Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Hevesy Iván, az ismeretlen kapuvári

Filmklub alakul a napjainkra méltatlanul elfeledett, kapuvári születésű művészettörténész, Hevesy Iván emlékére. Az 1893-ban született Hevesy egykor Babits tanítványa volt, filmesztétikai munkái Európa-szerte ismertek. A Nyugatban jelentek meg kritikái.

Január végén tartja első előadását a Kapuváron megalakított Hevesy Iván Film és Újmédia Klub – tájékoztatta lapunkat Gerencsér Péter, a szegedi egyetem vizuális kultúra és irodalomelméleti tanszékének óraadója. A helyi Hang-Tér-Kép Egyesület égisze alatt működő klubot a rábaközi kisváros – napjainkra méltatlanul elfeledett – szülöttének emlékére szervezték.

Hevesy Iván 1893-ban született Kapuváron, értelmiségi család gyermekeként – kezdte a nagyközönség számára ismeretlen életút elbeszélését a szegedi egyetem munkatársa. Apja, Hevesi János a kapuvári polgári iskola tanára volt, majd 1889. december 25-én ő adta ki a város első újságját, a Rábaközt. Anyja, Sikor Margit írónőként szerzett nevet magának, családjának és Kapuvárnak. A későbbiekben „Nihil" néven írt férje újságjába is. Hevesy Iván apja öt évig volt szerkesztője az általa alapított lapnak, majd ezt követően családjával Szegedre költözött. Akkoriban a Tisza-parti város volt az egyik bölcsője a magyar avantgárdnak, Iván fiuk itt ismerkedett meg e művészeti irányzattal, melynek a későbbiekben támogatója lett. A kapuvári szülött, Hevesy Iván a későbbiekben Újpestre költözött, ahol tanárai között köszönthette Babits Mihályt is.

Az 1925-ben megjelent könyv, mely a nemzetközi hírnevet hozta Hevesy Iván, Kapuvár szülötte számára.
Az 1925-ben megjelent könyv, mely a nemzetközi hírnevet hozta Hevesy Iván, Kapuvár szülötte számára.


Hevesy Iván a század első felében az avantgárd elméleti kérdéseivel foglalkozott, a Túl az impresszionizmuson című 1919- es cikkében említette Pátzayt is. Elméleti kutatásai és írásai mellett Hevesy Iván a Nyugat című folyóirat filmkritikusaként is nevet szerzett magának.

– Úgy vélem, munkájának jelentőségét mégiscsak a film- és fotóelméleti munkái adták – mondta Gerencsér Péter, aki a szegedi egyetemen maga is kutatja a kapuvári Hevesy munkáját, a névhasználathoz a művészettörténész két lányától, Hevesi Katalintól és Hevesy Annától kapott engedélyt. Elmondta, a neves művészettörténész 1925-ben adta ki talán leghíresebb munkáját „A filmjáték esztétikája és dramaturgiája" címmel. – Úgy gondolom, akkoriban nemzetközi szinten sem volt túl sok az ilyen nívós munkából, Hevesy Iván nevét az európai szakma is elismerte – mondta Gerencsér Péter. A kapuvári születésű művészettörténész felesége Kálmán Kata fotóművész volt, korának egyik legnagyobb szociofotósa. A neves szakember Budapesten halt meg 1966-ban.

Hevesy Iván
Hevesy Iván

– Hevesy Iván munkásságának szellemében szeretnénk működtetni a kapuvári filmklubot, melyben az új művészeti törekvésekkel is foglalkozunk – mondta Gerencsér Péter. A klubban filmekről tartanak eszmecseréket, művészettörténeti előadásokat szerveznek, vetítenek kortárs, kapuvári filmeket, melyekről aztán a klub látogatói és tagjai elbeszélgethetnek. Emellett szó lesz majd a számítógépes játékok elméletéről és az internetes művészetről is. Az első előadást január 28-án este hat órakor tartják a Fő tér 2. szám alatt (Rába-palota pincéje) „Egy elfeledett kapuvári, Hevesy Iván és művészete címmel".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Queen of the Dance: sztepptáncbemutató Csornán

A csornai művelődési házban március 1-jén, szombaton este hét órakor. Tovább olvasom