Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kiemelten támogatják a kórházat

Támogatják a kórházat, kerékpárt gyűjtöttek a kárpátaljaiaknak, élelmiszert az időseknek, a szegényeknek és betlehemes műsort is szerveztek. A Máltai Szeretetszolgálat tizenkét éve működik Csornán.
Varga József, a máltaiak csornai elnöke
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai csoportja a megalakulásukkor, azaz tizenkét évvel ezelőtt meghatározott célok érdekében dolgozott tavaly is. Segítették az elesett, magányos, idős embereket, a fogyatékkal élőket, a rászorulókat és karitatív munkájuk a határon túli magyaroknak is sok örömet szerzett. A magunk mögött hagyott esztendőt Varga József, a szervezet csornai elnöke értékelte.

Kerékpárgyűjtés

– Tevékenységünket 2003- ban három fő csoportba osztottuk – kezdte Varga József. – Fontosnak tartottuk a csornai Margit Kórház támogatását. Így például folyamatosan pótoljuk a dolgozók munkaruházatát külföldről kapott adományokból. Végigjártuk az osztályokat, így voltunk a laborban, a sebészeten, a szülészet-nőgyógyászaton és az újszülöttrészlegen. Ezt a munkát folytatjuk a továbbiakban is és szeretnénk a Kórház minden osztályára eljutni.

A másik kiemelt ténykedésünk a határon túli magyarok segítése. Tavaly a kárpátaljaiaknak gyűjtöttünk kerékpárokat az országos akció keretében. Csornáról és környékéről mintegy ötven biciklit sikerült küldenünk, amelyek – saját tapasztalatom alapján mondom – igencsak nagy szolgálatot tesznek odakint, hiszen a közlekedési helyzet csapnivaló. Az utak rosszak, a tömegközlekedés zsúfolt és ritka, a tanulók kilométereket kénytelenek gyalogolni, mire iskolájukba eljutnak.

330 csomag élelem

A máltaiak csornai csoportja már évek óta szervezi a városban „Adni öröm..." mottóval a karácsonyi élelmiszergyűjtést. Ez tavaly sem maradt el, a szervezet önkéntesei december 16. és 21. között 1147 kilogramm tartós élelmiszert gyűjtöttek össze.

– Célunk az, hogy a magányos, idős embereknek vagy a nehéz anyagi körülmények között élő családoknak juttassunk csomagot – mondta a csornai elnök. – Az egyik helyi élelmiszer-áruház állt mellénk az akcióban, így jöhetett össze az a 330 csomag, amelyet kiosztottunk. Ezekben volt egyebek mellett liszt, cukor, étolaj, tej, rizs és konzerv. Ki kell emelnem Molnár Tibor csornai vállalkozót, aki egymaga százezer forintos adománnyal járult hozzá munkánk sikeréhez. Ebből ötszáz kilónyi tartós élelmiszert vásároltunk. Azt hiszem, a csornaiak magukévá tették akciónk jelmondatát – nem vagy egyedül, gondolunk rád, próbálunk segíteni – és ennek szellemében támogatták a rászorulókat.

A Máltai Szeretetszolgálat csornai tagjai a három kiemelt akció mellett karácsonykor meglátogatták azokat a betegeket, akik az ünnepeket a Kórházban voltak kénytelenek tölteni és a II. Rákóczi katolikus iskola diákjaival betlehemes műsort is bemutattak. Évente többször szerveztek ingyenes ruhaosztást, támogatták a lakásotthonban élő gyerekeket és az idősek otthonát is.

Új szolgáltatás

Varga József az idei tervekről szólva elmondta: új szolgáltatást indítanak be, amely a Csornán és vonzáskörzetében élők javát szolgálja, ám részletekről még nem kívánt beszámolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók: évente háromszáz vonulás

A kapuvári hivatásos tűzoltók az elmúlt évben 301-szer vonultak ki tüzekhez vagy végeztek műszaki… Tovább olvasom