Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Hírnevünk kezd rosszabb lenni, mint lehetne

Boross Péter szerint a két nagy pártnak az az érdeke, hogy az MDF ne legyen sikeres. Az exminiszterelnök úgy vélte: egypárti kormány esetén nagyon elszaladhat a szekér.

A hét végén Boross Péter volt miniszterelnök tartott előadást az Enesei Népfőiskolán. Ez alkalommal adott interjút a Kisalföldnek.

– Sokan meglepődtek, amikor nyilvánosságra került, hogy az MDF és az MSZP olyan „húzó neveket" állított az európai parlamenti választási listája élére, akik eleve bejelentették: továbbra is itthon kívánnak tevékenykedni. Miért van erre szükség?

Boross Péter exminiszterelnök
– A listás választás sajátos választási forma, más, mint amikor egyéni jelöltekre szavaznak. Ma is gyakorlat, hogy a pártok színészeket, írókat, nevesebb embereket felvesznek a listájukra, majd amikor betöltötték a szerepüket – egy napot sem töltenek a képviselőházban –, átadják a helyüket annak, akit a párt kijelöl. Tehát a listás választási szisztémánál ez a természetes, egész Európában így van. Dávid Ibolya már tavaly ősszel bejelentette, hogy itthon kíván politizálni. Nincs hát ebben semmi szokatlan, csak ezt be kell vallani, és akkor a választók nem érzik úgy, hogy félrevezették őket. A szocialisták is hasonlóan döntöttek a listavezetőről.

A szabad demokratáknál Demszky Gábor azzal a szándékkal áll a választási lista élén, hogy részt vesz az Európai Parlament munkájában. Ám hogy miként tudja ezt a főpolgármesteri funkcióval összeegyeztetni, az más kérdés. A Fidesznél Schmitt Pál, az olimpiai bizottság elnöke vezeti a listát, aki népszerű ember, sokan ismerik. P egyszeriben lett fideszes, meg listavezető is.

Dávid Ibolya kapcsán adódik a kérdés: mi a magyarázata annak, hogy amíg az elnök asszony évek óta a népszerűségi lista csúcsát ostromolja, addig a pártja egy-két százalékon áll?

– Erre nem tudok egyértelmű választ adni. Azt azonban tudom, hogy a két nagy pártnak az az érdeke, hogy az MDF ne legyen sikeres. A Fidesz igyekszik a jobboldalt betagosítani magába, amit én hibásnak és veszélyesnek tartok. Az MSZP-nek pedig az az érdeke, hogy a Fidesznek ne legyen koalíciós partnere, mert így romlanak a jobboldal választási esélyei.

– Ön hány MDF-es befutóra számít az EP-választáson?

– Én nem számolgatok. Inkább arra igyekszem inteni a magyar közvéleményt, nagy hibát követ el, ha azt hiszi, hogy a kormányalakításra csak egyetlen párt képes. Másrészt ideje feltenni a kérdést, jó-e az, ha egyetlen párt hoz létre kormányt és nincs meg a koalíció, amely kontrollt és egyezkedési kényszert jelent. Megtanulhattuk, hogy egypárti kormány esetén nagyon el tud szaladni a szekér.

– Medgyessy Péter miniszterelnök négyszemközti megbeszélésre hívta a rendszerváltás utáni elődeit. Mit vár ettől a találkozótól?

– Ez természetes, hiszen mindig találkozott a volt miniszterelnök az éppen hivatalban lévő kollégájával. E folyamat 2002 után szakadt meg. Most alkalmat kapok arra, hogy elmondjam, mit tartok fontosnak, helyénvalónak és mit nem.

Azzal a szándékkal megyek a találkozóra, hogy kifejthetem, amit ebben a zűrzavaros európai helyzetben fontosnak tartok, mi most a célszerű, helyes magyar magatartás.

Elmondhatom, hogyan lehetne megfékezni önmagunkat, hogy áldatlan belpolitikai ellentéteinket ne vetítsük ki külföldre. Hiszen a hírnevünk már így is kezd rosszabb lenni, mint amilyen lehetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év hittel, becsületes munkával

A kapuvári Lumniczer-kórház ápolási otthonában tegnap köszöntötték századik születésnapján Köves… Tovább olvasom