Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

India és Mekszikó a szomszédságban

Az egykori hercegi uradalom területe igényelte a majorszerű gazdálkodást Kapuvár környékén. Az elnevezések néha érdekesek voltak – mintagazdaság is akadt a térségben.

Rockenbauer Pál egyik úti filmjében, az egykori kapuvári kisvasút belsőmajori (mai piactér) megállójában megkérdezték az utasokat, hogy hova utaznak. A válasz: ˝Indiába és Mekszikóba.˝ E két tulajdonnév az egykori Esterházy-birtok két majorjának nevét takarta. Ezek a majorok alkották a hercegi nagybirtok gazdálkodásának szervezetét.

Az öntési mintagazdaságot 1883-ban Széchenyi Pál földművelésügyi miniszter is megtekintette.
A kiegyezés után gombamód nőttek ki a majorok a hatalmas Esterházy-hitbizományban Kapuvár környékén: Öntés, India, Földvár, Endrédmajor (sajtüzem), Rábarét, Kistölgyfapuszta, Gémesmajor, Földvárdomb, Miklósmajor, Nyárosmajor, Mekszikó (1976 óta a település neve Fertőújlak) és a kihagyhatatlan Öntésmajor, mely napjainkig a leginkább kiépített kistelepülése maradt az egykori hercegi, majd bérbirtok majorjainak. A helytörténeti kutatásokból tudjuk, hogy a hercegi birtoknak 1849 után komoly tőkeinjekció kellett volna, így inkább bérbe adták, a süttöri részt Feszty, a csornait Sugár, a kapuvárit pedig először Schulhof és Wirker, majd báró Berg Gusztáv bérelte (Forrás: Dr. Varga József: Kapuvár múltja üzen). Utóbbi kezelésében épült ki az öntési mintagazdaság abban a majorban, melyet már 1830-ban is írásos emlékekben emlegettek (Öntésmajor, 1. kötet, 2005). Akkoriban – a Hanság és a láp közelsége miatt – a Bagócsmajorként is ismert élőhelyen először alig harminc ember lakott. A nagy változást Öntésmajorba az 1864-es esztendő hozta, amikor a Berg által alapított Agricola részvénytársaság működése nyomán mintagazdaságot alakítottak ki a napjainkban közigazgatásilag Kapuvárhoz tartozó birtoktesten. A mintagazdaságot 1883-ban Széchenyi Pál földművelésügyi miniszter is megtekintette.

A majorok természetesen, ha nem is az öntésihez vagy a fertőújlakihoz hasonló nagyságrendben, de lakottak voltak. A kapuváriak körében máig emlegetett a Gémesmajor, melynek virágzó gazdaságából már csak egy Esterházy-féle, díszes homlokzatú, úgynevezett Swanczer-istálló maradt meg az utókornak.

A nevében máig megmaradt Indiamajor is pezsgő életet mondhatott magáénak. Artézi kútját báró Berg Gusztáv fúratta. A kút még az 1980-as években is friss vízzel látta el a környéken dolgozókat (Nagy János: A kapuvári gazdasági vasút). A máig lakott Kistölgyfamajorban egykor külön iskola is működött.

Olvasóink írták

  • 1. Agent 2010. november 15. 08:29
    „Ha jól tudom ezek a majorok azért kaptak ilyen "egzotikus" neveket, mivel akkori szemmel nézve igencsak távol estek a "civilizációtól".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Comenius a természet védelméért

Több európai ország intézményeivel közösen indított természetvédelmi programot a csornai Arany János… Tovább olvasom