Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Kétszer győzte le a rákot a csornai édesanya

Az akarat olyan erőt ad, amit gyógyszer nem pótol.
˝Nincs helye az önsajnálatnak és azt se engedjük, hogy sajnáljanak.˝ Egy fiatal édesanya megállapítása ez, aki kétszer győzte le a rákot. A csornai Horváth Anita nyolc éve tünetmentes, mégsem mondja ki, hogy meggyógyult.


Mindenkinek kell hogy célja legyen. Nekem a lányom az. Hároméves volt és eldöntöttem, hogy felnevelem és most láthatom tizenhat éves nagylánynak.
Horváth Anita
Tizenhárom év telt el azóta, hogy először, nyolc, hogy utoljára műtötték rákos daganat miatt a csornai Horváth Anitát. A most 38 éves édesanya a napokban boldogan tudatta közösségi oldalán, hogy minden vizsgálata negatív lett.

˝Soha nem mondom ki, mert nem merem, hogy gyó- gyult vagyok. De annak érzem magam˝ – mondta a Kisalföldnek. Kérésünkre Anita felidézte az elmúlt tizenhárom esztendő történéseit. ˝Szeretnék erőt adni azoknak, akiket hasonlóan próbál meg a sors. Van kiút. Nem egyszerű, de meg kell látni a fényt az alagútban. Mindenkinek van valakije, akiért élnie kell˝ – fogalmazott.

Horváth Anita egy üzletben dolgozik pénztárosként. 24 éves volt, amikor 2001-ben állkapocscsontrákot diagnosztizáltak nála. Orvosai nem biztatták, csak azt ígérték, küzdenek az életéért. Megműtötték, előbb a csípőcsontból pótolták az állkapcsát, majd titánlemezzel. Két és fél év reménykeltő, tünetmentes időszak következett. Aztán 2004-ben áttétes tüdődaganat támadta meg szervezetét. Előbb a bal, utána a jobb és megint a bal oldalon. Három műtét várt az édesanyára, az utolsó 2006-ban. Hét mondatban, röviden ennyi betegségének leírása. Az út azonban, amit Anita bejárt, nem volt egyszerű. Érzéseiről is beszélt a Kisalföldnek.

Horváth Anita és Viki, együtt szenvedték végig a betegség éveit. Az édesanyának egy célja van: fel akarja nevelni lányát.
Horváth Anita és Viki, együtt szenvedték végig a betegség éveit. Az édesanyának egy célja van: fel akarja nevelni lányát.

– Amikor az orvosok először közölték velem a rossz hírt, arra gondoltam, ez velem nem történhet meg – idézte fel. – Ez nem fordulhat elő, mert a hároméves kislányom otthon vár és nekem fel kell őt nevelnem. Ő adta az erőt. Sokat sírtam persze, éjszakákat bőgtem végig, de soha nem mutattam a fájdalmat és a kétségbeesést. Az egyik nagyon fontos szabály, amit megtanultam, hogy ne sajnálgassuk önmagunkat és azt se engedjük, hogy sajnáljanak. Soha, egy percre sem fordult meg a fejemben, hogy feladom. Egy professzor azt mondta: az alagútban, amibe belekerültünk, ott a fény, csak észre kell venni. Aztán 2004-ben, amikor a tüdőrákot megállapították, nem tagadom, megint padlóra kerültem. Lelkileg, fizikailag is megviselt. Három év alatt három tüdőműtét. Nem mondom: ekkor már eszembe jutott, nem csinálom tovább, de ránéztem Viki lányom fényképére és elkergettem ezeket a gondolatokat. Csak rám számíthatott, bízott bennem, hogy hazamegyek hozzá és nem hagyhattam cserben.

Anita ekkor már egyedül nevelte lányát. Támaszkodhatott édesanyjára, testvérére és nagyon sok barátra, ismerősre. De idegenekre is. Ez újabb energiákat adott számára. Soha nem zárkózott be, mindig nyíltan beszélt a betegségéről, ahogy ma is ezt teszi.

– Nem voltam magányos, de nem is bújtam el az emberek elől. Egy másik fontos dolog, hogy ne zárjuk magunkba az érzéseinket. Mert akkor csak mardos bennünket odabent. Sokan elmondták már, a gyógyulás egy súlyos betegségből nagyrészt önmagunkon múlik. Én is így látom. A hit, az akarat olyan erőt tud adni, amit gyógyszer vagy kezelés sem pótol. Én tudom a legjobban, hogy milyen nehéz ez. Tartani magunkat akkor is, amikor majdnem összeroppanunk. De muszáj. Mindenkinek kell hogy célja legyen. Nekem a lányom az. Hároméves volt és eldöntöttem, hogy felnevelem és most láthatom tizenhat éves nagylánynak. És ez minden küzdelmet megér – adott biztatást sorstársainak is Horváth Anita.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faluszépítő szépkorúak Rábakecölben

A rábakecöli Napsugár Nyugdíjas Klub végzi a község virágosításának nagy részét. Tovább olvasom