Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kapuváriak az ország öt legjobb bing bandje között

Német- és csehországi turnék mellett a hazai könnyűzene számos neves előadójával játszik a kapuvári Hanság Big Band. Az ország első öt legjobb big band csapata között emlegetett formáció Pápán kezdte az új évet, idén a cseheknél a Hany Istókot adják elő.

– Sikeres tavalyi évet mondhat magáénak a Hanság Big Band mind a fellépések tekintetében, mind pedig a zenekar egységét, arculatát, stílusát tekintve – kezdte évértékelőjét Kiss József zenekarvezető.
Az ország egyik vezető big band formációja az immár hagyományos Vasárnapi jazz nevű koncertsorozattal nyitotta az elmúlt esztendőt, de a szomszédos nagyvárosokon kívül megszólalt Budapesten is az együttes. – A nyár folyamán aztán már Szlovákiába látogattunk, ahol hatalmas sikerű koncertet adtunk egy helyi jazzénekesnővel, Keviczky Tündével – mondta Kiss József. Hozzátette, minden zenészük számára nagy élmény volt a taliándörögdi fellépés a Művészetek Völgyében, ahol Szőke András színművész mint ad hoc jazzénekes csatlakozott a bandhez.

– Az ősz meghatározó eseménye minden évben a szombathelyi, valamint a budapesti big band találkozó és fesztivál. Utóbbin hangzott el egyébként a csapat neve úgy, mint az ország egyik legjelentősebb big band zenekara – tette hozzá a együttes vezetője. Az elmúlt évben olyan neves előadó- művészekkel léptek fel, mint Malek Andrea, Majsai Gábor vagy a Bon Bon együttes frontembere, Szolnoki Péter.

Hanság Big Band: Szerte az országban és határainkon túl is szól a kapuvári szving.
Hanság Big Band: Szerte az országban és határainkon túl is szól a kapuvári szving.

– Utóbbival kifejezetten saját zenekara számait adtuk elő (magyar szöveggel), csak éppen big band stílusra hangszerelve – avatott be a szakmai rejtelmekbe a kapuvári zenész.

A tavalyi év munkájáról szólva kiemelte, hagyományteremtő szándékkal megválasztották a 2013. év Hanság Big Band-zenészét, az együttes tagjainak szavazata alapján Horváth Roland szaxofonost.

– Korán kezdtük a 2014-es évet. Január 1-jén telt házas koncertet adtunk a pápai fúvószenekarral és Szolnoki Péterrel Pápán. Ezt a nagy sikerre való tekintettel február elején megismételjük – mondta Kiss József. Idei terveikben szerepel, hogy önállóan vagy az említett előadóművészekkel együtt mind több hazai városban megismertessék a minőségi jazz-, szving- és big band zenét.

– Szervezés alatt van jelenleg több koncertünk is, így 2014 júniusában vendégségbe érkezik hozzánk a németországi Petermann Swing Party nevű formáció, meghívást kaptunk Csehországba, ahol többek között a zenekarunk számára íródott – rábaközi népdalokon alapuló – Hany Istók-szvit című programunkat szeretnénk előadni – mondta Kiss József, aki kiemelte, köszönet jár természetesen közönségüknek, akik mindig nagy tapssal jutalmazzák a tizenhét éves zenekar produkcióját, életben tartva a szlogent: Kapuváron még mindig „szving a lelke mindennek".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abigél, Mazsola és Tádé Kapuváron

Felnőtteknek és gyermekeknek is szóló darabokat láthat a közönség a Rábaközi Művelődési Központ… Tovább olvasom