Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kapuvári Bográcsos Egyesület: egykor hazatért katonát köszöntöttek - fotók

A Kapuvári Bográcsos Egyesület hétvégi rendezvényén a Don-kanyarnál harcoló Tarr Jánost köszöntötték.
A programban katonadalok és egykori frontvonalbéli ételek is szerepeltek. A díszvendég interjút adott a Kisalföldnek.

Ahogy az egyik vendég fogalmazott: erősen kezdett programjával Kapuvár legfiatalabb civil szervezete, a Kapuvári Bográcsos Egyesület. A Kapui Pál elnökölte szervezet a hetvenéves jubileum alkalmával köszöntötte a Donnál, Urivnál is harcoló Tarr János őrvezetőt. A programban egykori, frontvonalbéli ételeket – többek közt csalánlevest, köleskását és hitlerszalonnával töltött buktát – is megkóstolhattak a vendégek.

– Az idei márciusi Böllérmájfesztiválon jött az ötlet, hogy akkori szakácscsapatunk (megnyerték a versenyt – a szerk.) alakítson egy civil szervezetet – hiszen tele vagyunk ötletekkel –, így alakultunk meg idén októberben – kezdte az egyesület ismertetését Kapui Pál elnök. Első programjukként több ötlet is felmerült, ám a nyáron találkoztak a helyi Tarr Jánossal. A kilencvenkét éves, idős bácsi harcolt a Donnál (Urivnál) és a civil szervezet úgy gondolta, megemlékezve a hetven évvel ezelőtti történésekről, programot szerveznek. Hétvégi rendezvényükön számos helyi történész – Pavlóczki Béla, Pölöskei Sándor –, valamint Ács István és Áder Attila gyűjtő emlékezett a „daliás időkre", mellettük a kapuvári és veszkényi hagyományőrzők elevenítették fel az akkori idők katonadalait. Igler Attila és a soproni katonai hagyományőrzők korhű ruhákban álltak díszőrséget a hetvenéves jubileumnak. Kapui Pál gasztronómus és csapata a front ételeit elevenítette fel a közönségnek.

Fotó: Jerkó Gyula


A rendezvény díszvendége, a 92 éves Tarr János lövegkezelő őrvezető a Kisalföldnek felelevenítette a fiatalságát, amikor '41-ben bevonultatták katonának. – A frontra 1942-ben kerültem ki, szinte azonnal a Don-kanyarba vezényeltek, ahol bizony tapasztalatlan huszonévesekként el voltunk szánva mindenre. Azt azonban hozzátenném, kicsit furcsálltuk, hogy a messzi Donnál védjük a hazát – mondta az idős bácsi. Családi hátteréről elmondta, Csapodon született, cselédcsaládban, majd onnan költöztek – az ottani major megszűnése után – Kapuvárra. Itt aztán a hercegi uradalomban dolgoztak. – Bevonuláskor fiatalemberként nem nagyon hagytak időt gondolkodni azon, hogy mit is keresünk mi éppen a bakaruhában, ám akkoriban ezt nem volt szokás megkérdezni, a kötelességtudatot a családjukból hozták a fiatal férfiak – mondta János bácsi. – A Don-kanyarban aztán gyorsan kiveszett mindenkiből minden hasonló gondolat – jegyezte meg. A visszavonulás elején a fagyott mezőkön – alig ruházatban – gyalogoltak sok száz kilométert, míg Ukrajnában vonatra rakták őket. – Szerencsésnek érezhetem magam, hiszen nagyon kevesen jutottunk ilyen „könnyen" haza – mondta. Nyugdíjasként aztán többször is eszébe jutnak az akkori idők, ahogy mesélte, jobbára akkor, amikor nehezebben tud mozogni. – Ezt biztosan a mínusz 30–40, néha 50 fokos fagynak köszönhetem – mondta az idős őrvezető.

Olvasóink írták

 • 10. atesz1980 2012. november 29. 16:50
  „Gratulálok a szervezőknek! Sajnos én nem tudtam elmenni pedig érdekel a téma.Kép vagy videó van fent valahol az összejövetelről? Bár nyilván nem adja vissza az ott elhangzottakat.”
 • 9. nemjani 2012. november 28. 20:09
  „Lám-lám, én is félreütök: természetesen "mondatkezdő".”
 • 8. nemjani 2012. november 28. 18:50
  „Kishektor!
  Kicsiség. De látom, következetesen használod.
  Pontosítás 2.2:
  A mondatvégi írásjel (felkiáltójel) előtt soha nincs szóköz. (A mondatkező nagybetű hiánya csak elütés lehet.)

  Felkészül: árnyék”
 • 7. kishektor 2012. november 28. 16:20
  „4.kovach !
  Köszönöm a pontosítást ! igazad van, elnézést ! üdv.”
 • 6. nemjani 2012. november 27. 19:25
  „5.
  Hozzászólásod helyénvaló. Visszafogott és intelligens. Ilyenre van szükség.”
 • 5. árnyék 2012. november 27. 17:53
  „3-4 Ti csak a <moderálva>ot tupirozzátok! )”
 • 4. kovach 2012. november 27. 16:19
  „Pontosítás 2.1.:
  A helytálló és helyénvaló szavak egybeírandóak.”
 • 3. enesei 2012. november 27. 15:48
  „Pontositás 2.0

  Levente:
  Hende Csaba Magyarország "honvédelmi minisztere", nem "Hadügy Minisztere".”
 • 2. kishektor 2012. november 26. 17:20
  „Levente !
  A pontosításod helyt álló s helyén való ! kösz.”
 • 1. levente0304 2012. november 26. 13:29
  „Akkor pontosítsunk!!
  A rendezvényt a Kapuvári Bográcsos Egyesület, a Gartáért Alapítvány és Dr. ifj. Balázs-Fényi László szervezte. A rendezvény címe: "Magyarok a Donnál " . A megemlékezést valamennyi Donnál harcoló és elesett Magyar katona tiszteletére szervezték, az külön öröm, hogy még köszönthették a mindenki által nagyra becsült és tisztelt Tarr János bácsit is!! És ha már köszöntés: a háborús veteránt a Kapuvári Bográcsos Egyesület oklevéllel és plakettel, Magyarország Hadügy Minisztere Hende Csaba Úr pedig levéllel köszöntötte.
  Továbbá: az akkor korszakot részletesen feldolgozott anyagban tárták a közönség elé az előadók, tárgyi emlékeket is felhasználva. Nem mellékes, hogy eredeti, a harctérről érkező levelek felolvasása és bemutatása is sorra került! A cikkben is említett dalkörökön túl, a Kapuvári Térségi Iskola diákjainak szavalatai is szinesítették a műsort!
  És végezetül egy pontosítás: A Kapuvári Bográcsos Egyesület több már korábban szép eredményekkel működő főzőcsapat egyesülésével jött létre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna: ˝Olvassunk együtt!˝

A Martincsevics Károly Városi Könyvtárban folytatódik az „Olvassunk együtt!”… Tovább olvasom