Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Rábaközi hírek - Csorna és Kapuvár hírei > Kivéreztetik a kapuvári húsgyárat? - Tüntetés pénteken

Kivéreztetik a kapuvári húsgyárat? - Tüntetés pénteken

Kedden leállt a vágóhíd, péntekre demonstrációt hirdetett a szakszervezet.

Turbók Attila - 2012.09.12. 08:21
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Keddre szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár termelése. A négyszáz dolgozót foglalkoztató üzem sorsa újra bizonytalan, ezért péntek délutánra demonstrációt hirdetett a szakszervezet. Nem csak húsgyáriaknak.

Újabb viharfelhők gyülekeznek Kapuvár egén, hiszen a 2003-as gyárbezárás, majd újranyitás után ismét rossz hírek érkeznek a valaha szebb napokat és több dolgozót látott üzemből. Ahogy lapunk megtudta, már hetek óta csökkent a napi 1200–1300 disznós kapacitású vágóhíd teljesítménye. Híreink szerint ez tegnap le is állt. A dolgozók otthonaikban a telefon mellett várják, hogy értesítsék őket a munka újrafelvételéről. Mindemellett ki nem fizetett bérekről, közüzemi díjakról és nem fizetett közterhekről beszélnek.

A kialakult helyzetre tekintettel a helyi szakszervezeti vezető, Pászli Tibor demonstrációt hirdetett péntek délután három órára a húsgyár elé, ahova nem csak az érintett dolgozókat várják.

– Egy héttel ezelőtt tárgyalt volna a cég vezetése, mely megbeszélésektől komoly eredményeket vártunk – mondta a szakszervezeti vezető. Az e hét elejére halasztott közgyűlést aztán továbbtolták szeptember 27-re, így ismét információ nélkül maradtak az alkalmazottak. Pászli Tibor kijelentette, a munkahelyek védelmében kívánnak demonstrálni, e szándékukat már be is jelentették a helyi rendőrkapitányságon.

– Politikamentes demonstrációt szeretnénk, ahova mindenkit várunk, aki szívén viseli a kapuvári és átvitt értelemben a hazai húságazat sorsát, hiszen nemcsak nálunk vannak üzemi problémák, hanem például Gyulán is – fogalmazott Pászli Tibor. A demonstráción petíciót szeretnének átnyújtani a gyár menedzsmentjének vagy a tulajdonosnak. Pászli Tibor közben felhívást intézett az állami hatóságokhoz is, melyek vizsgálatai jelenleg veszélybe sodorják a kapuvári munkahelyeket.

A gyár termelésének ilyen mérvű csökkenése veszélybe sodorhatja a megszerzett piacokat is, a nagyobb vásárlók nem tudnak tolerálni többhetes kiesést, kénytelenek lesznek más forrásokat keresni. – Hasonló helyzetben voltunk 2003-ban is, akkoriban komoly pénzekkel és nagyon komoly erőfeszítések árán tudtunk valahogy újraindulni, nem kellene hogy megismétlődjön a kilenc évvel ezelőtti helyzet – mondta Pászli Tibor.

Amikor még ment a termelés. A dolgozók most otthon várják a telefont. Fotó: Kisalföld-archívum
Amikor még ment a termelés. A dolgozók most otthon várják a telefont. Fotó: Kisalföld-archívum


(A legfrissebb hírek szerint a kormány szerdai ülésén tárgyal a Kapuvári Hús Zrt. helyzetéről.)

A dolgozók otthon ülnek a telefon mellett és várják az értesítést a felveendő munka időpontjáról. A kedd délutáni műszaknak azt mondták, maradjanak otthon, aztán majd lesz velük valami. Amúgy a gyár négyszáz munkavállalójának majd fele helyi és környékbeli, a többiek szerte az országból, bérmunkásként érkeztek.

A gyár egyik alkalmazottja, Németh Veronika lapunknak úgy fogalmazott: „Iszonyat, ami megint történik az üzemben." – Nem tudunk ebben a bizonytalanságban hosszú távra tervezni, ha három gyermekem mellett kiesik a munkabérem, végünk – jegyezte meg keserűen. Hozzátette, tudomása van olyan családról, melyből mindkét szülő a gyárban dolgozik. Tragédia lesz, ha mindkét bér elveszik.

Szigetiné Köő Zsuzsanna immár másodszor kerül szorongatott helyzetbe. Még 2003-ban az akkor megszűnő gyárból került az utcára, majd visszavették és újabb négy évet húzott le régi munkahelyén. – Most ismét itthon ülök a telefon mellett és várom a hívást, melyre azonnal ugrani kell és menni kellene a gyárba – mesélte. Szomorúan mondta a Kisalföldnek, gondjai lehetnek egy leállás után, hiszen a napi megélhetést és a hiteleket valamiből fizetni kell.

A gyár helyzetéről a menedzsment későbbre ígért tájékoztatást, az új tulajdonost pedig nem sikerült elérnünk.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a miniszterelnöknek írt levelében arra kéri a kormányt, hogy a rendelkezésére álló gazdasági, jogi, pénzügyi eszközökkel tegyen meg mindent a húsipar versenyképességének erőteljesebb javítása érdekében. Gyulán és Kapuváron együttesen már több mint 800 munkahely sorsa forog kockán, gyors intézkedések hiányában mindkét cég leállhat.
 

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 31 hozzászólás
Moderálásra küldöm 31. alekínyó 2012.09.13. 13:02

Pancser: az kevés,ha csak szorítasz nekik! Segítsél nekik,adjál tippeket,hol lehet munkát találni a Rábaközben?!

Moderálásra küldöm 30. Valaki 2012.09.13. 08:37

A húsgyárat vegye meg az önkormányzat! Akkor nem a szerencselovagok prédája lenne! :)))

Moderálásra küldöm 29. jani1961 2012.09.13. 08:25

- Politikamentes demonstrációt szeretnénk,
Kár pedig a politika és a politikusok tették ilyené ezt az országot!
Honét kerültek ide ezek a mondva csinált cégvezetők milliárdokkal a zsebükbe?
Fára velük had lógjanak!
A kormányunk mindegy hogy melyik. Miért hagy ilyen réseket a törvénybe?
Szigorú felelősségre vonás kellene az ilyen és hasonló ügyekbe.

Moderálásra küldöm 28. pancser 2012.09.12. 22:39

Ez borzasztó! De nem kell összeesküvés elméleteket gyártani, hanem munkahelyeket teremteni keresni az embereknek szervezetten! Ez a segítség és nem össze-vissza elméletek. Sajnos ez a jelenség a kapitalizmus sajátja.
Ismétlem még egyszer: Ez a kapitalizmus sajátja, emberek ti nem akartátok a szocializmust, ami mellesleg azért bukott meg mert ott senki nem ment tönkre, nem volt munkanélküliség sem. Ez kissé cinikus volt tőlem, de tisztán kell látni. A termelést semmi de semmi nem indíthatja újra ha a tulaj nem akarja, a kapitalizmus törvénye a profit és nem az ember.
Munkát kell keresni a környéken, szerintem van is, persze ebben segíteni kell a munkájukat elvesztőknek. Szorítok nekik, ne csüggedjenek!

Moderálásra küldöm 27. alekínyó 2012.09.12. 21:35

Foltányi Árpád: "ma ez lesz az utolsó bejegyzésem, rengeteg üzenetet kapok, nem tudok válaszolni mindegyikre. a kormány döntése fantasztikus, nem engedik felszámolásba a gyárat, ez a lényeg zsobrák bandája eltakarodik. holnap ott vagyok, a pénteki vágást szervezzük. mi magunk fogjuk megoldani ezt a helyzetet, a tegnapi naptól munkába állt az új pénzügyi vezető, Éva majdnem a nyakába ugrott,amikor felvette, vele ju
niusban egyeztem meg, hogy szeptembertől jön, ezt mnt román, mint zsobrák tudta. régi barátom, pénzügyszakon végzett a közgázon 90-ben, három nyelven van felsőfokú nyelvvizsgája, s a modora is sokkal jobb, mint az enyém. tényleg csak egy személyi változást szeretnék, Erzsikét vissza a konyha élére. jaj bocsi, még egy, várjuk vissza Kocsis Istvánt na jó éjt"

Moderálásra küldöm 26. peet2 2012.09.12. 21:28

Semmi baj bezárjuk a gyárat, majd ,mint ujjat elinditjuk a termelést és már is van a térségben több száz új munkahely amit állambácsi beigért támogatással. Ez a magyar csiki-csuki

Moderálásra küldöm 25. alekínyó 2012.09.12. 20:50

Aki egy picit meg szeretné érteni,hogy mi folyik a háttérben,az olvassa el a következő cikket:
http://www.figyelo.hu/cikkek/373219_nemzeti_tokehus
Ezt úgy hívják,hogy: MAFFIA

Moderálásra küldöm 24. Figyelő2012 2012.09.12. 19:41

Kedves látó

A magyar nép önként megy a vágó hídra.
Itt valami érdek van, hiszen csak úgy egy gyár nem mehet tönkre.
Hiszen húsra mindig szükség van.
A baj akkor van, ha nincs sertés, és nincs mit levágni.
Több sertés kell, hogy nagyobb gyártási kapacitás legyen.
Ha pedig felesleg van, akkor ki kell nyitni a keleti piacot, hiszen az hatalmas mennyiségű terméket tud felvenni.

Moderálásra küldöm 23. civil 2012.09.12. 19:20

Szerintem a képlet roppant egyszerű: aki úgy érzi, hogy meg kellene menteni a kapuvári gyárat, az menjen el pénteken kapuvárra és álljon ki a dolgozók mellett. Lehet tenni is. S lehet valami mellett (és nem ellen!) kiállni!
Ja, hogy az kényelmetlenebb, mint fotelből osztani az észt és vitázni? Hogy könnyebb mindig az éppen regnáló kormányt szidni? Meglehet. De feladni a kényelmet és tettekkel is bizonyítani, hogy jelen esetben kiállsz a húsgyár dolgozói mellett, szerintem felemelőbb érzés!
A sorba pedig bátran be lehet venni az abdai Kaisers húsüzemet is, ahol ma már gaz nő az udvaron....A világsajtó pedig folyamatosan a közeljövőben várható óriási élelmiszerhiányról zeng, ami alól mi sem leszünk kivételek! Persze, majd vehetsz szlovák húst, német szalámit és olasz sonkát a tecsoban, de arany áron, miközben a béred nem fog nőni. Ha a kapuvári gyár megmarad, a rábaközi gazdáknál lesz disznó. Ez is gy esély a túlélésre....

Moderálásra küldöm 22. látó 2012.09.12. 19:12

Sajnálattal olvasom a történéseket..mivel a soproni oldalt cenzúrázza a hatalom már csak "kívül" lehet hozzászólni...igen úgy néz ki mi leszünk a közmunkások ill. a külföldre távozok v. ingázók országa...egy arrogáns hatalom, és az elmúlt 22 év "nyerteseinek" szomorú hazája, a magyarok annyira belefáradtak ebbe az egészbe..hogy már nem is tiltakoznak, vagy csak gyengén...a jövő bizonytalan és sötétbe burkolózik!


31 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...