Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Kivéreztetik a kapuvári húsgyárat? - Tüntetés pénteken

Kedden leállt a vágóhíd, péntekre demonstrációt hirdetett a szakszervezet.
Keddre szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár termelése. A négyszáz dolgozót foglalkoztató üzem sorsa újra bizonytalan, ezért péntek délutánra demonstrációt hirdetett a szakszervezet. Nem csak húsgyáriaknak.

Újabb viharfelhők gyülekeznek Kapuvár egén, hiszen a 2003-as gyárbezárás, majd újranyitás után ismét rossz hírek érkeznek a valaha szebb napokat és több dolgozót látott üzemből. Ahogy lapunk megtudta, már hetek óta csökkent a napi 1200–1300 disznós kapacitású vágóhíd teljesítménye. Híreink szerint ez tegnap le is állt. A dolgozók otthonaikban a telefon mellett várják, hogy értesítsék őket a munka újrafelvételéről. Mindemellett ki nem fizetett bérekről, közüzemi díjakról és nem fizetett közterhekről beszélnek.

A kialakult helyzetre tekintettel a helyi szakszervezeti vezető, Pászli Tibor demonstrációt hirdetett péntek délután három órára a húsgyár elé, ahova nem csak az érintett dolgozókat várják.

– Egy héttel ezelőtt tárgyalt volna a cég vezetése, mely megbeszélésektől komoly eredményeket vártunk – mondta a szakszervezeti vezető. Az e hét elejére halasztott közgyűlést aztán továbbtolták szeptember 27-re, így ismét információ nélkül maradtak az alkalmazottak. Pászli Tibor kijelentette, a munkahelyek védelmében kívánnak demonstrálni, e szándékukat már be is jelentették a helyi rendőrkapitányságon.

– Politikamentes demonstrációt szeretnénk, ahova mindenkit várunk, aki szívén viseli a kapuvári és átvitt értelemben a hazai húságazat sorsát, hiszen nemcsak nálunk vannak üzemi problémák, hanem például Gyulán is – fogalmazott Pászli Tibor. A demonstráción petíciót szeretnének átnyújtani a gyár menedzsmentjének vagy a tulajdonosnak. Pászli Tibor közben felhívást intézett az állami hatóságokhoz is, melyek vizsgálatai jelenleg veszélybe sodorják a kapuvári munkahelyeket.

A gyár termelésének ilyen mérvű csökkenése veszélybe sodorhatja a megszerzett piacokat is, a nagyobb vásárlók nem tudnak tolerálni többhetes kiesést, kénytelenek lesznek más forrásokat keresni. – Hasonló helyzetben voltunk 2003-ban is, akkoriban komoly pénzekkel és nagyon komoly erőfeszítések árán tudtunk valahogy újraindulni, nem kellene hogy megismétlődjön a kilenc évvel ezelőtti helyzet – mondta Pászli Tibor.

Amikor még ment a termelés. A dolgozók most otthon várják a telefont. Fotó: Kisalföld-archívum
Amikor még ment a termelés. A dolgozók most otthon várják a telefont. Fotó: Kisalföld-archívum


(A legfrissebb hírek szerint a kormány szerdai ülésén tárgyal a Kapuvári Hús Zrt. helyzetéről.)

A dolgozók otthon ülnek a telefon mellett és várják az értesítést a felveendő munka időpontjáról. A kedd délutáni műszaknak azt mondták, maradjanak otthon, aztán majd lesz velük valami. Amúgy a gyár négyszáz munkavállalójának majd fele helyi és környékbeli, a többiek szerte az országból, bérmunkásként érkeztek.

A gyár egyik alkalmazottja, Németh Veronika lapunknak úgy fogalmazott: „Iszonyat, ami megint történik az üzemben." – Nem tudunk ebben a bizonytalanságban hosszú távra tervezni, ha három gyermekem mellett kiesik a munkabérem, végünk – jegyezte meg keserűen. Hozzátette, tudomása van olyan családról, melyből mindkét szülő a gyárban dolgozik. Tragédia lesz, ha mindkét bér elveszik.

Szigetiné Köő Zsuzsanna immár másodszor kerül szorongatott helyzetbe. Még 2003-ban az akkor megszűnő gyárból került az utcára, majd visszavették és újabb négy évet húzott le régi munkahelyén. – Most ismét itthon ülök a telefon mellett és várom a hívást, melyre azonnal ugrani kell és menni kellene a gyárba – mesélte. Szomorúan mondta a Kisalföldnek, gondjai lehetnek egy leállás után, hiszen a napi megélhetést és a hiteleket valamiből fizetni kell.

A gyár helyzetéről a menedzsment későbbre ígért tájékoztatást, az új tulajdonost pedig nem sikerült elérnünk.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a miniszterelnöknek írt levelében arra kéri a kormányt, hogy a rendelkezésére álló gazdasági, jogi, pénzügyi eszközökkel tegyen meg mindent a húsipar versenyképességének erőteljesebb javítása érdekében. Gyulán és Kapuváron együttesen már több mint 800 munkahely sorsa forog kockán, gyors intézkedések hiányában mindkét cég leállhat.
 

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. alekínyó 2012. szeptember 13. 13:02
  „Pancser: az kevés,ha csak szorítasz nekik! Segítsél nekik,adjál tippeket,hol lehet munkát találni a Rábaközben?!”
 • 30. Valaki 2012. szeptember 13. 08:37
  „A húsgyárat vegye meg az önkormányzat! Akkor nem a szerencselovagok prédája lenne! :)))”
 • 29. jani1961 2012. szeptember 13. 08:25
  „- Politikamentes demonstrációt szeretnénk,
  Kár pedig a politika és a politikusok tették ilyené ezt az országot!
  Honét kerültek ide ezek a mondva csinált cégvezetők milliárdokkal a zsebükbe?
  Fára velük had lógjanak!
  A kormányunk mindegy hogy melyik. Miért hagy ilyen réseket a törvénybe?
  Szigorú felelősségre vonás kellene az ilyen és hasonló ügyekbe.”
 • 28. pancser 2012. szeptember 12. 22:39
  „Ez borzasztó! De nem kell összeesküvés elméleteket gyártani, hanem munkahelyeket teremteni keresni az embereknek szervezetten! Ez a segítség és nem össze-vissza elméletek. Sajnos ez a jelenség a kapitalizmus sajátja.
  Ismétlem még egyszer: Ez a kapitalizmus sajátja, emberek ti nem akartátok a szocializmust, ami mellesleg azért bukott meg mert ott senki nem ment tönkre, nem volt munkanélküliség sem. Ez kissé cinikus volt tőlem, de tisztán kell látni. A termelést semmi de semmi nem indíthatja újra ha a tulaj nem akarja, a kapitalizmus törvénye a profit és nem az ember.
  Munkát kell keresni a környéken, szerintem van is, persze ebben segíteni kell a munkájukat elvesztőknek. Szorítok nekik, ne csüggedjenek!”
 • 27. alekínyó 2012. szeptember 12. 21:35
  „Foltányi Árpád: "ma ez lesz az utolsó bejegyzésem, rengeteg üzenetet kapok, nem tudok válaszolni mindegyikre. a kormány döntése fantasztikus, nem engedik felszámolásba a gyárat, ez a lényeg zsobrák bandája eltakarodik. holnap ott vagyok, a pénteki vágást szervezzük. mi magunk fogjuk megoldani ezt a helyzetet, a tegnapi naptól munkába állt az új pénzügyi vezető, Éva majdnem a nyakába ugrott,amikor felvette, vele ju
  niusban egyeztem meg, hogy szeptembertől jön, ezt mnt román, mint zsobrák tudta. régi barátom, pénzügyszakon végzett a közgázon 90-ben, három nyelven van felsőfokú nyelvvizsgája, s a modora is sokkal jobb, mint az enyém. tényleg csak egy személyi változást szeretnék, Erzsikét vissza a konyha élére. jaj bocsi, még egy, várjuk vissza Kocsis Istvánt na jó éjt"”
 • 26. peet2 2012. szeptember 12. 21:28
  „Semmi baj bezárjuk a gyárat, majd ,mint ujjat elinditjuk a termelést és már is van a térségben több száz új munkahely amit állambácsi beigért támogatással. Ez a magyar csiki-csuki”
 • 25. alekínyó 2012. szeptember 12. 20:50
  „Aki egy picit meg szeretné érteni,hogy mi folyik a háttérben,az olvassa el a következő cikket:
  http://www.figyelo.hu/cikkek/373219_nemzeti_tokehus
  Ezt úgy hívják,hogy: MAFFIA”
 • 24. Figyelő2012 2012. szeptember 12. 19:41
  „Kedves látó

  A magyar nép önként megy a vágó hídra.
  Itt valami érdek van, hiszen csak úgy egy gyár nem mehet tönkre.
  Hiszen húsra mindig szükség van.
  A baj akkor van, ha nincs sertés, és nincs mit levágni.
  Több sertés kell, hogy nagyobb gyártási kapacitás legyen.
  Ha pedig felesleg van, akkor ki kell nyitni a keleti piacot, hiszen az hatalmas mennyiségű terméket tud felvenni.”
 • 23. civil 2012. szeptember 12. 19:20
  „Szerintem a képlet roppant egyszerű: aki úgy érzi, hogy meg kellene menteni a kapuvári gyárat, az menjen el pénteken kapuvárra és álljon ki a dolgozók mellett. Lehet tenni is. S lehet valami mellett (és nem ellen!) kiállni!
  Ja, hogy az kényelmetlenebb, mint fotelből osztani az észt és vitázni? Hogy könnyebb mindig az éppen regnáló kormányt szidni? Meglehet. De feladni a kényelmet és tettekkel is bizonyítani, hogy jelen esetben kiállsz a húsgyár dolgozói mellett, szerintem felemelőbb érzés!
  A sorba pedig bátran be lehet venni az abdai Kaisers húsüzemet is, ahol ma már gaz nő az udvaron....A világsajtó pedig folyamatosan a közeljövőben várható óriási élelmiszerhiányról zeng, ami alól mi sem leszünk kivételek! Persze, majd vehetsz szlovák húst, német szalámit és olasz sonkát a tecsoban, de arany áron, miközben a béred nem fog nőni. Ha a kapuvári gyár megmarad, a rábaközi gazdáknál lesz disznó. Ez is gy esély a túlélésre....”
 • 22. látó 2012. szeptember 12. 19:12
  „Sajnálattal olvasom a történéseket..mivel a soproni oldalt cenzúrázza a hatalom már csak "kívül" lehet hozzászólni...igen úgy néz ki mi leszünk a közmunkások ill. a külföldre távozok v. ingázók országa...egy arrogáns hatalom, és az elmúlt 22 év "nyerteseinek" szomorú hazája, a magyarok annyira belefáradtak ebbe az egészbe..hogy már nem is tiltakoznak, vagy csak gyengén...a jövő bizonytalan és sötétbe burkolózik!”
 • 21. radayrosseb 2012. szeptember 12. 19:11
  „http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/kormanyzati-lepesek-a-kapuvari-huskombinatert

  Ennyi. Ennél több és jobb segítséget magáncég az államtól nemigen kaphat.”
 • 20. öröksoproni 2012. szeptember 12. 15:49
  „Most jöttem az Aldi-ból, ahová a sertéshúst a Kapuvári üzem szállította. Ma kiírták, hogy szállítási gondok miatt nincs friss sertéshús. Azaz semmilyen konkrétan, mert ott mindig friss volt és 2 nap alatt fogyott el.”
 • 19. öröksoproni 2012. szeptember 12. 15:47
  „Tragédia. Felelős most sincs. Soha nincs. Semmilyen kormány alatt nincs. Megy majd a mutogatás egymásra. Az állástalanok meg közmunkára. Ha.”
 • 18. kuller 2012. szeptember 12. 14:19
  „sajnos nem ismerem a részleteket teljesen a lényeg hogy szánalom ami itt zajlik ebben a városban, itt volt annyi gyár meg üzem hogy öröm volt nézni most meg csoda ha a maradékot meg tudjuk tartani... miért nem értelmes emberek kezében van az irányítás???”
 • 17. Szabra 2012. szeptember 12. 14:06
  „Igen, igen, megcsináltuk !
  Majd elmúlik csendesen, mint a Ringa, a győri baromfifeldolgozó, a kekszgyár, a növényolajgyár Győr, a Tejipar, a petőházi cukorgyár, stb., nem mond senki sem egy kaddish-t , jönnek a buldózerek, simára gyalulják a magyar élelmiszeripari feldolgozó üzemeket, gyárakat, ugyanúgy, mint az alapanyagot termelő gazdaságokat, szövetkezeteket, - igaz páran nagyon meggazdagodtak-, de a lényeg a magyar élelmiszeripar megfojtása, kiherélése. Aztán jöhet az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése, és a következmények..... / elég itt csak 4 millió magyar / . " Most már késő kisöreg, eső után köpönyeg" Nem lehet védekezés az, hogy mi már 20 éve megmondtuk, hisz senki nem emelt szót a fentiek temetése alatt sem !”
 • 16. verembele 2012. szeptember 12. 13:50
  „Tisztelettel:
  Mezőgazdaságunk mélyrepülésének újabb gyöngyszeme lassan meghaladja minden normálisan gondolkodó egyén képzelő erejét.
  Mégis ha a "Spekulánsok" ((már mindegy is, hogy kik)) valamint a segítséget és beavatkozást ódázó "Kormány" tovább ritkítja az agráriumot akár haszonszerzésből, akár ostobaságból, akkor sajnos ismételten bejön Hofi klasszikus aranyköpése: "Ha Magyarországnak nem volna ilyen mezőgazdasága akkor olyan ipari ország lennénk, hogy arról koldulnánk" Hát igen.. Saját iparunk nincs, csak logisztika orba-szájba, nyersanyagunk gyakorlatilag alig van, idegenforgalmunk meg olyan mint a kutyavacsorája....
  Legnagyobb erősségünk az agrárium lenne..Csak tönkreteszik..stb...Úgy kezelném ezt a kérdést mint a HAZAÁRULÁST.
  Üdv.”
 • 15. hunmohikan 2012. szeptember 12. 13:40
  „kedves Quaestor!

  A harmadik igazgatósgi tag köszöni soraid. tudja, hogy bíznak benne, s ő sem tudna szemébe nézni egy dolgozónak, egy beszállítónak sem, ha hagyta volna ezt a gazságot elkövetni. Csak a kötelességét teljesítette. az origon a leendő tulajdonosi szerkezet megjelent”
 • 14. quaestor 2012. szeptember 12. 13:30
  „hunmohikan: Sokan értjük miről van szó, igazságod is van. De a dolgozókat nem igazán érdekli és nem is igazán értik a tulajdonosváltás és az azt követő események körüli vitát, és köpönyegforgatást. Ki tudja mikor lesz itt tiszta jogi helyzet. A harmadik igazgatósági tagban sokan bíznak és hisznek neki!”
 • 13. hunmohikan 2012. szeptember 12. 12:58
  „kikérem magamnak, ambar cikkét! itt nem a tulajdonosok vitájáról van szó, hanem arról, hogy a fő tulajdonos egy strómannon keresztül tudatosan felszámolásba akarta vinni a céget, nem fizetve szállítókat, bankokat, bérmunkásokat. a gyár dolgozói 5 perc alatt alatt indítják be a termelést, szakmailag hihetetlenül felkészült, emberileg a végletekig tisztességes emberekről van szó. a sertésbeszállítók mögöttünk állnak. holnaptól indulhatna a termelés, ha a két igazgatósági tag, (akik ebben a helyzetben nem a gyár érdekeit nézték, eltürték a törvénysértéseket) lemondana. jogilag most is a harmadik igazgatósági tagnak, ( őt vitték el 50 milliós adócsalás vádjával, s egyből, ügyvéd nélkül háromórás vallomást tett, ami aznap délután a Heti Válasz onlinén megjelent, látszik, hogy képtelenség a vád) van a legnagyobb jogköre egy aug. 2.i igazgatósági felhatalmazás alapján, de ő csak tiszta jogi helyzetben kíván a gyárba visszatérni.”
 • 12. Ambar 2012. szeptember 12. 12:25
  „Szerintem össze kellene fogni!Van üzemi tanács,szakszervezet,felügyelő bizottság stb.Meg kell nézni a szervezeti és mükődési szabályzatot és minden lehetőséget ki kell használni.Félre kell tenni a politikai nézet különbségeket és egységesen fel kell lépni.Ez nem kormány téma !Nyilvánosságra kell mindent hozni ettől félnek a legjobban!Ha lenyúlást gyanítanak feljelentést kell tenni.Sajnos nagy a megosztottság ezt használják ki a tulajdonosok.Szervezni kell és határozottan fellépni,nem kell mindent elhinni.Ez kapuvári ügy mindegy ki dolgozik ott !Igénybe kell venni a médiákat is!Higgyék el összefogás nélkül nem megy.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos Sajtverseny és Sajtünnep Csermajorban

Szeptember 15-én (szombat) egész napos programsorozat szól a sajtról. Tovább olvasom