Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Kapuvár környéki nő életét mentette meg a közösségi oldal

Egy közösségi internetes oldal, egy barátnő lélekjelenléte, valamint a gyors nemzetközi együttműködés mentette meg egy Kapuvár környéki nő életét.
A Kisalföld megtudta, az asszony a hét végén az egyik közösségi oldalon beszélgetett Angliában élő barátnőjével. Egyszer csak váratlanul bejelentette neki öngyilkossági szándékát, majd hirtelen kilépett az oldalról.

Az angliai barátnő komolyan vette hazai ismerőse szándékát, ezért azonnal bejelentést tett az ottani rendőrségen. Az angol rendőrök értesítették az Interpolt, ahonnan tájékoztatták magyar kollégáikat. A Kapuvári Rendőrkapitányság munkatársai gyorsan a helyszínre siettek, ahol egy széken ülve találták meg a nőt. Információink szerint a szék közelében elszórt gyógyszeres dobozokat is találtak a rendőrök, akik azonnal értesítették a mentőket.

Lapunk úgy tudja, az asszony a mentőknek elmondta, nagyobb mennyiségű nyugtatót vett be. A hölgyet a mentők a győri kórházba szállították. A Kisalföld megtudta, hogy az asszonyt a Petz-kórház pszichiátriáján kezelik, állapota kielégítő.

Az esettel kapcsolatban rendőrségi szakértőnk elmondta, olajozottan működik a nemzetközi kapcsolat az Interpol-irodával rendelkező országok rendőrségei között. Bár sokan ezt a jól hangzó nevű intézményt képesek misztifikálni, ők nem nyomoznak, a kapcsolatokon keresztül az információkat koordinálják.

Magyarországon az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóságának szervezeti struktúrájába tartozó Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (ORFK Nebek) országos hatáskörű, speciális bűnügyi szerv, amelyet öt osztály alkot: a Nemzetközi Információs Osztály, az Europol Magyar Nemzeti Iroda, az Europol Magyar Összekötő Iroda, az Interpol Magyar Nemzeti Iroda és a schengeni tagságunkkal összefüggő ügyeket intéző Sirene Iroda.

Általánosságban a Nebekhez fut be az Interpol-tagországokból az információ, sürgős esetekben telefonon, hogy azonnal lehessen intézkedni, a papírmunkát pedig később végzik el a munkatársak. Ilyen esetben akár 10 percen belül végrehajtható lehet a szükséges intézkedés. Amennyiben nem rendkívül gyorsan kell intézkedni, úgy interneten vagy faxon érkezik a megkeresés, persze abban az esetben sem kell sokat várni az intézkedésre.

A Nebek munkatársai megvizsgálják, hogy az adott jelzés kinek a hatáskörébe tartozik, s ha az egy megyére vonatkozó, az illetékes megyei főkapitányságot értesíti, s ha kell, a következő lépcsőt ők lépik meg, azaz értesítik azt a kapitányságot, amelyiknek intézkedni kell.

Természetesen az információs út megfordul, amikor visszaigazolják, hogy milyen intézkedés történt s az milyen eredménnyel járt. A Kapuvár környéki esetben akár 10 perc alatt intézkedhettek a rendőrök, ami életet mentett.

Olvasóink írták

  • 1. myastheniagravis 2012. november 13. 19:35
    „Elismerésem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás a mozgássérülteket érintő kérdésekről Kapuváron

Tovább olvasom