Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Krémes hab jön Ausztriából a Rábába

Rába mente - Krémszerű habfoltok úsznak a Rábán, Nicknél is. Civil környezetvédők szerint a Lapincsból, osztrák területről kerül a folyóba a szennyezés. Az osztrák környezetvédelmi hivatal is vizsgálódik.
Ismét habzik a Rába, a szennyezés a nicki gátnál is érzékelhető – tájékoztatta a Kisalföldet Dóczi Attila, a répcelaki Rába-műgát és Térségéért Egyesület elnöke. A folyót „védelmébe vevő" civil szervezet vezetője szerint a meder inkább hasonlít egy „krémhabfürdős fürdőkádhoz", mint az évtized folyójához. A hab eredetét az osztrákok is vizsgálják.

– A környezetvédelmi felügyelőség legutóbbi mérései alapján elfogadható a Rába vízminősége – mondta lapunknak Dóczi Attila. – Valóban, néhány hétig elfogadható volt a folyó állapota, de a hétvégétől a helyzet megváltozott, erőteljes, intenzív a habzás a nicki műgátnál.

Woki Zoltán (jobbra) és tagtársa, Pénzes Tibor a Lapincsból osztrák területen „kifogott", szennyezett jégtömbbel.

A Pro Natura St. Gotthard civil összefogás már két nappal ezelőtt jelezte, hogy a Lapincson nagyobb mennyiségű habképződés látható, ami aztán pontosan meg is érkezett Nickhez.

A szentgotthárdi Pro Natura St. Gotthard közhasznú szervezet szintén rendszeresen ellenőrzi a folyó állapotát. A Lapincsot is figyelik, így látták az Ausztriából érkező habfoltokat.

– A Lapincson tapasztalható újabban erős habzás, ami aztán a Rábába kerül – fogalmazott érdeklődésünkre Woki Zoltán, az egyesület elnöke. – Egyértelmű, hogy Ausztriából jön, mi kommunális eredetű szennyezésre gyanakszunk. Ennek ugyanis nincs köze a geotermikus erőmű által beleengedett sómennyiségnek. Észrevételeinket jeleztük az osztrák környezetvédelmi minisztériumnak is, akik vizsgálják az ügyet. A probléma megfigyelhető volt akkor is, amikor jégtáblák úsztak a folyón.

Nicknél krémszerű habfoltok figyelhető meg napok óta a Rábában.

A szentgotthárdi civilek a osztrákokkal közös akciót szerveztek. Akkor a folyón úszó sárgás, láthatóan szennyezett jégtömböket halásztak ki a vízből. Azokat most Bécsben vizsgálják, elemzik.
– Osztrák területen is gyűjtöttük a jégtáblákat, a vizsgálatok eredménye a napokban várható. Az osztrák környezetvédelmi minisztérium a környezetvédelmi hivatalt bízta meg az elemzések elvégzésével.
Véleményünk szerint a Nicknél meggyűlő habfoltok innen származnak – tette hozzá Woki Zoltán.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen megtudtuk: decemberben vizsgálták a Rába vízminőségét, akkor megfelelő volt. Természetesen az újabb habzás okát is megpróbálják kideríteni.

Olvasóink írták

 • 4. Petya 2008. január 24. 10:20
  „Kivancsi vagyok,ha Nemetorszag,vagy Olaszorszag fele folyna,akkor is meg mernek-e csinalni?!”
 • 3. gyakor 2008. január 23. 10:03
  „A cikk megjelenése előtti napon este, nyilatkozott Fodor Gábor, hogy minden rendben. A filtereket 2009-ig felszerelik a bőrgyárak víztisztítóira. Határozottak és kemények, állította, egyébként is minden rendben van mondta a miniszter. Csak azt nem értem, hogy ezek után az osztrákok, vagy csak egyesek, miért szórakoznak velünk?”
 • 2. ifj.Bedőcs Gyula 2008. január 22. 20:13
  „Érdekes,hogy egyszer a Rába folyó vízminősége jó
  máskor meg nem.Nem kéne szennyezni a Rábát
  akkor mindig tiszta volna.”
 • 1. Cseter János 2008. január 22. 16:57
  „Fel kellene ajánlani a környezetvédelmi minisztériumba kévé habnak!
  lehet, hogy ettől is jól éreznék magukat nem csak egy-egy füves csikktől! itt látszik meg, hogy mennyire semmi érő a hatóságaink munkálya! Valyon miért kapják a nem kevés tisztelet dijukat! Miért kell Őket ennyire tisztelni? Tán azért mert vannak ilyen posztzok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csarnokokat hasznosítják a Mofémban

Csorna - A meglévő épületek hasznosítása a cél a Mofém csornai gyártelepén. Jelenleg negyvenen… Tovább olvasom