Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Hatmilliárdos a Kapuvári Hús tartozása

A felszámoló szándéka az, hogy az üzemet szakmai befektetőnek, ha lehet, egyben értékesítsék.
A Kapuvári Hús Zrt. felszámolója szerint a dolgozói bér- és egyéb követelések felét tudja kielégíteni. Jendrolovics Pál kijelentette, a végső cél az üzem mihamarabbi értékesítése, ha lehet, szakmai befektetőnek.

A Kapuvári Hús Zrt. felszámolását végző cég, a Hitelintézeti Kft. munkatársa, Jendrolovics Pál lapunknak úgy nyilatkozott: a dolgozói követeléseket rövid távon nem tudja teljes mértékben kielégíteni. A gyár sorsáról – a városban terjengő szóbeszéddel szemben – elmondta, a felszámoló szándéka az, hogy az üzemet szakmai befektetőnek, ha lehet, egyben értékesítsék. Ám erről tárgyalások csak jövő februárban indulhatnak.

– A felszámolást végző Hitelintézeti Felszámoló Kft. egy állami tulajdonú cég, melyet a törvényi rendelkezések alapján a bíróság jelölt ki a felszámolás lebonyolítására – avatott be a részletekbe Jendrolovics Pál.

Hozzátette, a kormány döntése, miszerint a kapuvári húsgyár stratégiailag kiemelt cégnek számít, a felszámolási eljárásban kap nagy hangsúlyt. Ennek egyik eleme például az, hogy az eljárást 270 napon belül le kell bonyolítani azért, hogy minél előbb lehessen a cég szakmai értékesítéséről beszélni. A felszámoló szerint a stratégiai besorolás olyan cégeknek „jár", melyeknél jelentős az állami kitettség (bankhiteleken és járulékokon keresztül) és jelentős a cég regionális munkaügyi hatása (Kapuváron közel 300 dolgozó).

– Egyelőre a cég hitelezőit írom össze, mely körülbelül december elején ér véget, akkor tudom megmondani, hogy mennyi a tartozás. Ez már most olyan 6 milliárd forint körül látszik. Ezzel szemben a cég könyv szerinti vagyona 2–3 milliárd környékén mozog – mondta a felszámoló.
A cég további helyzetéről szólva hangsúlyozta, egyelőre sem a beszállítói bizalmat, sem az üzemeltetés lehetőségét nem látja.

– A cég tulajdonosai, vezetői olyan helyzetet teremtettek, mely jelenleg lehetetlenné teszi az azonnali indítást. Ráadásul a sertéstartóknak sem tudom azt mondani, hogy hozzanak disznót, mert nem tudom őket kifizetni – jelentette ki a felszámoló. Úgy véli, az elmúlt évek túlélésre játszó gazdálkodása, a partnerek fedezetlen hitegetése és az eseményeket követő sodródás juttatta ide a kapuvári húsgyárat.

Véleménye szerint már egy éve le kellett volna ülni a partnerekkel, és rendezett eljárásban kellett volna a szanálási és reorganizációs elképzeléseket megvalósítani, akkor sokkal kevesebb gazdasági veszteséget kellett volna a partnereknek elszenvedniük, s a dolgozói érdeksérelmek is jóval kisebbek lehettek volna. Ma többen állnak elő mentő ötletekkel, azonban a jó szándékhoz már nem kapcsolódik gazdasági képesség és üzleti bizalom.

A csoportos leépítési eljárás elindult. A bérgarancia-alapból a szeptemberi béreket már kifizették, ám az elbocsátásokhoz kapcsolódó pénzügyi elszámolás valószínűleg áthúzódik jövő januárra. Jendrolovics Pál hangsúlyozta, a közel kétszáz ember bére és a felmondással járó egyéb költségek közel 400 millió forintot tesznek ki.

– Ezt az összeget valószínűleg rövid távon nem fogom tudni kifizetni, jobbára a felére van fedezet a bérgarancia bevonásával – mondta a felszámoló. A maradékot „várólistára" teszi, kifizethetőségük a vagyonértékesítéstől és a hitelezői pozíciók alakulásától függ.

Kapuváron és környékén szinte napi beszédtéma a gyár, az épületek, a gépek további sorsa. Erről Jendrolovics Pál elmondta, a vagyon felértékelése és nyilvános meghirdetése februárig elhúzódik. Ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások a vagyon értékesítéséről. Itt a felszámoló kiemelte, szándékai szerint a céget egyben adnák el, elsősorban szakmai befektetőnek. – Addig is rengeteg feladatot kell megoldani, hiszen a gyárban téliesíteni kell az üzemeket, meg kell szervezni a vagyonvédelmet és állagmegóvást, biztosítani kell a környezetvédelmet és fenn kell tartani az alapközüzemi ellátást. Ma fűtés és több közszolgáltatás nélkül próbálunk rendet tenni és egyáltalán dolgozni a felszámolási eljáráson – mondta Jendrolovics Pál.

Keserűen jegyezte meg, nem azért érkezett Kapuvárra, hogy összedöntse a nagy múltú gyárat, hanem hogy minél gyorsabban befektetőt és/vagy üzemeltetőt találjon a vagyonra és a felszámolás kíméletlen szociális hatásait mérsékelje. Ma még ehhez a munkájához viszonylag kevés támogatást kap, de reménykedik, hogy a felszámolási feladatok ellátásához sikerül a pénzügyi hátteret biztosítani. Kijelentette, a kormány által biztosított 59 millió forintos keretből csak a felszámolás szerteágazó költségeinek kicsi hányadát, lényegében a felszámoló szervezet költségeit tudja megtéríteni.

A kapuvári gyárban működő Bacon Kft.-vel kapcsolatban hangsúlyozta: a cég taggyűlését a jövő hétre hívta össze azért, hogy a tulajdonosi és gazdasági helyzetet tisztázzák, hiszen a Kapuvári Hús Zrt. és a Bacon Kft. ezer szálon kötődik s a társaságnak jelentős vagyona van, illetve mintegy 80 dolgozót foglalkoztat.

Olvasóink írták

  • 1. tudorka 2012. november 17. 17:09
    „Ugye ez a 6 milliárd nem egyik napról a másikra jött össze?
    Valaki vizsgálja felelősséget is? Vagy mindegy országban vállat vonunk és ennyi?
    Arra azért kíváncsi lennék, hogy az adás-vétel miért és hogyan történt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők a férfiak egészségéért Csornán

A tizenhetedik egészségnapot rendezi meg idén a Csornai Nőegylet, ezúttal a Nők a férfiakért… Tovább olvasom