Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Himod is az önállóság mellett döntött

Nemrégiben a Kapuvári járás három óvodája is az önállóság útjára lépett. Himodon a napokban döntött erről a képviselő-testület. A polgármesterek szerint várhatóan olcsóbb lesz a fenntartás

A Kapuvári járás három települése is úgy döntött, óvodáját nem társulásban, hanem önállóan üzemelteti. Előbb Cirák, majd Kisfalud lépett ki a mihályi közös intézményből. A minap pedig a himodi képviselő-testület döntött úgy, hogy óvodáját saját intézményként üzemelteti tovább szeptember elejétől. A himodiak a kapuvári társulásból léptek ki. Erről már a járás központjának képviselő-testülete is határozott.

– Régi törekvés volt a községben, hogy a sorra elvándorló saját intézmény (például az önálló iskola) után a falunak legyen saját fenntartású intézménye. Ám ez idáig sem az anyagi, sem a rendeleti feltételek nem voltak meg ehhez – fogalmazott Módos Ferenc, Himod vezetője. A két utóbbi feltétel teljesülésével most szeptember elejétől önálló óvoda működik a rábaközi faluban. A polgármester azonban megjegyezte, a pénz és a jogszabályok megvannak, most azonban a létszám miatt táncolnak pengeélen, bár a kellő 13-at tudják tartani.

Szeptembertől önállóan működik majd a himodi óvoda, a döntéstől megtakarítást is remélnek.
Szeptembertől önállóan működik majd a himodi óvoda, a döntéstől megtakarítást is remélnek.

– Amennyiben szükségesnek látjuk, felkeressük a helyi szülőket, hogy minden himodi gyerek a helyi óvodába járhasson – mondta Módos Ferenc. Hangsúlyozta, a testület örömmel vállalta az üzemeltetést, melyben megtakarítást is remélnek. – Fontos szempont, hogy az óvoda döntései helyben szülessenek meg, közelebb hozva az intézményt a himodi közélethez – tette hozzá. Kiemelte azonban, a kapuvári óvodatársulás vezetőivel és a járási központ önkormányzatával kiváló volt az együttműködés. Az önálló himodi óvodában a 13 gyerek mellett két óvónő és egy dada fog dolgozni.

A himodihoz hasonlóan gazdasági megfontolások miatt vált önálló intézménnyé a kisfaludi óvoda is. Ódorné Árvai Margit polgármester kérdésünkre elmondta: jelenleg 22 gyermekre két óvónő és egy dada vigyáz, ám munkájukat negyedik alkalmazott is segíti más feladatai mellett.

A gazdasági megfontolások mellett pályázatokról is szó volt a ciráki leválás okán. Tóth Sándor polgármester kijelentette, az állami normatíva felett a falunak évente alig 200 ezer forintot kell fizetni az óvoda fenntartására, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint a mihályi társulásnak fizetett összeg. – Fontos volt a leváláskor, hogy fejlesztési pályázatokat csak önálló intézmény indíthat. Így vélhetően az ilyen forrásokon több más településsel is osztoznunk kellett volna. Így viszont magunk pályázunk – mondta Tóth Sándor. A leválást követően benyújtottak egy 30 milliós fejlesztési pályázatot, ám ez nem nyert. Legutóbbi, kisebb léptékű pályázatuk azonban igen. Ebből a pénzt az önálló óvoda homlokzatának javítására költik Cirákon. A falu polgármestere elmondta, jelenleg 26 gyerek van a helyi oviban, szeptembertől 23-an lesznek.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi fegyverrel játszott egy kisfiú Kapuváron - fotók

Egy másik hasba ütötte a karateedzőt. Tovább olvasom