Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Kihűlt – milliók között?

A családsegítő intézet munkatársai holtan találtak kedden egy 71 éves nőt Kapuváron a Szent Katalin utcában.

Ez az a ház, melyben áprilisban halt meg egy 78 éves férfi, akinek mumifikálódott holtteste mellett hetekig éltek nővérei megdöbbentő körülmények között. A nővérek egyike halt most meg. A rendőrség szerint halálát kihűlés is okozhatta. A lakás egyik fiókjából tizenegymillió forint készpénz került elő.

Az intézet munkatársa a halálesetet észlelve értesítette az orvost, aki megállapította a halál tényét, majd az azonosításhoz a másik, hetvennégy éves testvérrel iratokat kerestek a lakásban. Az orvos asszisztense és az elhunyt testvére ekkor talált az egyik fiókban ömlesztve mintegy tizenegymillió forint készpénzt. A rendőrök a pénzt lefoglalták, az elhunyt T. T. testvérét a soproni kórház pszichiátriai osztályára szállították. A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint az idős nő halálát kihűlés is okozhatta, bár egyéb lehetőségek is felmerültek.

A Szent Katalin utca családi házában nem ez volt az első alkalom, amikor haláleset kapcsán érdekes momentumok is felmerültek. Ugyanezen házban áprilisban egy halott férfit találtak, akiről kiderült, hogy a két ott lakó hölgy testvére. Az akkor intézkedő háziorvos portálunknak elmondta, a hetvennyolc éves férfi akár több hete is holtan fekhetett a szobában, míg két leánytestvére a szinte teljesen mumifikálódott holttest mellett ˝zavartalanul˝ folytatta mindennapjait.

Az elhunyt hetvenegy éves asszony ágyban feküdt, már hetek óta nem tudott felkelni, a kórházi kezelést többször visszautasította.
Ottjártunkkor megdöbbentő körülmények fogadták portálunk munkatársát. A szomszédok akkori elmondása szerint a házban nem volt ivóvíz, a testvérek a világtól szinte teljesen elzárva éltek. Akkori információk szerint a világtól való elfordulás egyértelműen a hetvenes évek végétől eredeztethető. Ekkor az idős hölgyek egyikének lánya Pécsről hazafelé tartva halálos közúti balesetet szenvedett. A frissen végzett orvos éppen diplomaosztójáról tartott Kapuvárra, mikor a végzetes baleset érte. Anyja és annak testvére vélhetően azóta sem tudta ezt a traumát feldolgozni.

A kapuvári családsegítők az áprilisi eset óta szinte mindennapos vendégek voltak a Szent Katalin utcában, hiszen a ház lakói nem főztek és saját ellátásukról sem gondoskodtak. Portálunk úgy tudja, a családsegítő intézet munkatársai még hétfőn délben is ebédet, teát és élelmiszercsomagot vittek a házba. Az elhunyt hetvenegy éves asszony ágyban feküdt, már hetek óta nem tudott felkelni, a kórházi kezelést többször visszautasította. Szakemberektől úgy tudjuk, ha valaki nem ön- és közveszélyes, akkor nem kötelezhető orvosi vagy egyéb kezelésre.

A házban talált pénzt a kapuvári rendőrség letétbe helyezte, közigazgatási eljárás nem indul az ügyben, a haláleset körülményeit azonban tovább vizsgálják.


Mire figyeljenek az idősek, egyedülállók?

A kemény téli időszak több lényeges kérdést is felvet a fenti eset kapcsán. Szakemberektől kapott információk szerint az idősek, egyedül élők számára fontos, hogy lakásukban, házukban megfelelő fűtés legyen. Ha önállóan nem tudnak fűteni vagy a tüzelőt beszerezni, akkor ezt jelezzék a családsegítő intézetek házi gondozóinak. Fontos a meleg étel megléte is, ennek előteremtése hiányában a rászoruló kaphat meleg ételt a szociális étkeztetés keretében is. A legfontosabb azonban az, hogy az idősekre, egyedülálló emberekre környezetük is figyeljen, amennyiben akadályoztatva vannak, a szomszéd vagy bárki más is értesítheti az illetékes intézményt vagy a családsegítőket.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. postagalamb 2010. január 01. 22:18
  „A Kisalföld április 27-i cikkéből idézem:

  "A családi háznál jártunkkor a családsegítő intézet munkatársai már megkezdték a környezet felmérését. Beszéltek is a két idős hölggyel, akik a segítőket ki is kísérték házuk elé."

  Vagyis április óta jártak oda a családsegítőből. Honnan tudjátok, hogy segélyt kaptak? Ha meg mindennap vittek nekik ebédet, az nem akkora pluszköltség. Látogatni egyébként is kellett volna őket, mert ha valaki pszichésen beteg, akkor a vagyoni helyzetétől függetlenül szüksége van segítségre. Ha te elmész a pszichiátriára, téged is kezelnek a tb-d terhére, nem kérdezik meg előtte, hogy milyen az anyagi helyzeted.

  A Salföld meg szörnyű, és még finom voltam.”
 • 62. pancser 2009. december 29. 10:38
  „Minden szociális támogatásnál fennállhat ez a helyzet. Az emberek bizonyos köre előszeretettel gyüjtöget, a kívülálló pedig azt hiszi, mindjárt éhenhalnak és megfagynak. Az emberi természet a hivatalból nem követhető. Meggyőződésem indokolatlanul sok a segéllyezett Magyarországon. Már kisgermekkoromtól ismert a trükk, hogyan kell pénztárca nyitogató szánalmat kelteni. Hogy honnét vettem ismereteimet, onnét, hogy olvastam a Koldus és királyfit.”
 • 61. mitirjak 2009. december 27. 16:50
  „Biztos pár millát felzabált,és megakadt!EHNYTA MAGÁT!”
 • 60. Goldmund 2009. december 25. 19:50
  „Tipikusan nyomorszinten élő öregembereknél szokta megőrzésre elhelyezni a megtakarított millióit az ember.”
 • 59. zotya975 2009. december 25. 09:57
  „Lehet, de nem túl életszerő, hogy valaki 11 misit hagy megőrzésre a fiókban az öregeknél. És amúgy is hogyan tudnák bizonyítani, hogy az övék?”
 • 58. Mankapunka 2009. december 25. 02:20
  „Honnan tudjátok,hogy az ő pénze volt????
  Én nem olvastam sehol.Bárki ott hagyhatta a lét.”
 • 57. N.G 2009. december 24. 15:38
  „db!
  Én nemtudom hogy mit csináltak de arra kell elmennem nap mint nap ha megyek dolgozni a házuk előtt megyek el félelmetes volt az bizti!
  Én nemtudom milyen ruha volt rajtuk ilyen posztó féléből volt.
  Hát a reszekessetek betörőkből a galamb etető nőhöz tudnám őket hasonlítani mint kinézetre vagyis öltözékileg mind lelkileg.
  Láttad volna szegények milyen ruhába jártak, én disznó alól kiganajozni nem vettem volna fel.
  De mondjuk senkinek nem ártottak ez hozzá kell tennem!”
 • 56. janika 2009. december 24. 13:00
  „Szedi e rendszer az áldozatait!”
 • 55. zotya975 2009. december 24. 12:13
  „Gondolom, ha vannak örökösök, megkapják.”
 • 54. AranyKözépút 2009. december 24. 10:10
  „Vajon mi lesz a "letétbe helyezett pénzzel"?”
 • 53. Baradlay 2009. december 24. 04:04
  „Vegre beszelnek a "varosomrol"!:)))))))))
  Kit erdekel a bolond Juliska!:)))))”
 • 52. Betus 2009. december 24. 00:41
  „Nem értem ezt a sok rosszindulatúságot... Most komolyan, nektek nem mindegy, hogy gyűjtötték össze azt a pénzt?! Lehet, hogy sajnálták a pénzt egyes dolgokra, de akkor már kövezzük meg, mert más az értékrendje?
  Teri néni (aki most halt meg), egy nagyon kedves néni volt. Nem ment el az utcán az ember mellett anélkül, hogy ne érdeklődött volna, hogy van a család. És örült a mások sikereinek.
  A nagyszüleimtől én is ezt hallottam, hogy akkor fordultak magukba, mikor szegény lány autóbalesetben meghalt. Lehet, hogy neked hihetetlen AHA, hogy mindhárman, de gondolj bele, milyen lennél, ha meghalna az egyetlen lányod. A testvérek közül csak egynek volt gyereke. Sajátjukként szerették a többiek is.
  A híradóban is mondták a családsegítősök, hogy nem akarták elfogadni a segítséget, úgy tukmálták rájuk. Most akkor kit használtak ők ki? Kit csaptak be?
  Szörnyű, hogy ebben az országban mindenki csak panaszkodik, kinézi a másik ember szájából az ételt, és rossz szemmel néz arra, akinek sikere van, vagy épp segítséget kap... Tisztelet a kivételnek!”
 • 51. antistar 2009. december 23. 21:32
  „Sok, összeesküvés-elméletet gyártó barom!
  Nagyon kicsavartátok az igazságot!
  Inkább otthon nézetek szét egy kicsit!”
 • 50. zotya975 2009. december 23. 19:31
  „Nincs, jóccakát!”
 • 49. AHA 2009. december 23. 19:19
  „Igen persze.Mind a hárman befordultak!
  Az én seggem meg nyulat lő!
  Egyébként 1971-2-ben történt a tragédia.
  Nincs több kérdés.”
 • 48. zotya975 2009. december 23. 19:16
  „A hiradóban azt mondták az egyikük lánya halt meg autóbalesetben évekkel ezelett, akkor fordultak be. lehetett életbiztosításból származó pénz is. Nade hagyjuk, ha téged boldoggá tesz a teóriád, ám legyen.”
 • 47. AHA 2009. december 23. 19:08
  „Ezek nem öreg korukra hülyültek meg,hanem azok is voltak.Nem egy-két év alatt mentették el a 11 milkát.
  Ahhoz nagyon sok év kellett.
  Más tisztességes,nem barna bőrű ember ha szeretne egy kis segítséget akkor 25 féle hivatalban alázzák porig.
  Ezek, anno 3-an meg hülyét csináltak sok emberből.”
 • 46. zotya975 2009. december 23. 18:31
  „Hát az öregek már csak ilyenek, mi sem leszünk különbak. Éltek a háborúban, megéltek olyan nincstelenséget, nyomorúságot, amit mi el sem tudunk képzelni. Kuporgatnak gyüjtögetnek, alapvető dolgokat -melegvíz, angolWC- luxusnak, feleslegesnek gondolnak. Nekem is vol több idős rokonom, volt akitől minen évben ha nem is millókat, de százezreket kellett "elszedni" a kabátzsbekből, és berakatni vele a takarékba. Volt aki átvette a nyugdíját reggel a postástól este már hiába kereste, vagy úgy elrakta, hogy maga sem emlékszik rá, vagy odaadta valakinek, ki tudja. Agylágyulás, agyvérzés, borzasztó betegségek, egyik percben hogy vagy kisunkám, aztán egyet fordul, hát maga hogy jött be?! Szóval 11 misi az asztalfiókban, közben nyomor, ne keressünk értelmet, logikus magyarázatot.”
 • 45. AranyKözépút 2009. december 23. 18:14
  „zotya, Az elhunyt és a lakásban aszalódó testvérnél is sok komment volt.
  Abban meg biztos vagyok, hogy az önkormányzatnak esze ágában nem lesz bármit is megtéríttetni ezzel az egy életben maradt szerencsétlennel és ez így van jól...”
 • 44. zotya975 2009. december 23. 17:56
  „Csak sajnálatos, hogy a pénzel többen foglalkoztak, mint magával az emberrel. De most őszintén, ha ugyanez a cikk lett volna 11 misi nélkül, írtatok volna kommentet?”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 milliót találtak egy halott nő mellett

Kapuvár - Meghalt az egyik asszony azon testvérek közül, akik áprilisban hetekig éltek halott… Tovább olvasom