Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Kulturális csemegékkel szolgáltak

Jókai Annától Jankovics Marcellen át Csoóri Sándorig terjedt tavaly a Kapuvárra látogató neves művészek névsora.
Az elmúlt esztendőben eseményekben gazdag évet zárt a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ, a hagyományos rendezvényeken túl néhány egyéb program is színesítette a város művelődési palettáját.

Versmondóstúdió indult

Devecseri Zoltántól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, a színházi előadások színvonala, valamint a szakkörök és a művészeti csoportok tevékenysége az elmúlt évekhez hasonlóan alakult. Új kezdeményezésként indították tavaly a Kapuvári Katedra rendezvénysorozatát. Többek között vendégük volt Zelnik József, a Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Jókai Anna Kossuth-díjas író, Cs. Varga István irodalomtörténész, aki új könyvét mutatta be, s találkoztak még Jankovics Marcellal is. Illyés Gyula századik születésnapján Csoóri Sándor, Vasy Géza és Tornai József ajándékozta meg egy felejthetetlen estével az érdeklődőket. Új kezdeményezés volt az a versmondóstúdió létrehozása, melynek tagjai a művelődési ház és a város rendezvényein mutatták meg ebbéli tudásukat. Az elmúlt éven a kiállítások is sok újdonságot hoztak a ház életébe, a fafaragásoktól kezdve a képkiállításokon keresztül keramikusok és szobrászok alk otásait is láthatta a közönség. A Haydn-kórus az elmúlt évek hagyományait követve tavaly karácsonykor is felejthetetlen hangversennyel köszöntötte a város lakosságát az ünnep előestéjén.

Koncerttel ünnepeltek

Az igazgató rendezvényeik sorából kiemelte a városban megtartott megyei irodalmi hét megnyitóját, melyet Kalász Márton, az Írószövetség elnöke nyitott meg.
A művészeti csoportok közül a fúvószenekar ünnepelte negyvenéves jubileumát. Erre kiadvány jelent meg, mely feldolgozta a negyven év történéseit, kiállítás készült a közel fél évszázad dokumentációiból, s a zenészek nagy sikerű koncerttel ünnepelték négy évtizedes fennállásukat, sőt, fúvószenekari találkozó keretében fogadták a városba látogató zenekarok gratulációját.
A művelődési ház anyagi helyzetéről megtudtuk: a működéshez adottak a feltételek, de a minőségi munkához elengedhetetlen a különböző pályázati lehetőségek kihasználása.
„ Sajnos a bevételek nagy részét a veszteségek elviszik, a színházi előadásaink sohasem telt házasak, de ha telt házzal mennének, akkor sem tudnánk áthárítani a kiadásokat a közönségre. A téli időszakban óriási kiadást jelent a fűtés és a világítás is" – jelentette ki Devecseri Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őshonos magyar állatfajokat tenyészt

A mihályi Molnár István fejébe vette, hogy tanyáján őshonos magyar állatfajokat tenyészt.… Tovább olvasom