Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Kápolnákat fosztogattak, gyertyatartó és feszület tűnt el

Szany - A szanyi egyházközség két kápolnáját is kirabolták a közelmúltban. Gyertyatartókat, feszületeket vittek el ismeretlenek, illetve két gipszszobrot is. Az egyházközség elnöke szerint az eszmei kár óriási.
„Vannak, akiknek semmi sem szent" – írtuk, amikor néhány héttel ezelőtt ellopták a földszigetiek harangját. Ugyanez mondható el most azokról is, akik Szanyban két kápolnát is feltörtek és kiraboltak. A Szent Anna- és a Szent Lénárd-kápolnákból gyönyörű gyertyatartók tűntek el, illetve szobrok váltak a fosztogatók prédájává.

– Az egész falu felháborodott, hiszen egyházközségünket érte kár – tolmácsolta a helybeliek véleményét Varga Pál, a szanyi egyházközség világi elnöke. – Lelketlen emberek tehetnek csak ilyet, hogy e szent helyeket végigfosztják. Az anyagi kár is jelentős, hiszen a kegytárgyak pótlása ötszázezer forintba kerül. Az eszmei kár viszont még nagyobb.
A kápolnák feltörését néhány napja vették észre, de az elkövetők hetekkel ezelőtt is elkövethették tettüket. A település külterületén álló épületeknél ugyanis ritkán járnak.

A Szent Antal-kápolnából négy ón gyertyatartót vittek el és hat rezet. Az oltárról eltűnt egy réztál is. Az óntartókat annak idején egy helybeli szanyi család adományozta az egyházközségnek. Lába kelt egy rézfeszületnek is.

– Az ajtóról a lakatot vágták le, utána mentek be a szentélybe.
Összeszedték, amit értékesnek láttak, szerencsére más rongálás nem történt.

A gyertyatartók nyomában: A rendőrség ellenőrzi a színesfémgyűjtőket, az átvevőhelyeket, illetve a régiségkereskedőket.

A Szent Lénárd-kápolna közel áll a faluhoz, az egyházközségi elnök szerint legalább kétszázötven éves. Névadója nem más, mint a beteg emberek és állatok orvosa, rabok, kovácsok, pásztorok védőszentje.

– Szany mindig híres volt állattartásáról és a helybeliek mélyen vallásosak is voltak. A falu határában több kápolnát is emeltek az állattartók védőszentjeinek tiszteletére. Így készült el a Szent Lénárd-kápolna is. Sajnos nem először vált lelketlen rablók célpontjává. Tíz évvel ezelőtt is feltörték, akkor egy körtefából faragott Szent Lénárd-szobrot loptak el. Értékes darab volt, hiszen az országban tudomásunk szerint nincs még egy ilyen alkotás. Sajnos azóta sem lett meg. Most egy Szűz Mária- és egy Jézus Szíve-szobrot vittek el, az egyiket nem messze az épülettől, összetörve találtuk meg. Ezeken kívül egy kis rézcsengő tűnt el és innen is egy kereszt – sorolta a szomorú leltárt Varga Pál.

A csornai rendőrök nyomoznak az eltűnt gyertyatartók után. Kiss József alezredes, kapitány elmondta: a saját területükön ellenőrzik a színesfémgyűjtőket, az átvevőhelyeket, illetve a régiségkereskedőket. Ugyanerre megkérték a környező kapitányságok munkatársait is.

A gyertyatartók nyomában: A rendőrség ellenőrzi a színesfémgyűjtőket, az átvevőhelyeket, illetve a régiségkereskedőket.

Olvasóink írták

 • 4. matriné 2008. március 28. 15:37
  „Biztos a szanyi plébános ép a rókákat hajkurászta a mezőn a sörétes puskájával! No meg a vadász elvtársaival! remélem a mesebeli "Vuk" kizabáűja a vagyonából ezeket a puskásokat az "atyukkal" egyutt!”
 • 3. ken 2008. március 25. 13:25
  „Műanyagból, mi? Köszönjük.”
 • 2. szanyi 2008. március 24. 11:25
  „Egyszerűbb lenne (és olcsóbb is), ha a jelentős értéket képviselő tárgyakat a plébánián tárolnák. A szertartások előtt kivinnék, a "holt" időszakban (ősz végén, télen- tavasszal) pedig, visszavinnék a plébániára. Szomorú dolgok ezek, de ezt diktálja a józan paraszti ész.
  Persze ha valamit el akarnak lopni azt el is lopják, de azért próbálhatnánk kivédeni, az esélyüket csökkenteni.”
 • 1. matriné 2008. március 19. 12:05
  „Szerintem, ha műanyagból készültek volna az eltulajdonotott dolgok akkor könnyen lehetne pótolni. Sőt el sem vitték volna, hisz azokat nem veszi meg a hulladélfelvásárló!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepség a forradalom évfordulóján

Kapuvár - A kapuváriak a szabadtéri színpadon ünnepelték a forradalom évfordulóját, ahol a… Tovább olvasom