Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Ki állja a művészeti oktatás számláját?

Csorna - Ha a csornai Alapfokú Néptánciskola jelenlegi támogatása a felére csökken, akkor vagy bért fizetnek, vagy az épületet tartják fenn. Jelentős normatívacsökkenés esetén ellehetetlenül a művészeti oktatás.
Az állami normatíva folyamatos csökkenése miatt gondban vannak a művészeti iskolák. Úgy hírlik, a támogatás tovább apad és ez megpecsételheti az intézmények sorsát.

– A csornai Alapfokú Néptánciskola 1999-ben alakult alapítványi intézményként – mondta Lengyel Sándor igazgató. – Öt helyen 360 tanulóval kezdtünk, közülük 260 körül mozgott a csornaiak száma, a többiek a környező falvakban tanultak. Az akkori jogszabályok alapján évente egy tanulóra 59 ezer forint állami támogatást kaptunk. A csornai önkormányzat pedig bérlemény formájában rendelkezésünkre bocsátotta az egykori ifjúsági házat. Tavaly január elsejétől a normatíva 50 ezer forintra, idén január elsejével 40 ezer forintra csökkent. Ugyanakkor az Oktatási Minisztérium éppúgy megkövetelte a minőségi munkát – teljesen jogosan – mint azelőtt.

Lengyel Sándor szerint időközben arról tárgyaltak az Országgyűlésben, a művészeti oktatást más formában kellene megoldani. Például a minisztérium részéről felvetették, hogy a kötelezően ellátandó feladatok közé kellene beemelni. Ám az is kiderült, hogy ezt az általános iskolák mindegyike nem tudja vállalni.

Lengyel Sándor


– Ezért aztán az idei tanévnyitó értekezleten Budapesten elhangzott: ha nem oldható meg kötelező feladatként a művészeti oktatás, akkor vállalják a költségeket a szülők – tette hozzá Lengyel Sándor. – Ezzel egy időben napvilágra került az a javaslat, hogy az állami normatívát 2008. szeptember elsejétől 20 ezer forintra csökkentik. Közben azért, hogy ezen döntés megalapozottnak tűnjön, az oktatási tárca létrehozott egy minősítő testületet, amely azt vizsgálja, hogy az adott iskola megfelel-e a követelményeknek. Nálunk november 20-án járt a háromtagú bizottság és a dokumentumok átvizsgálása, valamint a helyszíni szemle alapján elégedettségét fejezte ki az iskola munkájával kapcsolatban.
Az igazgató szerint ilyen átfogó felmérésre még nem került sor oktatási intézményekben. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a művészeti oktatási intézmények megfelelő körülmények között, felkészült szakemberekkel dolgoznak.

Úgy vélte, hogy a legjobban működő oktatási rendszer szűnik meg, ha a normatívát 20 ezer forintra csökkentik. Az Alapfokú Néptánciskola jelenleg havonta mintegy 620–630 ezer forintot kap működésre. Ennek felét az épület fenntartására, másik felét a bérekre, járulékokra fordítják. Ám ha ez az összeg felére csökken, akkor vagy bért fizetnek, vagy az épületet tartják fenn. Így viszont a 2008/2009-es tanévet nem tudják megkezdeni.

Kristófné Horváth Erzsébet, a csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda igazgatója egyelőre nem tudott konkrétumokkal szolgálni. Szerinte országosan is eléggé képlékeny a normatíva csökkentésével kapcsolatos elképzelés. Az iskola minősítése folyamatban van, az értékelés az után következik. Az eddigiek során hiányosságot nem találtak.


Kristófné Horváth Erzsébet

– A tervezetben az szerepel, hogy a korábbi fajlagos mutatóhoz képest 2008 szeptember elsejétől a teljesítménymutatós körbe kerülés miatt jelentős támogatáscsökkenés várható az alapfokú művészetoktatásban. Úgy tudjuk, hogy lehetőség nyílik a támogatás kiegészítésére pályázati úton, de ez alapvetően eszközbeszerzési és nem működést finanszírozó támogatás lesz. Elképzelhetők még változások, mert ha nagymértékben csökken a normatíva, akkor tényleg nehéz lesz működtetni az intézményt – fogalmazott Kristófné Horváth Erzsébet, aki azt is elmondta, hogy iskolájukban jelenleg zeneművészeti, képzőművészeti és drámapedagógiai oktatás folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiú, aki a szívével lát

Budapest–Bősárkány - Szabó Andris a napokban újra bevonult Benkő László irányításával a… Tovább olvasom