Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kolontári helyzetkép: elkísértük a csornaiak segélyszállítmányát

Csornáról indult segélyszállítmány tegnap reggel Kolontárra. A Kisalföld is helyet kapott az önkormányzat kisbuszában. A szerencsétlenül járt településen hálásan fogadják az adományokat.

A csornaiak tartós élelmiszereket, ásványvizet, tisztító- és fertőtlenítőszereket küldtek a bajbajutottaknak. Kolontáron kiderült: minden segítség jól jön, de leginkább az utóbbiaknak veszik most nagy hasznát. Takarítják a falut és mentik, ami még menthető.

Pápa irányából érve Devecserbe, rögtön a város elején látszik a pusztítás. A kastély parkja letarolva, ahogy a közelben lévő házak, üzletek is vörösre szennyezve emlékeztetnek a katasztrófára. A település ˝bejáratánál˝ rendőrök állítják meg a kisbuszt, érdeklődve utunk célja felől. Gyors kérdés a rádióban és indulhatunk tovább. A város utcáin rendőrök vigyázzák a közbiztonságot, az üres házakra, a még megmaradt értékekre felügyelnek. A vörösiszap által letarolt házak udvarain munkagépek dolgoznak, konténerekbe rakják a szennyes bútorokat, ruhákat.

Véber Istvánné az egyik koordinátora a faluba érkező segélyszállítmányok elosztásának.
Véber Istvánné az egyik koordinátora a faluba érkező segélyszállítmányok elosztásának.

Kolontárnál aztán elénk tárul a pusztító folyam ˝medre˝. A szántóföldek közepén még ott állnak az iszap által elsodort autók, látszik, hol tört ki a tárolóból. Gőzerővel építik az új gátat is a faluban. Látszik, hogy megfeszített munka folyik, a közelébe persze nem engednek. Közben ismét rendőrök állítanak meg, akik már tudnak érkezésünkről. Gyors telefon a polgármesteri hivatalba, hova vihetjük a rakományt. ˝A kultúrházba, ha tudják még fogadni" – kapjuk az eligazítást.

A munkagépek folyamatosan dolgoznak Kolontáron.
A munkagépek folyamatosan dolgoznak Kolontáron.

A templom tövében, a domb oldalában van az intézmény, ami most elosztóbázisként működik. Segélyszervezetek munkatársai és a helyiek fogadják a megrakott járműveket. A kirakodás rendben, fegyelmezetten történik. A pihenőidejüket töltő rendőrök is azonnal a segítségünkre sietnek. Percek alatt kiürül a jármű és mindennek helye van. Az ásványvíz az egyik terembe, a tisztítószerek balra, az élelmiszer jobbra. A két zsák krumpli a színpadra. A raktárakban tevékenykedő asszonyok nagyon hálásak, nem győzik köszönni a csomagokat. Véber Istvánné az egyik koordinátora a rakodásnak. „Civilben" egyébként épp a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. alkalmazottja, de engedélyt kapott, hogy néhány napig a faluban segítsen.

A művelődési házba rendszeresen érkeznek az adományok, segélyszervezetek munkatársai és a helyiek fogadják
A művelődési házba rendszeresen érkeznek az adományok, segélyszervezetek munkatársai és a helyiek fogadják

– Még olyan messziről is eljöttek, köszönjük – mondja. – Szükség van most itt mindenre, legjobban tisztító- és fertőtlenítőszerekre. Szerencsére rendszeresen kapunk adományokat, ma a maguké a második autó. Mindent felírunk, rögzítünk, aztán egységcsomagokat készítünk. Ezeket kapják meg a falubeliek.

A csornai kisbusz után egy szlovák rendszámú autó áll a lépcsőkhöz. Utasa magyarul üdvözli a helyieket: ˝ami befért a kocsiba, azt elhoztuk˝ – jegyzi meg. A művelődési ház melletti téren nagy sátrak bográcsokkal, üstökkel. Az ásványvíz hegyekben áll ott is. A sok segítőt, önkéntest, rendőrt, tűzoltót etetni, itatni kell. Visszafelé Devecsernél még alaposan lemossák járművünket. A rendőrök is megköszönik, hogy próbáltunk segíteni.

A csornai önkormányzat kisbusza a Fidesz, a Fidelitas és a KDNP által összegyűjtött adományokat szállította Kolontárra. A Szociális és Gyermekjóléti Központ munkatársai is berakták felajánlásaikat a járműbe.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még bajban a beteg gyerekkel a bezi család

Az áramszolgáltató az áram kikapcsolásával fenyegeti azt a családot, amelynek egyik gyermekéről az… Tovább olvasom