Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Kevés a háziorvos a falvakban

Hiába a jól felszerelt orvosi rendelő vagy akár a szolgálati lakás, egyre kevesebb a háziorvos a falvakban.
Hiába a jól felszerelt orvosi rendelő vagy akár a szolgálati lakás, egyre kevesebb a háziorvos a falvakban, ahol azonban az idősödő lakosság körében gyakoribbak a megbetegedések. Így nehezebb helyzetben vannak a rábaközi kistelepülések, melyek mentő ötletekben sem dúskálnak.

A minap több rábaközi polgármester eszmecseréjén merült fel a háziorvosi rendszer kérdése. Egyöntetű vélemény, hogy „a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő kis falvakat az ág is húzza" – a háziorvosi rendszer jelenlegi helyzete miatt is. A jobbára idősödő falvak egészségügyi helyzete inkább sűrűbb ellátást kívánna, ezzel szemben jelenleg nem egy helyen több falu foglalkoztat egy-egy háziorvost.

Egyre fontosabb szerepet kap a vidéki háziorvosi rendszer, hiszen a hazai egészségügy hosszú távú elképzeléseiben a kórházak, a fekvőbeteg-ellátási intézmények nagyobb tehermentesítését szeretné a szakma, ami magával hozza a háziorvosok növekvő feladatait – jelentette ki lapunknak a téma kapcsán Módos Ferenc himodi polgármester. Hangsúlyozta,

Himod, akárcsak a rábaközi falvak nagy többsége, jobbára idősödő korosztályt tudhat magáénak, ami a betegségek gyakoribb előfordulását eredményezi.

– A községben épp nemrég hunyt el szeretett „doktor bácsink", akinek váratlan halála miatt Himod, Hövej, Gyóró településeken jelenleg helyettesítő ellátás folyik a mihályi orvos jóvoltából – mondta a polgármester. Ezen a helyzeten természetesen saját orvosi ellátással szeretnének javítani, melyhez a faluban felszerelt rendelő és még felújított szolgálati lakás is tartozik. Egyelőre ötletünk sincs arra, hogy a helyettesítési idő lejárta után milyen megoldást találjunk, hiszen ilyen kis falvak csökkenő lakosságának kis kártyaszáma nem túl vonzó a háziorvosnak álló szakemberek körében – mondta Módos Ferenc.

Ciráki kollégája már évtizedek óta a szomszédból átjáró háziorvost foglalkoztat. – Talán a rendszerváltás előtt volt valamikor utoljára saját orvosa Ciráknak, azóta az amúgy kiváló munkát végző beledi háziorvos jár hozzánk – fogalmazott Tóth Sándor. Náluk is jól felszerelt rendelő várja a betegeket.

– Az átjáró orvos munkájára nincs is panasz, ám mi is jobban szeretnénk helyi megoldást, erre azonban kevés esélyt látok – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszmegálló Bodonhelyen

Elbontották a régi buszmegálló épületét a falu központjában, a községháza mellett. Tovább olvasom