Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Húsz disznó a miniszternek

Továbbra sincs nyugalom a sertéspiacon: hol itt, hol ott csapnak fel az indulatok. A napokban például Dörben, ahol a helyiek szerint a „felső szintű” megállapodás ellenére még egyetlen túlsúlyos sertést sem vásároltak fel.
Dóczy Jenő tanácstalan: A túlsúlyos disznókon képtelenség túladni.
Az idei esztendő nem éppen sikeres időszaka a magyar mezőgazdaságnak. Sertés- és tejpiaci válság, aszály – hogy csak néhányat említsünk a gazdákat gyötrő gondok közül.
Dörben a helyiek szerint, noha az állami felvásárlási ígéretek már korábban megfogalmazódtak, még egyetlen túlsúlyos állatot sem vittek el. Dóczy Jenő tizenöt éve foglalkozik sertéstartással, de mint fogalmazott, a mostanihoz hasonló nehézséggel még sohasem szembesült.

– Jelenleg százharminc sertést tartok, ám az eladással igen nagy gondok vannak – erősítette meg szomorúan a mostanság gyakori értesülést a fiatal gazda. – Meggyőződésem, hogy a problémát minisztériumi szinten lehetne megoldani az import visszaszorításával vagy teljes leállításával. A hazai termelőket kellene megvédeni, annál is inkább, mivel a sertéságazat egyszerűen tragikus helyzetben van. A túlsúlyos állatokat képtelenség eladni, noha az agrártárca májusban meghirdette az állami felvásárlást. Azonban ebből eddig semmi sem lett. Több helyről is csak ígéretet kaptunk körülbelül egy hónapon keresztül. De most már ígéret sincs. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a kormány a falusi embert a városiak mögé helyezi, hisz a budapestieknek – velünk ellentétben – szinte mindent megad.

Dóczy Jenő húsz túlsúlyos – 180–200 kilós – disznót szeretne értékesíteni, egyelőre kevés sikerrel. Ugyanúgy, mint a többi, hasonló gondokkal küzdő gazda a faluban. Fogalma sincs arról, hova vezet a kilátástalanság. Miként arról sincs, hogy mi lesz a mára jócskán meggyarapodott állatok sorsa, s egyáltalán meddig tudja biztosítani a takarmányt számukra.
Dóczy Jenő már azt is fontolgatta, hogy felszámolja gazdaságát. De bizonytalan, hogy kilépve a gazdálkodói körből, el tud-e helyezkedni más munkaterületen immár másfél évtizedes mezőgazdasági tevékenység után.
– Még szerencse, hogy a falusi ember az utolsó pillanatig bízik. Jobb híján én is ezt teszem – mondta búcsúzóul a döri gazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyberuházás egyelőre álom

Az árpási önkormányzatnak a körjegyzőséggel közös intézmények fenntartása nagy terhet jelent, így… Tovább olvasom