Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Húszéves a Pántlika

Kemény munka, sok-sok fellépés, hazai és külföldi sikerek. Leginkább talán ezen megállapítások illenek a húsz éve alakult csornai Pántlika néptáncegyüttesre.
Elismerték őket: A Pántlika együttes sok munkája helyi és nemzetközi sikereket hozott.
Jeles eseményhez érkezett a csornai Pántlika néptáncegyüttes. A csoport idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.
Csornán a Gyöngyösbokréta mozgalomig visszamenőleg – kisebb-nagyobb megszakításokkal – állandóan jelen volt a néptánc. Két évtizede pedig szinte teljesen új alapokról szervezték meg a most jubiláló együttest. A kezdeményezés legfőképpen a jelentős néptáncosmúlttal rendelkező és akkoriban Csornára költözött Lengyel házaspár nevéhez fűződik. Pk karolták fel azokat a csornai és környékbeli gyerekeket, akik kedvet éreztek a hagyományok ilyetén ápolásához, a néptánchoz.

Kezdetben harminchárman voltak – tizenhét lány és tizenhat fiú –, aztán egyre növekedett a létszám. 1985-ben már a Mosonmagyaróváron megrendezett megyei fesztiválon is részt vettek, igaz, akkor még „csak" zongorakísérettel. A fellépés sikerrel zárult, ami vonzotta a fiatalokat. Az eredményes munkához nagyban hozzájárult az együttes vezetőinek tapasztalata és a szülők megértése, támogatása. Időközben bővült a repertoár, s mind több híres koreográfus – köztük Tímár Sándor – látogatott Csornára.

– Örömünkre az együttes már az első tíz esztendő során központi helyet foglalt el a város kulturális életében, szerepelt a helyi, környékbeli és megyei rendezvényeken. Az akkoriban fénykorát élő Rábaközi Napok sem nélkülözte a csoportot. Fontos időszak 1989, amikor a gyerekek – voltak már vagy nyolcvanan – és a szülők javaslatára nevet választottunk, s azóta Pántlika néptáncegyüttesként járjuk az országot és Európát – mondta Lengyel Sándor, az együttes vezetője, aki szerint mindig legfontosabb feladatuknak tartották a magyar néptánckultúra megismerését és bemutatását.

S hogy ezt milyen eredményességgel tették az elmúlt két évtized alatt – és szándékoznak tenni a jövőben is –, annak ékes bizonyítékai azok az elismerések, díjak, amelyeket a csornai pántlikások kaptak idehaza és külföldön. A francia kulturális miniszter elismerő oklevele 1988-ban, a Népművészeti Intézet nívódíja 1989-ben, a Corvinius Kreis (Bécsújhely) elismerő oklevele 1990-ben, a dániai Nemzetközi Folklórfesztivál kiemelkedő együttese 1990-ben, a török Rádió és Televízió Nemzetközi Gyermekfesztivál díja 1993-ban, kiváló együttes 1994-ben, Csorna Városért Emlékérem 1994-ben, „Kiválóan minősült együttes" 1996-ban.
Nem túlzás állítani, hogy ma már a Kárpát-medence néptáncait táncolják a fiatalok. A város, a megye, sőt, az ország számít a Pántlika néptáncegyüttesre, melynek utánpótlását az Alapfokú Néptánciskola biztosítja.

Az együttes külföldi útjai

Ausztria – évente többször –, Lengyelország, Görögország, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, Dánia, Románia, Spanyolország, Csehország, Hollandia, Szlovákia. A felsorolt országokban több alkalommal is megfordultak a csornai táncosok.

Az egykori pántlikás táncosok közül Lengyel Melinda és Lengyel Szabolcs Budapesten a Honvéd Táncegyüttesben, Riba Gábor a Budapest Táncegyüttesben, Hernicz Albert az ExperiDance Budapest együttesben hivatásos táncosként folytatja pályafutását. A Pántlika néptáncegyüttes művészeti vezetője, Lengyel Sándorné Terike az alapítás óta nagy szeretettel és türelemmel tanítja a fiatalokat. Lengyel Ágnes táncosként kezdte, majd a Táncművészeti Főiskola elvégzése óta koreográfusként és oktatóként segíti az együttes munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradt az óvoda és még működik a posta

Dénesfa eddig önálló intézményként működő óvodája szeptembertől már a beledi Általános Művelődési… Tovább olvasom