Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Horgászegylet alakul a tó használatára Vadosfán

Megszépült a faluközpont: Az idei költségvetés majd’ felét költötték a közösségi térre.
Több mint ötmillió forintból szépült meg Vadosfa központja. A pályázati forrásból rendbe tették a tavat és környékét, melynek jobb kihasználására horgászegyesületet alapítanak. A beruházás az éves helyi büdzsé közel fele.

– A község központjának felújítására 5,3 millió forintos támogatást nyertünk, melyhez a helyi önkormányzat az általános forgalmi adót mint önrészt tette hozzá – beszélt a faluközpont rekonstrukciójáról Szakács Lajos vadosfai polgármester. Az utófinanszírozott felújítást három szakaszban végezte el a községháza. Ahogy a polgármester megjegyezte, az első szakasz munkálataira hitelt vett fel az önkormányzat, ám a további munkákat már enélkül is tudták finanszírozni. A végső elszámolás éppen a napokban zajlik.
– A község központjában lévő tavat és környékét szépítettük meg. Új rézsűt építettünk, rendbe tettük a partot, a tó körüli utat, fákat és egyéb növényeket telepítettünk, valamint egy szabadtéri tűzhelyet is kialakítottunk – ismertette a részleteket a polgármester. A tó mellett helyet kapott egy térköves rendezvénytér is. A felújított faluközpontot a minap adták át hivatalosan a helybélieknek. Az átadóünnepség költségeit is a pályázatból fedezték.

Szakács Lajos: ˝Tízéves álmunk vált valóra a tó és környékének szépítésével.˝
Szakács Lajos: ˝Tízéves álmunk vált valóra a tó és környékének szépítésével.˝


A központi felújítás 5,3 millió forintja a község idei, 12 milliós költségvetésének majdnem a felét teszi ki. A polgármester elmondta: pályázat nélkül nem is lenne pénzük még kisebb volumenű felújításokra sem. Most éppen a tanítólakást szeretnék felújítani, ám az elnyert 5,5 millióhoz még egyszer ennyit kellene tenni. A helyi költségvetésben egyelőre erre nincs fedezet, Szakács Lajos szerint azonban meg fogják oldani a kérdést. A község a tulajdonában lévő épületeket évről évre próbálja rendbe tenni. A falu vezetője hozzátette: a szűkös büdzséből kellene még forrás utakra és járdákra is.

– A község bevétele az állami segítség nélkül alig 250 ezer forint. Iparunk nincs, vállalkozónk is alig, így adóbevételre nem nagyon tudunk számítani – mondta a falu vezetője.

Ahogy fogalmazott, talán éppen a nehéz gazdasági helyzet miatt sokan nem hittek a központ szépítésében.

– Tízéves álmunk vált valóra a minap. A tó hasznosítására horgászegyesületet alakítanak a helyiek, melynek bejegyzése folyamatban van – tette hozzá Vadosfa polgármestere. Utóbbi szervezetbe egyelőre a helyieket és az elszármazottakat várják a 70–80 lakosú Vadosfán.
„Pályázat nélkül nem lenne pénzünk még kisebb volumenű felújításokra sem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anci néni emlékére

Egy gazdag életút szakadt meg, s mi, volt tanítványok és kollégák tisztelettel meghajtjuk fejünket a… Tovább olvasom