Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Korszerű ellátást a betegnek!

A csornai Margit Kórház vezetői arra törekednek, hogy a kor követelményeinek megfelelő ellátást biztosítsanak a város és a térség lakosságának. Ezt a célt szolgálná az a rekonstrukció is, amit címzett támogatással s zeretnének megvalósítani.

Épület-összekapcsolás

A csornai önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén hozzájárult a Margit Kórház és Rendelőintézet címzett támogatással megvalósuló rekonstrukciójához. A részletekről dr. Winiczai Zoltán orvos-igazgatót kérdeztük.

– Az elképzelés lényege, hogy a diagnosztikai részleget a telephelyi rekonstrukció során rendbe hozott, jó állapotban lévő hotelszárnyhoz kapcsoljuk – válaszolta dr. Winiczai Zoltán. – Elsősorban a röntgenosztály áthelyezésére gondolunk, amely az egykori börtön épületében kapott helyet és mostanra minden szempontból elavult. A laboratórium és járóbeteg-szakrendelő részlegnél pedig az épület rossz állaga mellett helyhiány is mutatkozik. Például hosszú évek óta nincs méltó helye az egyre jobban bővülő és korszerűen felszerelt laboratóriumnak. De mindezek mellett a legfontosabb, hogy a városban és a térségben élő betegek akut ellátását biztosítsuk a kor követelményeinek megfelelően.

Az orvos-igazgató elmondta, hogy a tervek szerint a röntgenosztály, a laboratórium és a sürgősségi betegellátó egység egy épületbe kerül. Ez az épület összeköti a sebészeti és szülészeti osztály épületét a belgyógyászat-kardiológia épületével. Ezáltal a betegek mozgatása, szállítása egyrészt rövidebb úton történik, másrészt fedett helyen, kulturált körülmények között lebonyolítható.

Sürgősségi ellátás

– Tehát a projekt legfontosabb pontja a színvonalas sürgősségi ellátás biztosítása – fűzte hozzá a főorvos. – A beruházás megvalósítása után egy helyen láthatnánk el minden olyan beteget, aki belszervi, ideggyógyászati problémával jelentkezik a Kórházban. Természetesen a sebészeti és baleseti ambulanciától elkülönítve, de nem túl messze azoktól. Így a szakemberek mennének a beteghez, nem őt szállítanák a Kórház különböző pontjaira vizsgálat céljából. Ha egy helyre kerül a diagnosztika az orvos és a beteg, az mindenkinek jó, de elsősorban a betegeknek lesz előnyös és az ellátás is sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá válik.

Dr. Winiczai Zoltán szerint a laboratórium helyén a járóbeteg-ellátás egyébként is szükséges bővítését meg lehetne oldani, hisz vannak olyan rendelők ahol eléggé mostoha körülmények között dolgoznak. Noha manapság már elvárás, hogy egyes rendelések – ahol négyszemközti orvos-beteg kapcsolatra van szükség – két helyiségben bonyolódjanak. A helyigény jelentős, és a betegek türelmére is szükség van ahhoz, hogy a rendelési idők módosításával fenn tudják tartani a jelenlegi áteresztőkapacitást.

Készül a lift
Megtudtuk azt is, hogy elkezdődött a pulmonológia és a neurológiai osztály akadálymentesítése, készül a lift az épületnél. A beruházást pályázati pénzből, önkormányzati támogatásból és közadakozásból valósítják meg, s mintegy tízmillió forintba kerül. A munkák egy részét a Kórház szakemberei végzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rábaközi gyerekek igényelnék

A rábaközi iskolák érdeklődnek az agrártárca által meghirdetett iskolatejprogram iránt. Igaz, a… Tovább olvasom