Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Jerkó Gyula – Tervezem az újabb, Kapuvárról szóló könyvet

Újabb kapuvári fényképsorozatkönyvet tervez „a város fotósának" is nevezett 79 éves Jerkó Gyula, aki egykoron még Pelét is üldözte a Népstadionban.

– A Kapuvár múltját és jelenét bemutató albumom még 2008-ban jelent meg, most tervezem az újabb kötet megjelentetését – beszélt terveiről a Kapuváron „a város fotósának" nevezett Jerkó Gyula.


Gyula bácsi 79 évesen is minden helyi rendezvény elmaradhatatlan szereplője. Fotómasinájával feltűnik a sport-, kulturális és közéleti rendezvényeken. A Rábaközi Művelődési Központban állandó kiállítása várja a város múltja után érdeklődőket. 2008-as kötetében az akár évszázados képek mellé a modern Kapuvárt fotózta. Hasonló tematikát gondol legújabb kötetének is.

Jerkó Gyula: „Egykor a repülőgépek pilótafülkéjéből is tudtam fotózni.
Jerkó Gyula: „Egykor a repülőgépek pilótafülkéjéből is tudtam fotózni."


– Sosem készültem fotósnak, Győrben tanultam az autószerelő-szakmát, melyet a petőházi cukorgyárban kamatoztattam, az utolsó évtizedekben művezetőként – beszélt a kezdetekről Gyula bácsi, aki először 1958-ban fogott fényképezőgépet a kezébe, melyet feleségétől kapott. Az egykori Pajtás óta számos technika megfordult a kezében napjaink profi tükörreflexes gépéig.

– Kezdetben a Kapuváron híres Csala fotós feleségéhez hordtam a filmtekercseket, melyeken sok európai várost is megörökítettem – mesélte Jerkó Gyula. Határokon túli kirándulásait nemcsak képekben, útleírásokban is megőrizte. – Ezeket cetlikre irkáltam, melyekből lányom a hetvenedik születésnapomra egy könyvet készíttetett – tette hozzá. A sok kirándulás, fotózás közben persze értékes, érdekes találkozásai is voltak.

– A Népstadionban voltunk a cukorgyárral az akkori osztrák–magyar EB-selejtezőn. A kezdőrúgást Pelé végezte. Mondanom sem kell, géppel a nyakamban mindenképpen el akartam kapni a világhírű focistát, így nem egy biztonsági embert kikerülve végül Szepesi György akkori MLSZ-elnök mellett kötöttem ki – mesélte Gyula bácsi.

A neves sportszakember éppen türelmetlenkedett Pelé késése miatt: „Söpörjétek le a pesti utcát, talán gyorsabban ideér a Gellért Szállóból" – kiáltotta a sportvezető. – Pelé aztán megérkezett, én pedig a profi fotósok közt furakodva-futva tudtam – egészen közelről – egy-két képet „lőni" a brazil legendáról – emlékezett Gyula bácsi.
Mára csak papírképből több mint 15 ezret őriz otthon.

– Amióta nem kell figyelni a tekercs filmre, adathordozóra fotózva már túl vagyok a 200 ezer képen – mondta.

– Napjainkban a családdal töltöm szinte minden időmet – természetesen a helyi fotózás mellett – és rendezem a következő könyv anyagát, melyben számos meglepetéssel szolgálhatok a régi Kapuvár iránt rajongóknak – mondta Gyula bácsi, akiről az orvosa is megjegyezte, az idős férfit a fényképezés élteti.
„A következő könyvben számos meglepetéssel szolgálhatok
a régi Kapuvár iránt rajongóknak." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándoklat

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége zarándoklatot szervez Máriacellbe, melyhez a szervezet csornai… Tovább olvasom