Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Iparűzési adó Csornán: elmarad a várttól

Plusztámogatást kapott a sportegyesület, új ˝csomagba˝ kerülnek a város zöldterületei, döntött a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén. Kiderült: az iparűzési adóbevétel elmaradt a tervezettől.

A város pénzügyi helyzetéről is szó volt a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Tárgyaltak a 2011-es költségvetés koncepciójáról, illetve még az idei büdzsében hajtottak végre változásokat.

Az előterjesztésekből kiderült: az önkormányzat 2010-re összesen 386 millió 800 ezer forint adóbevételt tervezett. Ebből 349 millió 486 ezer érkezett meg a számlára november 16-ig. 27,9 millió forint kommunális adót szedtek be a magánszemélyektől. Iparűzési adóból 242,9 milliót utaltak az iparosok, vállalkozók, ami a tervezettnél csaknem 40 millióval kevesebb. A gépjárműtaksa bevétele 73,6 millió forint volt.

Az idei költségvetés módosításánál úgy határoztak a képviselők, hogy a Csornai Sportegyesületnek 1,5 millió forintos kisegítő támogatást adnak.

A városi parkoknak új gazdája lehet Csornán. Újraosztják a zöldterületeket.
A városi parkoknak új gazdája lehet Csornán. Újraosztják a zöldterületeket.

Családi János, az egyesület elnöke elmondta: idén ünnepelték fennállásuk századik évfordulóját. Számos rangos rendezvény, torna tette emlékezetesebbé a jubileumot, ezek természetesen pénzbe kerültek. Idén építették ki a salakos edzőpálya világítását is, mely szintén a sportos költségvetést terhelte.

A jövő évi büdzsé irányelveit is meghatározták a csornai képviselők. Fontos célként határozták meg a kötelező feladatok finanszírozását, az önkormányzat fizetőképességének megőrzését. A kasszát befolyásolják a 2010-ről áthúzódó ügyek is. Ilyen például a különböző fejlesztési pályázatok önrészének biztosítása. A koncepció tartalmazza, hogy a Margit Kórház stabilizációjának érdekében meg kell találni az önkormányzati feladatvállalás optimális, de a költségvetés egyensúlyát nem veszélyeztető formáját. Szintén a jövőre vonatkozó elképzelés, hogy átgondolják a város közterületei- nek, parkjainak gondozását. A javaslat szerint újra el- és felosztják a zöldterületeket. Háncs Károly (Fidesz–KDNP) lapunknak úgy fogalmazott: erre azért van szükség, mivel lesznek olyan területek, melyek kikerülnek az eddigi ˝csomagból˝, illetve olyanok is, amelyeket hozzávesznek. Balogh Csaba (MSZP) az ülésen azt javasolta: keressék meg a jogi formáját annak, hogy mielőbb szerződést bontson az önkormányzat a jelenlegi vállalkozóval. Idén a Hor-Park Bt.-t bízta meg az önkormányzat a parkok rendben tartásával. A céggel határozatlan idejű szerződése van a városnak. A megállapodás egy évre 20,5 millió forintról szólt.

Olvasóink írták

 • 6. fan06 2010. december 22. 10:11
  „Huszárkapitánynak!

  Nem a saját malmára hajtja a vizet...

  Az apja nevén (is) van a cég, gondolom. Így már hivatalos(nak tűnik...)!”
 • 5. szemi70 2010. december 19. 21:25
  „A lényegről nem beszélnek! Megint csak maguknak osztják a lapokat.
  Október óta nem történt semmi érdemleges. Jó! Elkészült pár ingatlan fel újítása. De! Hol a lényeg?!
  Munkahelyek, élhető város = elkerülő út, Turizmus = Termálfürdő+Szálloda??????
  Erőlködnek a Kórházon,kérdés,hogy érdemes-e ? A saját véleményem csak azért nem írom le,mert nagyon megosztó. és ebben a városban megosztásból van éppen elég. Jó lenne,ha végre a képviselő Hölgyek,Urak pártállástól függetlenül kőkeményen összefognának,és húznák vére a "szekeret"!! De ne vissza!
  A szomszéd város lassan "fényévekre" elhúz tőlünk...
  Ja! És még valami!
  Nézem a leírt számokat(adóbevételek),és elgondolkodom,hogy ebből esetleg nem tellene így télvíz idején hóeltakarításra??? Ugyanis tőlünk ház és lakástulajdonosoktól elvárják,sőt,köteleznek rá,hogy eltakarítsuk a portánk elől!! És a Város útjaival mi van,mi lesz?? Közbeszerzősdis ez is? Ha igen,akkor ez tök jó. Mert mire megtalálják a megfelelő vállalkozót,addigra valakinek nem fog tetszeni. És közben majd csak eljön a tavasz és elolvad magától is a hó. Tiszta nyereség! A város útjain sem látszik meg a bevétel.
  És még lehetne sorolni,és sorolni.... .”
 • 4. huszárkapitány 2010. december 19. 19:52
  „Miért nem jó aki eddig volt már mint park gondozó?Rendezett volt Csorna ,már ami a zöldterületet érinti.Az MSZP képviselő nem pályázhat mert érintet nem?Így lenne tisztességes.”
 • 3. Moo 2010. december 19. 14:13
  „Miért is kell felbontani a szerződést a Hor-Park Kft-vel? Ha jól értem, nem arról volt szó az ülésen, hogy a cég nem jól látja el a feladatát. Csak nem a saját malmára szeretné hajtani a vizet a tisztelt képviselő úr?”
 • 2. fan06 2010. december 18. 18:29
  „Várható volt, hogy a park-gondozással foglalkozó MSZP-s képviselő előbb-utóbb magáévá kívánja tenni ezeket a területeket...”
 • 1. hajracsorna 2010. december 18. 16:25
  „20 millió évente a parkgondozásra? Hát ehhez képest egy polgármester több, mint 3 millió forintos szabadságmegváltása semmiség! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három település kapott `Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet´

A megyei közgyűlés ülése előtt került sor az "Idősbarát Önkormányzat Elismerő Cím" 2010. évi díjazottjainak köszöntésére. Tovább olvasom