Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Harmadik szili aratófesztivál (KÉPGALÉRIÁVAL!)

Rekkenő hőségben tartották meg szombaton a harmadik alkalommal megrendezett Szili Aratófesztivál második napjának rendezvényeit.
A község határában délután két órától, tizenegy csapat versenyzett a legjobb arató címéért, végül az első helyet az egyedi aratók szerezték meg, a szanyi és a helybéli csapat előtt.

Este hat órakor aratófelvonulást rendeztek a falu központjában, majd a néptánccsoportok tartottak bemutatót.


Fotók: Turbók Attila

Olvasóink írták

 • 17. Koloszár Jánosné 2008. augusztus 02. 09:12
  „Kedves Gábor!
  Ha már négyszemközt nem tudtuk megbeszélni,- pedig úgy gondolom vagyunk annyira jó barátságban, hogy beszélni is tudtunk volna erről hiszen mindannyian Kapuvár hírnevét öregbítjük munkánkkal, hagyományainkkal, ezt egyébként sokszor hangoztattuk már megbeszéléseken is és azt hiszem ez így is van jól, ezért nem értem miért ez a negatív hozzáállás, már megint.(azt gondoltam ennek már vége)
  Ha te úgy gondolod mindenkire tartozik ám legyen. Mindegyik arató fesztiválon a Kapuvár Néptáncegyüttes vett részt. Az utóbbinál jelezted, hogy nem tudod vállalni a szereplést, mert más elfoglaltságod van. A szervező megkeresett és megkért, mentsem meg kapuvárt azzal, hogy fellépünk, hiszen mi is Kapuváriak vagyunk, és így nem kell felborítani a már előre meghírdetett rendet, és így új táblát sem kell készíteni. Elnézést hogy ennyire felháborított, úgy gondolom inkább meg kellene köszönni a részvételünket.
  Mint már említette mindannyian Kapuvár hírnevét szeretnénk öregbíteni. Az állandó marakodás nem vezet sehova.
  Koloszár Jánosné
  HANSÁG NÉPTÁNCEGY. vezető.”
 • 16. c1 2008. július 27. 10:45
  „Röhögni való képek! Mig a MAGYAR dolgozik, addig az "ujjjjj magyar"
  huzza a hegedüt.”
 • 15. matriné 2008. július 24. 08:13
  „Adjanak már helyt a csuhásról (kanonok) készült fotójának is főleg, ha a hátán van a vadász-puskája is! No meg arról is,hogyan spricceli a jelenlévőket a "szentelt vizével"!”
 • 14. K. Karcsi 2008. július 23. 21:02
  „Tisztelt Szerkeztőség!
  Elkeseredve nézem ezeket a technikailag jól készült képeket de sajnos több jó hírű csoportok képeit hiányoltam. Konkrétan gondolok pl: SZANYI BOKRÉTA TÁNCCSOPORTRA. Kérem amennyiben lehet ez potolni szivekedjenek, ugy érzem ennyit megérdemelnek!
  Tisztelettel: Karcsi”
 • 13. lengyelildiko 2008. július 22. 13:03
  „A szili aratófesztivál szervezőiről senki nem ejt egyetlen szót sem.Szánalomra méltó butaságokat hordanak össze-tisztelet néhány kivételnek-ahelyett,hogy a rendezvény értékeire figyeltek volna.Minden tiszteletem azoké akik teljes odaadással szervezték e napot.Schwarzkopf Gyulának,az ötletgazdának rengeteg energiát kellett belefektetni ahhoz,hogy ilyen szép kerek, élményekkel teli fesztivált szervezett.Gratulálok Gyula,ez férfi munka volt.Elismeréssel hajtom meg fejemet a résztvevők előtt,akik időt,energiát nem sajnálva készültek arra,hogy bennünket megörvendeztessenek.Kanonok Úr áldásával indulhattak az aratók a nagy munkára,hogy mire Szent István ünnepe ránk köszönt az új búza lisztjéből készült kenyeret nemzetiszin szalaggal átkötve tehessük az ÚR asztalára. A felszentelt új kenyér megszegésének előünnepe volt ez a szombat. Táncosok,zenészek,lovasok,aratók ez remek munka volt.Bebizonyítottátok,hogy a magyar nép csodálatos hagyományát őrizni kell,hiszen aki a multját nem vigyázza,az a jövőjét sem biztos,hogy jól építi fel. A virágcsokrok egyszer elhervadnak, a kupák a szekrény tetején porosodnak, de az a nap amit a művészeti együttesek adtak nekünk az melegíti a szívünket, fényesíti az elménket. Mi ezen a két napon többek lettünk.Köszönet érte.”
 • 12. matriné 2008. július 21. 19:56
  „Mind,ha írtam volna,hogy a kuka nem érti, hát még egy pancser!”
 • 11. pan.cser 2008. július 21. 19:13
  „Matriné dugulj el. Egy épkézláb gondolat annyi nincs a szövegedben. Össze-vissza ötölsz-hatolsz cserepekkel meg győri útkereszteződéseket emlegetsz, nincs isten aki eligazodna mit akarsz! De boldogok a leki szegények mert övék a mennyek országa...... .”
 • 10. matriné 2008. július 21. 16:15
  „A kuka nem értheti,hogy én csupán a hasonlatot írtam meg a volt szocialista munka eredetére emlékezve! Ha érdekelne benneteket én is tudnék fel ajánlani hasonlókat. Pl. a megyei mozgáskorlátozottak birodalmában a járda építésnél is egy kettő munkás dolgozott és vagy tíz meg nézte, ép úgy mint az árpád út és a Aradi Vér-tanuk útja kereszteződésben a cserepesmunkák serénykedők és nézők seregét! Persze ott a nézőket is fizették nem úgy mint a szili (hagyományos)aratást nézőket! Persze a valódi "hagyományos aratást" akkoriban nem nézte,,mert nem is ,érdekelte senki a naplopók közül,de akkor még a Magyar búza még a Brazil piacon is hódított és meg is volt fizetve ma már csak bohóckodnak ezzel is egyesek!”
 • 9. Tomszi 2008. július 21. 14:17
  „Kedves matriné! Hogy lehet ennyi eszed, hogy a nézelődőket kritizálod? Ha nem tudnád ez egy aratófesztivál/nosztalgiaaratás volt. Ez egy ünnepség, hagyományőrzés, még jó hogy voltak nézelődők méghozzá szép számmal. Itt nem arról volt szó hogy hektárszámra arassanak te szerencsétlen....”
 • 8. Turbók Attila 2008. július 21. 13:50
  „Tisztelt link!

  Észrevételét a sziliakkal kapcsolatban köszönöm, a házigazdákról készült néhány fotót felraktunk a galériába.”
 • 7. pan.cser 2008. július 21. 13:44
  „Szép dolog, hogy megemlékeztek a hagyományokról, elődeik iszonyú nehéz munkájáról. Egy dolog nem tetszett, hogy ünneplő ruhában arattak a férfiak és szedték a markot a menyecskék. Hofi Géza mondta egyszer régen még az átkosban ilyesmire, hogy ha a nagyanyám a templomi ruhájában álltvolna neki zsírt sütni az udvaron, mint ahogy a tévében mutatták, most én biztosan nem lennék. Az igazsághoz a viselet is hozzá tartozott. A paraszt mindig kalapban(zsíros), feltűrt ingujjban, viseltes gatyában húzta a kaszát. Az asszonyoknak is megvolt a viseletük, legjellemzőbb talán a nap ellen a szemüket árnyékoló kendő, nem úgy ahogy a képen látszik.”
 • 6. link 2008. július 21. 11:19
  „Ahhoz képest, h Szilban volt a fesztivál, talán minden más tánccsoportól készült kép, csak a sziliakról nem. Van ez így...
  De, hogy még ebbe is beleviszitek a politikát,az már röhejes.
  Szerintem jó volt az egész és inkább erről kellene beszélni, nem hülyeségeket írogatni.”
 • 5. sziszifusz 2008. július 21. 10:04
  „Ken!
  Hiányoztál!Hiányzol és hiányozni fogsz!
  Kedves tenyeredbe - mi a helyzet a génkezeltekkel,a vetőgépesekkel,a permetezősökkel és a kombájnosokkal - mondjuk a mezőgazdaságban -az Úr által kedvelt országokban - ahol is 4-5 %
  nemparaszt a paraszt!
  Tudnillik Ők a földművesek!
  Hogy mi a baj matrinével - megtudhatjuk?”
 • 4. HáTé 2008. július 21. 09:40
  „Ken!
  Hagyd matrinét, nem éri meg...
  Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy ő Cseter János, vagy a felesége, mert a stílus és a hozzáértés erősen egymásra hajaz...
  Nem kell felvenni és visszaszólni, csak idegesíti magát az ember...”
 • 3. Csitei G 2008. július 20. 20:58
  „KedvesMindenki!
  Sajnálattal látom a fényképek közt, hogy a Kapuvár Néptáncegyüttes neve alatt más együttes vett részt (Hanság együttes).
  Kérem a tisztelt résztvevő Hanság együttes vezetőjét, hogy a saját együttese nevével szerepeljen a rendezvényeken, s ne használja a Kapuvár Néptáncegyüttes nevet. Mi sem használjuk az övükét! Az gondolom, hogy ez így korrekt!

  Köszönettel: Csitei Gábor a Kapuvár Néptáncegyüttes vezetője”
 • 2. ken 2008. július 20. 20:00
  „Mi bajod a papokkal te kommunista? A tieid agyonnyomorítják a parasztot, remélem meggyullad a szádban minden gerezd kenyér, ami csak földműves ember tenyerétől származik.”
 • 1. matriné 2008. július 20. 14:11
  „A nézelődők csak-csak kibírják az üdítős ládák mellett?Ez nitt még a "Szocialista mód szer" egy-kettő dolgozik a többi meg nézi!
  Csoda,hogy nem vitték ki a papot szentelni!Vagy inkább rókákat vadássza?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászszalagokkal emlékezik Magyarkeresztúr

Magyarkeresztúr - A kapukra kirakott fekete szalagokkal emlékezik Magyarkeresztúr hősi halottjára. A… Tovább olvasom