Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Kapuváriak a forradalomban

Kapuvári rendezőkkel és közreműködőkkel dokumentumfilm készült az ’56-os forradalom helyi történéseiről.
Magára maradt nemzet címmel az ’56-os események kapuvári vonatkozásairól rendezett dokumentumfilmet Pintér Gábor. Az alkotás díszbemutatója holnap délután három órakor lesz a Petőfi Filmszínházban.

– A forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünnepléséhez szerettem volna a filmmel hozzájárulni – mondta a rendező, Pintér Gábor. Hozzátette, az évforduló alkalmából több írásos anyag is megjelent, hozzá inkább a mozgókép áll közelebb, ezért készítette el a filmet. A nyersanyagokat az ’56-os események kapuvári résztvevőinek, többek közt Füzi Imre és Fodor József dokumentumai- ból merítette, de elhangzik egy interjú a fővárosi események résztvevőjével, Kiss Olga tanárnővel is. A filmben szereplő, illusztris személyek névsorából megemlítendő még dr. Korzenszky László vagy Nagy Kálmán.

– Az interjúkon kívül megpróbáltuk azt a rendszert is bemutatni, amely kiváltotta a forradalom eseményeit – mondta Pintér Gábor. Olyan emberek is megszólalnak a filmben, mint például Vitéz Péntek Gyula Szárföldről, aki a szovjet Gulagok mellett Recsket is megjárta, de láthatunk interjút egy amerikás magyarral is, aki a forradalom kinti megítéléséről beszél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogással az ünnep rendjéért

A rábaközi rendőrök a polgárőrség és a határőrség segítségét is felhasználva sűrített szolgálattal… Tovább olvasom