak van jövője. Véleményem szerint a kormány által is támogatott háztáji gazdálkodás is „piacképes" lehet – jelentette ki a barbacsi gazdálkodó. Elég csak arra gondolni, hogy az otthon termelő gazda legalább tudja, milyen húst eszik meg, nem beszélve arról, hogy a földtulajdonos falusi ember a takarmány jó részét is tudja biztosítani egy-két disznónak. Az nem baj, ha a kocánkénti éves 28-as szaporulat otthon nem biztosítható, de egy háztájiban nem is ez a cél – beszélt a szakmai háttérről Horváth István. Hangsúlyozta azonban, ehhez nemcsak a hazai gondolkodásnak kell megváltozni, hanem nem egy esetben a községek állattartási rendeleteinek is. – Ha így folytatjuk, lassan macskát sem lehet faluhelyen tartani – jegyezte meg keserűen.

A hazai sertéságazatról, ezáltal a saját jövőjéről szólva kiemelte: annyira megéri az itthoni termelés, hogy még holland cégek is zöldmezős beruházásokkal építenek sertéstelepeket, mint ahogyan azt Bábolnán is tették. – Ha nem figyelünk, egy jelentős hazai munkából és pénzügyi lehetőségből szorulnak ki a magyar gazdák – mondta Horváth István.
Az otthon termelő gazda legalább tudja, milyen húst eszik meg.

Hasonlóan bízik az ágazatban a kapuvári Kiss M. Vencel, aki több mint húsz éve foglalkozik sertésekkel. – Tizenhárom anyával és a szaporulattal kezdtem, napjainkban 400 hízóm van – mondta. A kapuvári gazda szerint a felvásárlási ár lehetne jobb is a jelenleginél, mint mondta, a 400 forint feletti árral már igencsak elégedett lenne, hozzátéve persze a még működő támogatásokat is. Kiss M. Vencel szerint az ágazatot jelenleg elszállt gabonaárak nyomják. Talán a 2014-től induló újabb támogatási rendszer segít a helyzeten. – A háztáji tartás is csak ebben a párosításban (föld és állat) éri meg – mondta Kiss M. Vencel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendészeti verseny három napon át

A Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen… Tovább olvasom