Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Kapuvári polgármesterjelöltek egy asztalon

Meglátni a jelenben a jövő csíráit Kapuvár négy polgármesterjelöltje – dr. Biró Péter (MDF–MKDSZ), Nagy István (MIÉP–Magyar Kisgazda és Polgári Párt), Sipőcz Sándor (Munkáspárt) és Varga Gyula (SZDSZ–MSZP) – az elmúlt négy év önkormányzati munkáját értékelte, a munkahelyteremtés lehetőségeiről beszélgetett, sőt, kitörési pontokat is keresett a Kisalföld kerekasztalánál.

– Mi a véleményük az elmúlt cik lusban a városban történtekről, ho gyan értékelik a jelenlegi helyzetet?

Dr. Biró Péter
: – A jelenleg is működő önkormányzat ténykedését a gazdasági és humánprogram határozta meg, s ennek eredménye az észlelhető fejlődés. Kétmilliárd forintos költségvetéssel kezdtünk, melyből nem egész nyolcszázmillió maradt városi kezelésben, a többit az intézmények működésére kellett fordítani. A négy év alatt nyolcszázmillió forintot költöttünk fejlesztésre, például a gáz- és csatornahálózatra. Kapuvár térségi központ is, csaknem negyvenezer ember gondját viseljük ebből adódóan. További terveinket egy operatív gazdaságfejlesztési programban rögzítettük, mely báró Berg nevét viseli.

Varga Gyula: – Az elmúlt tizenkét év Kapuváron a rendszerváltás előtti évtizedek elmaradásainak felszámolásáról szólt. Elismerve az elmúlt négy év eredményeit, azt gondolom, hogy a város fejlődése ebben az időszakban lelassult, ami a helyi gazdasági élet megtorpanásában mutatkozik meg. A város adottságai és lehetőségei alapján sokkal többre lett volna képes. Ennek eredménye, hogy nagyon sokan járnak el dolgozni Kapuvárról, sőt, el is költöznek innen.

Sipőcz Sándor: – Elismeréssel lehet szólni arról, ami a városban történt az elmúlt években, de egyetértve Varga Gyulával, azt gondolom, hogy ennél lehetne erőteljesebb, dinamikusabb a fejlődés. Meglátásom szerint az a konszolidált helyzet, ami Kapuváron kialakult, mára állóvízzé változott. Nem jöttek létre például új munkahelyek a településen, ami nagy hiba. Továbbra is hiányzik egy sportcsarnok és a gyógyturizmus kihasználása is már évtizedek óta nem kielégítő.

Nagy István: – A város gazdasági élete stagnál, éppen ezért váltani kell. Tizenkét éve nem történt munkahelyteremtés, az idegenforgalom fejlesztésében is fordulat kell. Az elmúlt, de az ezt megelőző ciklusban is egy dologgal adósak maradtak: nem volt tehetségük az adott helyzet megragadására, nem látták meg a jelenben a jövő csíráit. Váltásra azért is szükség van, mert nyolc év után egy vezető már rutinból teszi a dolgát, elfárad, „csőlátás" alakul ki nála és nincsenek új ötletei.

Dr. Biró Péter: – Nem fáradtam el, új ötleteim is vannak, a csőlátás sem jellemző rám, mint ahogy az eddig megvalósultak sem ezt jelzik.

Lényeges az ipari park kérdésköre


– Kapuvár három éve rendelkezik ipari parkkal, és a téma azóta is folyamatosan napirenden van a városban. Hogyan értékelik ezt a kérdést?

Varga Gyula: – Örülök annak, hogy valami megindult, de ahogy a lakosság nagy része, nekem is nagyobb elvárásaim voltak e téren. Az ipari parkot jelző tábla a városban már másfél-két éve eléggé leromlott állapotban hirdeti a vállalkozás „dicsőségét". Véleményem szerint a területen fel kell gyorsítani az infrastruktúra kiépítését, hogy az első beruházót követhessék a többiek is.

Nagy István: – Reményeim szerint üdítő sziget lesz ez a jelenlegi körülmények között és a már megkezdett beruházás jól fizető munkahelyeket ajánl a dolgozóknak. Ám a kedvezmények miatt egy darabig biztosan nem jelent közvetlen árbevételt a városnak. Az ipari park mellett azonban ne feledkezzünk meg az olyan spontán kialakult ipari területekről sem, mint a Petőfi- vagy a Kossuthmajor, hisz ott már ténylegesen működnek a kis- és középvállalkozások, melyek szintén munkaerőt foglalkoztatnak.

Sipőcz Sándor: – Nagyon fontos feladat a munkahelyteremtés, amiben az ipari parknak nagy jelentősége van. Ám a már meglévő vállalatok védelmében nem törekedett a város vezetése újak letelepítésére, pedig az egyik alapvető dolog, hogy versenyhelyzetet alakítsunk ki a cégek között.

Dr. Biró Péter: – Minden vállalkozónak lehetőséget adtunk, az első üzem alapozási munkái már folynak, egy olyan csarnok épül fel, amilyen Kapuváron még nincs. Kétszáz ember foglalkoztatása indul meg, betanításuk már folyamatban van, és azon dolgozunk, hogy még több befektetőnek nyerjük el a tetszését és települjön le nálunk.

– Mindannyian hiányolják az előrelépést, és a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozzák. Vannak-e konkrét terveik erre vonatkozólag?

Vannak-e tervek a munkahelyteremtésre?

Sipőcz Sándor:
– Valóban, az új önkormányzatnak és a polgármesternek is kiemelten kell kezelnie ezt az ügyet. Én elképzelhetőnek tartanám rész- vagy távmunkahelyek kialakítását, például kismamák részére. A már működő vállalatokat kell megkeresni és bevonni őket ebbe a kezdeményezésbe. Véleményem szerint partnerek lennének ebben a kérdésben. Ezenkívül munkahelygerjesztő lehet az idegenforgalom fejlesztése is, ami szinte minden területre kihatással lenne. És persze nem mellékesek, sőt, vonzóak lehetnek azok a kedvezmények, melyeket a letelepedő vállalkozók számára biztosítanánk.
Nagy István: – Kapuváron öt-hétszázra tehető azok száma, akik nem érzik jól magukat a városban, mert egzisztenciájuk nem biztosított. Ezekre az emberekre is oda kell figyelni és jól fizető munkahelyeket kell kialakítani számukra. Nemcsak a nagyberuházókat, befektetőket kell támogatni, hanem a kisebb vállalkozóknak is biztosítani kell mindazt, melyeket a nagyoknak adunk. Ezenkívül az agresszív marketingtevékenységre is figyelmet kell fordítanunk, és hirdetni a lehetőségeinket. Megoldás lehet például idénymunkahelyek kialakítása is, amelyre szintén nagyon sokan jelentkeznének és némileg javítana a helyzetükön.

Dr. Biró Péter:
– Tudomásul kell venni, hogy a munkahelyteremtés csak részben önkormányzati, inkább vállalkozói feladat. Nekünk az a dolgunk, hogy minden segítséget megadjunk a vállalkozóknak. Ezek a komoly adócsökkentések és kedvezmények, melyeket eddig is biztosítottunk a hozzánk érkezőknek, és ennek ez után is így kell lennie.

Varga Gyula: – Véleményem szerint nem csak a hozzánk érkező idegenek előtt kell nyitni, hiszen ugyanilyen fontosak a fejlődőképes itteni vállalkozások is. Nem fogadom el azt a véleményt, hogy aki akar, talál munkát a városban. Sok fiatal jár el tőlünk, pedig lényeges, hogy a jól képzett szakmunkások is helyben találják meg a kenyérkeresetüket. Sajnos az infrastruktúrában is vannak lemaradásaink, pedig ha ezeket megfelelő szintre hozták volna, három-négy évvel előbbre járhatnánk.

Kitörési pontok, kitörési irányok

– Milyen kitörési pontjai lehetnek a városnak a jövőben?

Dr. Biró Péter: – Az idegenforgalom fejlesztése mindenképpen ilyen. Megvannak a tervek a te málvíz felhasználására és az ehhez kapcsolódó beruházásokra. A fürdőtől keletre lévő területen például üdülőtelkeket kívánunk kialakítani, a földek kivásárlására pályázatot nyújtunk be. A másik kitörésipont a szélerőműpark felépülése, ami turisztikai szempontból nyújt látványosságot, ehhez persze a földtulajdonosok megértése is kell. A gyógyvíz hasznosítása is ilyen lehetőség lehet. Jelen vagyunk a szakmai kiadványokban és egyéb, más helyeken is szerepeltetjük ezt az értékünket.

Varga Gyula: – Pontok helyett inkább kitörési irányokról beszélnék. Az egyik a város gyógyvizéhez kapcsolódó gyógyturizmus és ide genforgalom fejlesztése. Ezek valóban nagy léptékű tervek, de nagyot lendítenének a helyzetünkön. A másik az az erő, ami a helyi vállalkozói rétegben van, és amit nem használtunk ki eddig. Az ő vállalkozó kedvüket kell fenntartani, és ők biztosíthatják Kapuvár hosszú távú fejlődését.

Nagy István: – Mindenképpen az idegenforgalmi fejlesztések azok, melyekre figyelni kell. Örömmel hallok a termálfürdővel kapcsolatos tervekről és a mostani strand fejlődéséről is. Szerintem is az idegenforgalom az, ami javíthat városunk helyzetén.

Sipőcz Sándor: – A cél, hogy a Kapuváron élők helyzetét jobbá tegyük. Nyilván az itt élőknek is vannak elképzeléseik, ötleteik, és a véleményüket is ki kell kérni egy-egy döntés előtt. Gondolni kell arra is, hogy megtartsuk fiataljainkat a városban, ennek érdeké ben a telkek kialakítása nélkülöz hetetlen. És most nem a periferikus területekre gondolok, hanem azokra, amelyek a belső részen, elfogadható helyen vannak. A kitöréshez pedig az kell, hogy nagyobb léptekkel haladjunk előre.

Mi lesz az első intézkedése, ha...

– Ha bizalmat kap a választóktól vasárnap, mi lesz az első intézkedése polgármesterként?

Nagy István: – A költségvetést vizsgálnám meg először, és annak ismeretében hoznám meg következő intézkedéseimet és készíteném el javaslataimat.

Dr. Biró Péter: – Mindenképpen a megválasztott új testületet hívnám össze soron kívül, mivel költségvetésünk már van.

Sipőcz Sándor: – A már rendelkezésre álló fejlesztési terveket tekinteném át, melyek jövőbe mutatóak.

Varga Gyula: – Az adottságokat és lehetőségeket vetném össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártcsatározások és szakmai megoldások

Csorna négy polgármesterjelöltje – Családi János (független), Horváth ErnőTovább olvasom