Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Kinyitották a zene ajtaját

Öt nyelven, tolmács segítségével beszélgettek Szanyban a Rába Fesztivál résztvevői, de igazából a muzsika hangján értettek szót egymással. Hogy hogyan, azt leginkább azok tudhatják, akik már belekóstoltak a Rábaközbe hazatérő zeneterápiába.
A művelődési ház ablakain újból és újból félbeszakadó, zongorán, klarinéton megszólaltatott dallamok hallatszottak ki. A faluközponttól kicsit arrébb pedig Muszorgszkij „slágere" hívogatott a házasságkötő terembe, ahol a gyerekek a padlón törökülésben ülve, becsukott szemmel, áhítatos, ábrándozó arccal figyeltek a muzsikára. A komolyzenét a Rábaköz falvaiba eljuttató rendezvénysorozat otthon érezte magát Szanyban. Általa megint a zene nemzetközi nyelve szerez hírnevet a falunak, akárcsak a Bokréta-mozgalom idején. És a Rába Fesztiválnak köszönhetően „hazatért" a faluba szülöttének világhírnevet szerzett módszere, a Kokas Klára-féle zeneterápia.

Felszabadító erővel

A zeneterápiás foglalkozásokat, akárcsak a szanyi zeneóvodában, a fesztivál keretében tartott táborozáskor is, Megyeri Edit Tünde vezette. A szolfézs- és zeneelmélet-tanár elkötelezett híve a fantáziát, az önbizalmat és az empátiát fejlesztő módszernek. Édesanyja gyógypedagógusként dolgozott, ezért sérült gyermekek közelében nőtt fel, talán ennek köszönhető, hogy ösztönösen ráérzett, hogyan alkalmazhatja a zene gyógyító erejét a gyakorlatban. Szinte varázslatba vezeti a gyermekeket, segítségével a kicsik kinyithatják a zene ajtaját. Először csak nyugodtan ülnek, aztán mikor már többször meghallgatták ugyanazt a tételt, saját érzéseiket követve hajladozni, mozogni kezdenek. Mindegyiküknek más jutott az eszébe, de mindahányan erdőt teremtettek, történetet alkottak gondolataikkal és azt ki kergetőzéssel, ki ágropogással tette mozgalmassá. Később papírt kaptak, hogy benyomásaikat lerajzolhassák és ahogy a módszerről szóló k önyv címében is szerepel: a zene felemelte kezüket.

Vonzza a vendégeket

– A gyermekeknek szervezett zenetábor egyre népszerűbb, de konzervatóriumokba járók is érkeztek a kurzusokra. Így csaknem ötvenen voltak a résztvevők. A továbbképzések vezetői, a zeneakadémiai professzorok pedig a fesztivál alatt közönségsikernek örvendő koncerteket tartottak a rábaközi falvakban – összegezte az egyhetes programot Töreki Imre szervező. A térség falusi turizmusának tervébe illeszkedő rendezvénysorozat költségvetése elmondása alapján alig érte el a kettőmillió forintot, melyet a Nemzetközi Rába Fesztivál Egyesület részben pályázatokból teremtett elő. A fesztivál fejlődését bizonyítja, hogy nyaranta egyre több vendéget vonz a térségbe és általa vált a komolyzene oly népszerűvé, hogy a szanyi zeneiskolában már számos kisdiák igyekszik hangszeres tudását gyarapítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betemette őket derékig a föld

Két embert derékig temetett el a föld tegnap kora délután Kapuváron, a Vasút soron, munkavégzés… Tovább olvasom