Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Jövőnek mentett múlt

Kapuváron, az Erzsébet királyné utcában található a környék egyik legrégebbi felújított parasztháza. A közel százötven éves épületet helyi magánszemély vásárolta meg és újította fel. A ház 1856-ban épült, ahogy az eredeti mestergerendán olvasható,
Helytörténeti ritkaságot rejt Kapuváron az Erzsébet királyné utca. Itt található a város egyik legrégebbi parasztháza, melyet az új tulajdonos, Németh Gyula újított fel. A ház 1856-ban épült, ahogy a napjainkban is látható eredeti mestergerendán olvasható, Németh József és Pászli Katalin építette. A korabeli építők a fontosabb irataikat ebbe a gerendába helyezték el. E kortörténeti ritkaságokat az új tulajdonos a házban ki is állította. A toldaléképület lebontása során az ottani mestergerendát szintén megőrizték az utókornak, az égetett tölgyfába a jelenlegi tulajdonos családi évszámait, valamint a felújítás befejezésének évét vésték be.

Miután Németh Gyula a nyilvánosság részére is megnyitja az épületet, a kertben egy vendégházon kívül halastó és szabadtéri rendezvényeknek is otthont adó kert jött létre, ahol ritka és jellegzetes magyar virágfajtákat ültettek. Az épületet jelenleg a Hely-szín-kép Kht. bérli. Magyar Attila, a kht. témafelelőse elmondta, a házat turisztikai és kulturális programokra szánják. Első rendezvényeik a hétvégi csatlakozási ünnepségeken lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még hiányzik a vízcserélő technika

Az idén kisebb, ám jövőre nagyobb beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy zavartalanul működhessen a… Tovább olvasom