Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Helytörténeti kiadványt terveznek

Helytörténeti kiadványt terveznek Himodon, ahol várják a lakosok történeteit is. A polgármester szerint a településen egyre pezsgőbb a közösségi élet.
A falu történetéről szóló kiadvány készítésébe fogott a himodi községháza. Módos Ferenc polgármester vezetésével, Áldozó István, a győri levéltár osztályvezetője, Hullámos László nyugalmazott tűzoltóparancsnok, Áldozó Gézáné egykori iskolaigazgató, valamint Pamlényi Klára muzeológus gyűltek össze, hogy megírják Himod történetét.

– A kiadvány jobbára 1886-tól öleli fel községünk történetét, attól az évtől, amikor a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület megalakult, onnantól rendszeres írásbeli emlékek vannak a helyi közéletről – avat be a részletekbe Módos Ferenc polgármester.

Idén szépült meg a község központja, melynek csinosítását is folytatják az után, hogy felújították a faluközpontot és az intézményeket.
Idén szépült meg a község központja, melynek csinosítását is folytatják az után, hogy felújították a faluközpontot és az intézményeket.


A kiadvány szerkesztésére alakult csapat azonban várja a helyiek segítségét is abban, hogy emlékeiket felelevenítve, Himod hétköznapjai minél részletesebben jelenjenek meg a kiadványban. Ahogy a polgármester elmondta, a levéltár osztályvezetőjének jóvoltából az anyagban nagy teret szentelnek a két világháború himodi hőseinek is. – Úgy vélem, még élnek olyan himodiak, akik emlékeiből tudunk felhasználni az anyagban, erősítve ezzel is a közösségi érzést – tette hozzá Módos Ferenc.

A közösségformálásra az utóbbi évben nem lehet panasz Himodon. Mint a falu vezetője elmondta: örvendetes az a törekvés, melynek nyomán a helyiek egyre többen jelennek meg a himodi közösségi rendezvényeken.

Idén számos kulturális programot szerveztek a községben, év végéig a soproni rotarysok jótékonysági rendezvénye és a helyben lakó külföldiekkel való találkozó van még hátra a helyi közéletből.

Jövőre minél több fejlesztési pályázaton indulna a község, a polgármester elmondása szerint még hátravan a tűzoltószertár felújítása, a csapodi út rendbetétele. A község csinosítását is folytatják az után, hogy felújították a faluközpontot és az intézményeket. Utóbbiak közül jövőre az iskolát szeretnék közösségi térré alakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dísztérré változott a faluközpont

Kedden adták át a megújított főteret Kónyban. Felújították például a Hősök szobrát, parkosítottak,… Tovább olvasom