Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hetvenmillióval kevesebb az iparűzési adóból

Százhatvanötmillió forintos működési hiánnyal bár, de elfogadta Kapuvár idei költségvetését a képviselő-testület. Vitát váltott ki a város útkoncepciója, amelyben 40 millió forint sorsáról kellett dönteni.
Kapuvár idén 3,2 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodik, amelyben 165 millió forint működési hiány is szerepel. Ezekkel a sarokszámokkal fogadták el a képviselők a város büdzséjét hétfői ülésükön.

Nem épül új rendőrkapitányság

Szabó Iván alezredes, kapuvári rendőrkapitány beszámolóját hallgatta meg elsőként a képviselő-testület a város közbiztonságáról. Szabó Iván tájékoztatása szerint Kapuváron 23 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma és közlekedési baleset is kevesebb volt tavaly a korábbi évekhez képest. A kapitány azt ígérte, hogy a jövőben fokozzák a rendőri jelenlétet, és még hatékonyabban lépnek fel a bűnelkövetőkkel szemben. Dr. Szabadfi Árpád megyei rendőr-főkapitány képviselői kérdésre válaszolva elmondta: szinte biztos, hogy idén nem kezdik meg az új kapitányság építését, mivel a beruházás anyagi feltételei nem állnak rendelkezésre. Az ezredes viszont jó hírként közölte, hogy hamarosan sebességmérő készülékkel gazdagodik a helyi rendőrség.

Márciusig a tavalyi tarifával

Tárgyalta a testület a Rekultív kft. tavalyi tevékenységét is. Az előterjesztéshez kapcsolódott a cég kérelme, a szemétszállítás díjának 11,36 százalékos emeléséről. A hozzászóló képviselők egyaránt azt hangsúlyozták, hogy a beterjesztett költségelszámolás nem megalapozott és véleményük szerint az inflációkövető emelés lenne a reális. Ágota Zsolt a társaság képviseletében azt ajánlotta, hogy a márciusi ülésen térjenek vissza a kérdésre. Ezt a városatyák elfogadták, így egyelőre nem emelkedik a szolgáltatás díja, márciusig a tavalyi tarifával számláz a vállalat.

Viszonylag vita nélkül, egyetértésben fogadta el a plénum a település idei költségvetését. Összesen 3,2 milliárd forinttal gazdálkodik az önkormányzat, aminek jó részét az intézményfenntartás viszi el. Útfelújításokra 40 milliót költenek, gép-műszer beszerzésre 47,8-et. Jellemző adat, hogy az iparűzési adóból származó bevétel várhatóan mintegy 70 millió forinttal lesz kevesebb, mint 2003-ban.
„Az elmúlt évben a Rába-gyár és a Ringa leépítéseivel az önkormányzat lépett elő a város legnagyobb foglalkoztatójává, a maga 800 alkalmazottjával. A költségvetés működési hiánya ennek is köszönhetően 165 millió forint."

Hosszasan vitatták a képviselők az útfelújításokról szóló előterjesztést, amelyben korábban bizottsági döntés sem született. A városatyák érthetően saját körzetük utcáit próbálták előtérbe helyezni, ám abból a 40 millió forintból, amit idén erre a célra fordíthatnak, minden igényt nem tudtak kielégíteni. Végül úgy határoztak, hogy ebben az évben az Esterházy sétányt, a Rába sor egy részét, a Soproni utca első szakaszát, a Szent Kristóf étterem előtti parkolót, az Újhíd, az Alsómező, a Bartók Béla és a Mátyás király utcákat, a Zöldfa sort a Harmat közig, illetve az Erzsébet királyné utcát a garázsokig teszik rendbe.

Pályázati alap

Szó volt még az ülésen az idei pályázati lehetőségekről. A költségvetésben 28 millió forintos pályázati alap elkülönítéséről döntöttek a képviselők. A város közművelődési koncepcióját második fordulóban tárgyalták, és abban egyeztek meg, hogy a civil szervezetek javaslatait beépítik a tervezetbe. Zárt ülésen beszélték volna meg a téma azon részleteit, amelyek személyi kérdéseket is érintenek, ám a napirend megtárgyalását elhalasztották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A művelődési központ jövőjéről

Hogyan működhetne hatékonyabban a város művelődési központja? – erre a kérdésre keresik a… Tovább olvasom