Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 7°C Még több cikk.

Hat hektáron dolgoznak a régészek az elkerülő vonalán

Enese - Több mint hathektárnyi területen kutatnak a régészek Enese térségében a 85-ös főút leendő elkerülőjének nyomvonalán a következő hónapokban. Jövőre már a kivitelezőké lehet a főszerep.
Néhány cölöplyukat és egy bronzkori edény oldalfalának bütyökdíszét találták meg eddig a régészek az enesei házaktól néhány száz méterre, de már Bezi közigazgatási területén, az Enesét Bezivel összekötő út mellett zajló ásatáson. Mindez nem meglepetés, hiszen a munkagépek csupán csütörtökön kezdtek dolgozni: azóta folyamatosan szedik le a löszös-agyagos altalajról az 50–70 centiméter humuszt.

Egry Ildikó, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze szerint a kezdet mindenesetre arra utal, hogy további leletekre számíthatnak. A szakember hozzátette: nagy gépi erővel vonultak fel, mert a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. szeretné, ha mielőbb – várhatóan jövő tavasszal – elkezdődhetne az enesei elkerülőszakasz építése. Ennek megfelelően 4 régész és 12 technikus végzi a szakmai munkát, amelyet 25 kézi földmunkás segít.

Lőszert és gránát

Az enesei elkerülőszakasz nyomvonalának tűzszerészeti átvizsgálását csütörtökön végezték el a szakemberek. Egy második világháborús aknagránátot és egy 40 milliméteres, szintén második világháborús lőszert találtak.
A bezi „Nagysarokban" nagy darabot, 2,6 hektárt „ásnak fel", itt lesz ugyanis az új autóútszakasz egyik csomópontja, ahol Bezi, Győrsövényház és Lébény felé lehet majd lehajtani, illetve az onnan érkezőknek felhajtani. Utána a régészek – valószínűleg már ősszel – további hét, lelőhelynek behatárolt területen kutatnak, összesen négy hektáron. Az előzetes terepbejárások és az adattári kutatások alapján őskori, népvándorlás kori és középkori leleteket, településnyomokat várnak.

A munkagépek és a földmunkások ezekben a napokban az 50–70
A munkagépek és a földmunkások ezekben a napokban az 50–70 centiméteres humuszt szedik le az Enese melletti területről azért, hogy a régészek lássák, hol érdemes tovább ásni. Fotó: Bertleff András


Ahogyan arról többször – legutóbb június 13-án – beszámoltunk, az enesei elkerülőszakasz 2010 őszére készül el európai uniós támogatásból. A 7 kilométeres, kétszer kétsávos autóút a rábapatonai elágazástól Enesét északról megkerülve csaknem Kónyig tart.

Olvasóink írták

 • 10. antistar 2008. augusztus 06. 08:31
  „Azzal kezdem, hogy nem vagyok csornai, viszont találkoztam egyszer egy soproni ketschu-val, na az nagyon visszataszító volt!!!!”
 • 9. ketschu_SOPRON 2008. július 17. 12:04
  „csornának nem való semmi...ott a nagy szátok hogy mekkora közlekedési csomópont vagytok, most akkor fulladjatok bele.
  Visszataszító egy város az biztos!”
 • 8. matriné 2008. július 17. 09:50
  „Kedves "szadesz"! Ha valakinek sok a kidobni való pénze az költse arra amire akarja.A közpénzt pedig értelmes dolgokra illik költeni,fialtatni! Egyébként hiányolom a képről a "gyerekkocsis" földradarozót! Neki már nem jutott "feles föld"? Nem kellene beállítani úgy mind, ha én minden szépnek ,s jónak az ellenzője lennék!A földön illik járni nem a fellegekben ez itt e tönkre vágott Magyarország-még!”
 • 7. Putyilov 2008. július 15. 19:40
  „Egy nemzet egyik legnagyobb értéke a történelme,igenis tárják fel a területet,hogy minél részletesebben megismerhessük a múltunkat.
  Csak én már nagyon kíváncsi vagyok a Csorna környéki feltárások eredményére is!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. szadesz 2008. július 15. 11:03
  „Jaj, a kedvenc hozzászólóm! :D :D :D
  Majdnem igazat adtam, amikor százmilliókról ír matriné. Tényleg, hagyjuk el a multat, ne kutassuk, minek elmúlt.
  Ilyen logikával bővítheti is a megszüntetendő dolgok körét: a szülészeten kívül minden orvosi ellátást, ugyanis teljesen felesleges: a betegség a természet szelekciója, aki nem alkalmas az életre, vesszen?
  Végülis a nyugdíj is potyázás: ha már nem tud valaki dolgozni, akkor miért éljen? Ahelyet, hogy aktív éveiben elköltötte volna...
  Sőt mindenki keressen magának munkahelyet?
  minek a kultúra? nagy a színház, csak felesleges energia megy el vele (fűtés, villany...) és csak bohóckodnak a színpadon.

  Tudja, kedves, hogy mekkora költsége van egy feltárásnak? És mennyit keresnek a régészek?

  Azért vagyunk emberek, hogy a lét- és önfenntartáson kívül mással is foglalkozzunk. Biztos ismerősek Cogito ergo sum et Historia est magistra vitae!”
 • 5. antistar 2008. július 15. 06:32
  „Ne panaszkodjatok! Kapuváron olyan ostobák a vezetők, hogy azt is el tudom képzelni, ha talán lesz is elkerülő, biztos, hogy a település közepén szeretnék elvezetni!!!”
 • 4. Putyilov 2008. július 14. 12:56
  „Papp József,Áder János,de még Molnár Csaba is tűnjön el végleg a süllyesztőben,ha nem képesek semmit sem tenni a városért.”
 • 3. csornai 2008. július 14. 11:20
  „Felháborító ami történik!

  Csornát nem építik, tervek sincsenek szinte, Enesét meg egyszer megemlítik, aztán meg jön a hír, hogy már megy az építkezés.

  Hát mi van itt?
  Hol van nagyobb forgalom?
  Hol van a több ember érdeke?
  HOl van a lobbi?
  mi folyik itt egyáltalán?

  Felháborító!!!”
 • 2. matriné 2008. július 14. 08:44
  „Vajon hány féle törött cserépedényt találnak több száz millióért?Vagy megint a szeuzó kincseket keresik?”
 • 1. Putyilov 2008. július 14. 07:33
  „Csorna körül mikor túrják már végre a földet??????????????????????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nosztalgiaaratás, lovasnap

Farád - Három aratócsapat és több mint harminc fogat részvételével zajlott tegnap a farádi lovasnap.… Tovább olvasom