Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Hiánypótlás mindenáron

A kistelepülések az idén kevesebb normatív támogatást kapnak, mint egy évvel korábban.
Zöld Péter
A kistelepülések az idén kevesebb normatív támogatást kapnak, mint egy évvel korábban – derült ki a megkérdezett településvezetők válaszaiból. A hiányzó pénzt szeretnék pótolni – ki így, ki úgy –, ám hogy sikerül-e, arról egyikük sincs meggyőződve.

A minap Köteles László, a három és fél száz lelkes Zemplén megyei település, Komlóska polgármestere egy közleményt küldött szerkesztőségünkbe „Nagy bajban a kistelepülések" címmel. A kisposták bezárása miatti tiltakozás kapcsán néhány megyénkbeli faluban is ismertté vált önkormányzati vezető egyebek mellett azt írja, hogy a Magyar Államkincstár eljuttatta az önkormányzatokhoz a 2006. évre vonatkozó költségvetési törvény alapján számított normatívák számadatait.

Köteles László szerint polgármestertársainak visszajelzései alapján a falvaktól ez évben jelentős, 10–20 százalék közötti, de többségében 15–20 százalékos az elvonás.

„ A községek általános feladataira 2005-ben 5 millió forint támogatást kaptunk, ezzel szemben az idén 3,1 millió forintot irányoztak elő. Összességében Komlóska 2005-ben 36 millió forint központi normatívát kapott a 100 milliós költségvetéséhez, idén pedig 30 millió forint a központi normatíva, ami 17 százalékkal kevesebb az előző évinél" – tudatta a Zemplén gyöngyeként is emlegetett kisfalu elöljárója.
Mi a helyzet a rábaközi településeken a normatívát illetően? – kérdeztük a fentiek fényében a községi elöljáróktól.

Póczik András, Páli:
– Tavaly létszámleépítés volt intézményeinknél annak reményében, hogy ezáltal jobb anyagi helyzetbe kerülünk. Ám azt kell tapasztalnunk, hogy ennek ellenére a 2005-öshöz képest az idén nem több, hanem mintegy 4 millió forinttal kevesebb normatív támogatáshoz jutunk. Ez jelentős összeg a mi költségvetésünkben.

Kránitz Lajos, Bogyoszló:
– Mi 2005-ben 60 millió 528 ezer 605, idén 64 millió 881 ezer 815 forint normatívát kaptunk. Tehát az ez évi összeg látszólag több, ténylegesen viszont kevesebb, hisz a tavalyi 89 gyerekkel szemben idén 136 diák tanul az iskolánkban. Mindemellett az alapnormatívák nem változtak, ellenben a kiegészítő normatívákat elvették.

Herczeg Tihamér, Barbacs:
– A mostani normatívánk mintegy 6 millió forinttal kevesebb a tavalyinál, 74 millió helyett 68 millió forint. Reményeink szerint a 6 millióból 2 milliót megkapunk a kistérségi társuláson keresztül, mivel a feladatokat annak keretében látjuk el. Fejlesztésre ellenben kevesebb jut. A további 4 milliós hiányt kell valahogy kigazdálkodni, esetleg pályázati pénzekkel pótolni.

Fodor József, Osli:
– Közel 6 millióval kevesebb a 2006-os normatívánk, mint az ezt megelőző esztendőben volt, 62 millió 5 ezerről, 56 millió 497 ezerre csökkent. A kieső összeget úgy próbáljuk pótolni, hogy önhibáján kívül hátrányos helyzetű településként az idén ennyivel több lesz az igényünk a támogatásra.

Zöld Péter, Szilsárkány:
– Az idei normatív támogatás a tavalyihoz viszonyítva 2 millió 306 ezer forinttal kevesebb, ami 5,5 százalékos csökkenést jelent. Ebből például tudnánk építeni közel ötszáz méter járdát, vagy költeni tudnánk a ravatalozó felújítására is. Pályázati pénzzel pedig megduplázható lenne ez az összeg, így még több feladatot meg tudnánk oldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesítménykényszer a foglalkoztatóban

A kapuvári szociális foglalkoztató ügyvezetője szerint a közhasznú társaság rehabilitációs jellegét… Tovább olvasom