Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Három Csécsény készül összefogni

Rábacsécsény - Az európai uniós pályázatok sikerét, egymás hagyományainak megismerését, a fiatalokban az együvé tartozás erősítését remélik a rábacsécsényiek új testvérkapcsolatuktól.
A szlovákiai Felsőpatonnyal kötött testvértelepülési megállapodást Rábacsécsény önkormányzata. A magyarlakta falu része Csécsénypatony is. Kovács Teodóra rábacsécsényi polgármestertől megtudtuk: néhány évvel ezelőtt már próbáltak kapcsolatot teremteni. Tavaly a helyi nyugdíjasklub kultúrcsoportjának vezetői, Hegedűs Oszkár és felesége hívták meg a felvidéki község képviselőit. A faluvezetők is találkoztak, és abban egyeztek meg, hogy felélénkítik kapcsolatukat. Ennek eredményeként a rábacsécsényiek tavaly októberben vendégeskedtek Csécsénypatonyban. Idén, március 14-én pedig a partnerkapcsolati megállapodást is aláírták.

– Új barátainkat már meghívtuk falunapunkra és ők is vendégül látnak bennünket helyi rendezvényükön – mondta a Kisalföldnek Kovács Teodóra. – Szorgalmazzuk az iskolák, a nyugdíjasok, a civilszervezetek közti együttműködést. Tudunk közösen dolgozni a turizmus fejlesztéséért, a környezetvédelemért. Nagyon bízunk abban is, hogy közösen nagyobb eséllyel indulhatunk a különböző uniós pályázatokon is. Szeretnénk megismerni a felsőpatonyiak hagyományait, kultúráját és persze megmutatni a miénket is. Fontos, hogy a gyerekeinkben tudatosítsuk, hiába élünk két országban, egy nemzet vagyunk.

A rábacsécsényi polgármester hozzátette: a Kárpát-medencében még egy Csécsény nevű település van. Az is Szlovákiában, Cserénycsécsény. Tervezik, hogy velük is felveszik a kapcsolatot és a három Csécsény közös együttműködési megállapodást köt majd.

Felsőpatony

Felsőpatony (szlovákul Horná Potoon) község Szlovákiában, a Nagyszombati kerületben, a Dunaszerdahelyi járásban található. Felsőpatonynak a 2002-es adatok alapján 1596 lakosa volt (95 százalék magyar, 4 százalék és 1 százalék egyéb). A falu Horná Potoon – Felsőpatony név alatt 1940-ben jött létre a Csécsénypatony, Benkepatony és Lőgérpatony részekből. Felsőpatony közigazgatása alá tartozik Felsőpatony-Rét név alatt egy különálló település a Kis-Duna partján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság még csak a ˝kertek alatt˝

Rábaköz - A válság ellenére nem állnak le a Rábaköz nagyobb foglalkoztatóinak beruházásai. A cégek… Tovább olvasom