Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Helytörténet és a téglák

A püspöki kastély földszintjén kapott helyet a helytörténeti gyűjtemény. Rendszeres nyitva tartása nincs, de kérésre a könyvtár nyitva tartásakor, valamint előzetes telefonos egyeztetés után megtekinthető. A gyűjtemény a község történetének összefoglalása.
A honismereti szakkör keretében összegyűjtött anyagot a megyei múzeum segítségével állították össze. A püspöki kastély alsó részében három bemutatóterem és egy berendezett parasztszoba található. A három terem közül az első a XIX. század mezőgazdaságát, a második az iparát ismerteti meg a látogatóval, a harmadik teremben pedig a szanyi népviselet ünnepi és hétköznapi öltözetei láthatók. Figyelmet érdemelnek a bejárati folyosón elhelyezett viselettörténeti fényképek is.

Jó híre van a szanyi Téglamúzeumnak. A gyűjtemény tulajdonosa, Rugli Dezső az 1970-es évektől kezdve gyűjti az égetett agyagot. A ma már több ezer darabot számláló gyűjtemény minden egyes darabjának származását és készítésének idejét ismeri. A tulajdonos minden érdeklődőt személyesen vezet körbe múzeumában, mely séta alatt számos információt oszt meg velük a tárlat darabjairól, valamint ezen építőanyagok gyártásának fejlődéséről a kezdetektől napjainkig. Saját vitrinje van a Szany határában készült tégláknak, melyek között fellelhető az egykor a község határában álló Árpád-kori templom egy téglája is. Külön érdemes kiemelni a saját égetésű tégláit, melyek közül néhányat mozaikok díszítenek. Ezen darabokon többek között a szanyi háromtornyú templom, a csíkszeredai templom, a szanyi Szent Anna-kápolna és Szany címere ismerhető fel.

A szanyi Téglamúzeum – Rugli Dezső gyűjteménye.
A szanyi Téglamúzeum – Rugli Dezső gyűjteménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szany legidősebb lakója, Anna néni

Szany legidősebb lakója Gasztonyi Vincéné Varga Anna. Anna néni 99 esztendős, tősgyökeres helyi… Tovább olvasom