Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kinek kell ma egy ezer négyzetméteres telek?

A több évtizedes építési szabályzat miatt nem osztható meg a csornai Nagy család telke. Azt kérik az önkormányzattól, módosítsa a városrész lakóinak érdekei szerint a rendezési tervet. Problémájuk ugyanis nem egyedi.


Nagy telken két családi ház. Irigylésre méltó vagyoni helyzet is lehetne, de Csornán Nagyék egye- lőre nem így érzik. Ők tulajdonolnak ugyanis az Erkel utcában egy házhelyen két épületet. A gond az, hogy egy helyrajzi számon áll a két ház, így mindkettő forgalomképtelen. Több évtizedes építési szabályzat akadályozza a családot az értékesítésben.
Nagyné Horváth Kitti a Kisalföldnek elmondta: tizenkét évvel ezelőtt – más megoldás nem lévén – nagybátyja telkére építkeztek. Időközben rokonuk meghalt, az asszony örökölte az ő házát is. Gondolták, nekik felesleges a két otthon, ezért szerették volna megosztatni a házhelyet és eladni az örökséget. A méretek, illetve a harmincéves építési szabályzat azonban ezt nem teszi lehetővé.

Nagyné Horváth Kitti öröksége egyelőre csak gondot okoz a családnak.
Nagyné Horváth Kitti öröksége egyelőre csak gondot okoz a családnak.

– Kilencszáznyolcvan négyzetméteres a telek, vagyis húsz négyzetméter hiányzik. Ezer alatt ugyanis nem lehet megosztani, így szól a szabály – beszélt helyzetükről Nagyné Horváth Kitti. – Évek óta próbálok intézkedni, sikertelenül. Illetve egy lehetőségem lenne, ha kezdeményezném az építési szabályzat módosítását. Az viszont közel félmillió forintba kerülne, amit nem tudok és nem is akarok kifizetni. A problémám nem egyedi, hiszen a környéken többen élnek olyanok, akik szívesen megosztatnák telküket. Évtizedekkel ezelőtt még a háztáji gazdálkodásra, kertművelésre, állattartásra gondolva alakították ki a nagy házhelyeket. A tulajdonosok azonban megöregedtek, szívesen lemondanának a területről. A „bebetonozott" építési szabályzat viszont nem teszi lehetővé. Ezért egy egész városrész gondját mondom el, amikor a magunkéról beszélek.

Nagyné Horváth Kitti legutóbb a város képviselő-testületének közmeghallgatásán is kérte, járjanak el ügyében. Azt a választ kapta, hogy a városháza illetékes osztálya megvizsgálja a lehetőségeket. Információink szerint hasonló problémával találkoztak már a polgármesteri hivatal szakemberei. A kis-csornai településrészen akkoriban sikerült orvosolni a gondokat és ott elhárultak a méretbeli akadályok a telekmegosztás elől. 

Olvasóink írták

  • 1. Tapmancs 2013. július 09. 12:20
    „Pedig 1000m2 nem olyan nagy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvont központi támogatások, átvállalt adósság

A központi forráselvonások és az újabb feladatok miatt Csornán kevés forrás jut fejlesztésre. Tovább olvasom