Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Kőjegyekből (is) épül az emlékezet szobra

Egy civil szervezet kezdeményezését az önkormányzat is támogatja, illetve a helybeliek kőjegy váltásával járulhatnak hozzá a költségekhez.
Csornán 1956-os emlékművet állít fel a Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület és az önkormányzat. A volt Mária-szobor helyén, a körforgalom mellett helyezik el Berg Glória, László Zoltán és a csornai Árpási Tamás alkotását. A szervezők a költségeket önkormányzati támogatásból, illetve adományokból fedezik. Kapható már például az emlékmű felállításához kibocsátott kőjegy.
Árpási Tamásnak több munkája is látható már Csornán. P restaurálta a Mária-oszlopot, a Szent Mihály-szobrot és ő készítette a vörös márvány díszkutat is. A Kisalföldnek bemutatta az 1956-os emlékművet.

– Modern szoborkompozícióval szeretnénk gondolatainkat elmondani. Építéséhez közel négyszáz méternyi vasúti sínre van szükség és közel 240 négyzetméter kockakövet használunk fel – beszélt az emlékműről. – A kockakövekből egy kereszt alaprajzú rámpás talapzatot készítünk, a kereszt szárainak kereszteződése négyzetet alkot, amiből nyolc darab, nyolc méter magas, vasúti sínekből készült oszlop emelkedik ki.
Az oszlopokat hét méter magasságban szintén vasúti sínek kötik össze, közéjük acélhuzallal egy másfél méter átmérőjű aranyozott gömböt lógatnak be. A talapzat közepén kútszerű tömlöc készül kockakövekből, melynek tetején kovácsoltvas rács lesz. Ebből bronzkezek nyúlnak ki a gömb felé. A kút oldalára bronzból kerül a felirat: 1956. Az alkotás éjszakai megvilágítást is kap. Az emlékmű jelképrendszeréről is beszélt Árpási Tamás.

– Az felhasznált kockakő, amelyet Budapestről hoztunk, utal az 1956-os forradalmárok barikádjaira, a vasúti sínek pedig azokra emlékeztetnek, akik 1956-ban kénytelenek voltak elhagyni az országot. Emellett arra is, hogy azokban az időkben vidékről vasúttal szállították az élelmet a fővárosba. A kereszt alaprajz a szenvedést szimbolizálja, a kút a kitartást, az aranyozott gömb pedig a napot, a fényt, a reményt. Felülnézetből a hegyesre vágott sínek töviskoszorúra utalnak. Az emlékművel kettős hatást akarunk elérni: egyrészt a rendkívül rideg anyaghasználat, a szürke kockakő és a rozsdás sínek az ötvenes évek szürke, rideg, kilátástalan hangulatát idézik. Másrészt a börtönrácsból felnyúló kezek a szabadság utáni vágyat érzékeltetik. Emlékművünk utal arra, hogy a forradalom tiszta volt, de kegyetlen terror követte. Sok üzenete közül talán az a legfontosabb, hogy senkit nem szabad megalázni, megfosztani szabadságától, illetve életét ől politikai vagy vallási nézetei miatt.

Az emlékmű felállításának anyagi hátteréről Háncs Károly, a polgári egyesület tagja számolt be. Mint mondta, felállítása összesen 11 millió forintba kerül.

– Az előkészítő munkák már idén februárban elkezdődtek, a csornai képviselő-testület a város költségvetéséből 2 millió forinttal járult hozzá a kivitelezéshez. A Korona-egyesület felhívására politikamentes összefogással szeretnénk a szükséges pénzt előteremteni.
A fővárosi önkormányzat ingyen ajánlotta fel a kockaköveket, amivel 2,5 millió forintot takarítottunk meg, a Magyar Államvasutak szintén
térítésmentesen adta a síneket, ami 1,7 millió forintot jelent.
A fennmaradó összeget adományokból, felajánlásokból várjuk. Az emlékmű építéséhez úgynevezett kőjegyet bocsátott ki az egyesület 1000, illetve 5000 forintos címletekben. Ez megvásárolható a szervezet tagjainál, a Jézus Szíve-plébánián, a Városi Művelődési Központban, illetve a Pártok Házában minden pénteken délután öt és hat óra között.
Háncs Károly hozzátette: az építkezés várhatóan szeptember elején kezdődik és az október 23-i ünnepre készül el az emlékmű. E napon, a városi ünnepség keretében adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták az Árpád-kertet

Ünnepi istentisztelettel köszöntötték Beledben a kétszáz éves evangélikus templomot. Tovább olvasom