Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Hamarosan jönnek a csekkek a kórházért

Csorna - Most küldik ki a Rábaközben élőknek azt a csekket, mellyel a csornai Margit Kórházat tudják támogatni. A polgármester szerint erkölcsi szempontból fontos az adakozás. Az intézmény adóssága tartósan 320 millió forint.
A csornai Margit Kórház továbbra is küszködik 320 millió forintos adósságával. Biztató viszont, hogy április óta ez az összeg nem emelkedett. Igazgatót azonban nem sikerült találni az intézmény élére, az önkormányzat eddig három pályázati eljáráson van túl.


Két héten belül küldik

Turi György csornai polgármester a Kisalföldnek azt is elmondta: két héten belül a Rábaközben élők megkapják azt a csekket, melyet már korábban is ígértek.

– Az önkormányzati kötvény kibocsátásakor egy bank vállalta, hogy megszervezi az akciót. Technikai okok miatt most állnak erre készen – tájékoztatott Turi György. – A kórház ellátási területén minden háztartás, valamint vállalkozás kap egy csekket, mellyel az intézményt lehet támogatni. A Kapuvár környékéről hozzánk került településekkel együtt közel 50 ezer lakos tartozik a kórházhoz. Természetesen tudjuk, hogy a nehéz helyzetben nem ez jelenti a megoldást, ám erkölcsi kiállást mindenképpen jelenthet. Bízom benne, hogy sokan szívügyüknek tekintik a kórház sorsát.


Támogatásról érdeklődnek

A polgármester szerint örömteli, hogy szinte mindennap kap telefont, elektronikus levelet, melyben a támogatási lehetőség iránt érdeklődnek. A napokban például egy svédországi magyar egyesület tagjai jelentkeztek és kértek csekkeket.

– A XX. század elején, a kórház építésekor közadakozásra szólították a rábaközieket. Akkor jelentős összeg gyűlt össze, még az Amerikába kivándorolt csornaiak is küldtek pénzt. Eltelt száz esztendő, most a kórház megmaradása a tét, ezért kérünk – tette hozzá Turi György.

A Margit Kórház adósságállománya stabil, most igazgatót keresnek az intézmény élére.Fotó: Cs. Kovács Attila
A Margit Kórház adósságállománya stabil, most igazgatót keresnek az intézmény élére.Fotó: Cs. Kovács Attila

Ez is eredmény

Szintén biztató a kórházzal kapcsolatban, hogy fél éve nem nőtt az adósságállomány, 320 millió forint. Ez is eredmény. A polgármester szerint ez a korábban meghozott intézkedéseknek köszönhető, illetve a takarékos gazdálkodásnak. Kinevezett igazgatót azonban még nem találtak az intézmény élére. Az önkormányzat eddig háromszor írt ki pályázatot. Először két érdeklődő volt, a fenntartó által támogatott jelölttel azonban nem sikerült az anyagiakban megállapodni. Az újból kiírt pályázatra szintén ketten reagáltak, ám ők nem kaptak bizalmat a képviselő-testülettől. A harmadik eljárásra viszont már jelentkező sem akadt. Így egyelőre dr. Boga Attila marad a megbízott igazgató főorvos.

– Boga doktor vállalta, hogy irányítja az intézményt ezután is, amíg sikerül megtalálnunk utódját. Addig is minden elismerés és köszönet megilleti, hiszen nehéz időszak áll mögötte – fogalmazott Turi György. A polgármester megjegyezte: nem csak orvosok jelentkezését várják a pályázatra, a kiírás is ennek megfelelő. „Sokat segíthetne például egy menedzser szemléletű közgazdász is. Remélem, hogy újabb pályázatunk eredményes lesz" – véli Turi György.

Turi György naponta kap leveleket, melyekben a támogatás lehetőségéről érdeklődnek. A napokban Svédországból keresték meg.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. bzh 2008. október 14. 17:30
  „Miota es mibol ered a 320 millios adossag. Talan valaki ezt megtudja nekem mondani.”
 • 24. Putyilov 2008. október 09. 21:17
  „Ha a polgármesteri hivatal nem válaszol,akkor azzal saját magukat minősítik.”
 • 23. csornai ad infinitum 2008. október 09. 15:12
  „Kerem valaki ha megtudna irni nekem, hogy az USA-bol hova /kinek tudnek kuldeni egy szereny adomanyt a korhaz javara. A polgarmesteri hivatal nem valaszolt kerdesemre.”
 • 22. obi 2008. október 09. 12:24
  „gabe!

  Egyetértek ezzel a hsz.-oddal!
  Én is remélem, hogy az orvosok is adnak... Én a templomban már adtam 2000 Ft.-ot, de a csekken is ennyit fogok feladni.”
 • 21. gabe 2008. október 08. 23:55
  „obi!

  Én azért beszéltem (írtam) a hálapénzról, mert mi lenne ha a kedves doktor urak azt a pénzt a csornai kórháznak adnák, hogy legyen továbbra is munkahelyük. Nekünk meg kórházunk !

  Többi gondolatom megint csak a hálapénzről és a maszek rendelésen zsebre vágott pénzről szólna, így inkább nem is folytatom.

  Egy kis összegre rám számíthatnak. Rajtam ne múljon a kórház sorsa ! Akinek meg nem tetszik a helyi kórház csak utazzon nyugodtan ahová akar !
  Egyszer elmentünk mi is Győrbe orvoshoz. Pont az az orvos rendel Csornán is !
  Akkor minek utazzak ?”
 • 20. obi 2008. október 08. 21:52
  „A magánrendelés szerintem "más tészta", az ott tapasztalható esetleges anomáliák megint csak nem "csornai specialitások".
  Itt arról van szó, hogy a megye közepén élők miért másodrendű állampolgárok az egészségügyi ellátás területén?
  Ugyanaz van ezzel is, mint az elkerülővel... A "főokosoknak" mind a két esetben először is KI KELLENE NYITNI AZ ATLASZT!!!”
 • 19. Putyilov 2008. október 08. 19:06
  „obi!

  A hálapénz tényleg nem tartozik ide.
  Viszont a magánrendelések igen. Nyilvánosságra merik hozni,hogy ki ,mennyit fizet bérleti díjat,energiaköltséget,vizet,valamint eszközhasználati(és fertőtlenítési) költséget? Vagy ezt is mi álljuk?
  Utána pedig fizessünk a magánrendelésért,amiről nem kapunk számlát??”
 • 18. obi 2008. október 08. 18:25
  „Az a baj, hogy a kórház ügye itt most összekeveredik a hálapénz szomorú jelenségével. Kérném külön kezelni a kettőt!
  Az előbbi itt és most egy nagyon fontos kérdés, az utóbbi meg egy sok évtizedes országos probléma.
  (A hálapénzhez meg csak annyit, hogy az én gyerekem 2006-ban született és akkor a "tarifája" 30.000 Ft-volt. Azóta nyilván emelkedett, de ezt NE KEVERJÜK IDE TÉNYLEG, mert ez-mint mondtam-egy országos gond. Amúgy Bp.-en már 2006-ban sem volt 60-70 ezer forintnál olcsóbb szülés! Szomorú, de így van...)”
 • 17. qeu 2008. október 08. 13:57
  „Kedves Mindenki!

  A kulcs mondatot polgármester úr kimondta: ,,Sokat segíthetne például egy menedzser szemléletű közgazdász is. Remélem, hogy újabb pályázatunk eredményes lesz"
  Ezen embernek adjanak akkora "hatalmat", hogy rendet tehessen, és ne egyes orvosok, osztályok érdekei érvényesüljenek.
  Ilyen ember Csornán is akad nem is kevés.
  A kórház pedig kell!!!!!

  Üdv. qeu”
 • 16. ludvig 2008. október 08. 13:33
  „Szerintem azt is meg kellene vizsgálni, miért jutott ide a kórház.”
 • 15. Kvzoo 2008. október 08. 13:14
  „Hát juszt sem adok. A feleségemnek kijelentette a "tisztelt doktor úr", hogy a szülésért ötvenezret kér. Tudja az a szemét, hogy nekem ez majdnem félhavi keresetem?! Adtam, mert a gyermekét mindenki félti. A kórházért meg adjanak ezek a piócák.”
 • 14. obi 2008. október 08. 09:44
  „Mindez annak a Horváth Ágnesnek az ámokfutásának a következménye, akinek a kórházbezáró "akciót" pl. Vágó István is megköszönte (!)
  A csornai kórházban (egyelőre) igenis magas szintű szakmai munka folyik. Akinek más értesülései vannak, annak közlöm, hogy a győri kórházzal kapcsolatban is hallottam már "rémtörténeteket", a móváriról meg szinte csak azokat hallok...
  Akik szerint felesleges Csornán a kórház, azok nézzenek már a térképre! Sopron, Móvár és Győr a megye három csücskében van! A MEGYE KÖZEPE MEG DÖGÖLJÖN MEG???”
 • 13. Ápolónő 2008. október 08. 09:31
  „Számolja meg mindenki, hogy 20 éve hány csornai orvos dolgozott a kórházban, és számolja össze, hogy most hány csornai orvos dolgozik a kórházban...
  Mit tud tenni az önkormányzat, hogy ismét csornai orvosok dolgozzanak a csornai kórházban ???
  Orvosok nélkül nincs kórház !!!”
 • 12. bánatos 2008. október 08. 00:01
  „Kell a kórház, de nem mindenáron. Sajnos van igazság abban, amit a szocik mondanak.Inkább távol gyógyuljunk meg, mint közel betegek legyünk.(vagy haljunk meg). Édesanyám rosszul lett(agyi trombózis ) Csak egyszerű szállítómentő jutott Neki, mert az (egyetlen) rohamkocsi foglalt volt. Először 20 km-ről Csornára zötykölték eszméletlenül, majd Győrbe (megfelelő műszer híján),majd vissza Csornára.Hétvége lévén 20 órán át tüdőorvos látta el, mivel összevont ügyelet volt.( véletlenül azzal az osztállyal van egy épületben a neurológia.)Többet nem is tért magához.. Lehet, hogy akkor sem tehettek volna semmit, ha rendelkezésre állt volna minden eszköz,de itt semmilyen eszköz nem állt rendelkezésre.Így esélye sem volt.Ezért kell nekünk kórház?Ehhez asszisztáljunk adományainkkal?Szóval akkor inkább távol gyógyuljunk meg, mint közel haljunk.”
 • 11. gabe 2008. október 08. 00:00
  „Persze, majd az orvosok szállnal be jelentős összeggel ! Akkor hogyan tartsa el a qrváit, meg a három volt feleségét a 6 gyerekkel.
  Amelyik orvosnak "nem inge nem veszi magára" ezt a megjegyzést !

  De az tény hogy a maszek rendelésen pl. egy nőgyógyász nem kevés pénzt zsebel be ADÓMENTESEN ! Csak számoljunk 10 beteggel per nap, fejenként 5000 forinttal !
  Egy nap 50 ezer. Egy hónapba (20 munkanap) 1millió. Egy év alatt 12 milla a zsebbe a nőgyógyászaton. És nem is mondtam nagy számokat. Ja ! És még amit a szülésért is zsebre vágnak !
  Ezt az összeget nem egy orvos kapja, mert ugye minden nap más van. De ez mind lehetne akár a kórházé is !

  Részemről ennyi !”
 • 10. qeu 2008. október 07. 20:43
  „Nagyon érdekes dolgokat "mondotok", ezt csak egy csokorba kell tenni, mert mind tartalmaz igazságot.
  - Veszteségesen működött már, de még volt prémium fizetés.
  - Az igazgatónő segítséget kért, de a testület azzal fogalakozott, hogy XY doktor miért hagyta el a kórházat.
  - A rendelők bérléséért gyakarlatilag semmit nem fizetnek, mert nem éri el az energia költséget sem a bérleti díj - amit sokalnak -, és nem annyi időre fiezetik, mind amennyit használják.
  - Sajna egy szülés előtt emgmondják mennyit kell fizetned, hogy orvos legyen maz anyuka mellett - tapasztalat -, pedig ezt is finanszírozza a TB.
  - Az állami finanszírozása a kórháznak egyenlő a nullával, ennyire ismerik el.
  - Sajnos az ellátás is hagy kivánnivalót maga után.
  - Megértem a Polgármester Úrat, mert ha a kórhát egyszer itt megszünik, akkor már soha nem lesz kórházunk.
  Összességében ezeket kell megoldani és a hiányt eltüntetni. A lakosság adakozásból valóban nem tudja eltüntetni a hiányt, de valóban az orvosok is szálljanak be példaértékű összeggel, mertha nem lesz kórház nem lesz maszek rendelés benne, lehet építeni otthon jó sok pénzért stb. Ezektől függetlenül én azért adakozni fogok, csak nem annyit, mint amennyit akkor adnék, ha fenti dolgok nem borzolnák a kedélyeket.”
 • 9. KFC 2008. október 07. 20:07
  „Én biztos nem adok egy fillért sem, gyűjtsék össze a kapott hálapénzt, annyival is több pénze lesz a kórháznak. Ha valaki bekerül úgyis kell hálapénzt adni, különben rá sem néznek az emberre nemhogy meggyógyítsák, és ez az ott dolgozók hozzáállásától függ, nem az adósságtól. És kíváncsi lennék rá hogy az orvosok mit fizetnek a magánrendelésük után a kórháznak, de biztos kevesebbet, mint amennyiből egy magánrendelőt lehetne csinálni.”
 • 8. vagasz 2008. október 07. 19:22
  „nem olvastátok el rendesen? ez az adakozás jelképes, nem tőlünk várják, hogy megmentsük a kórházat és összeadjuk a 320 milliót. Ki tudjuk mutatni, hogy mennyire ragaszkodunk a kórházhoz, a Rábaköz mennyire tartja fontosnak, hogy 15-20 km-es körzetben legyen kórház.
  Putyilov! A felelősök szerinted kik azért, hogy ide jutott a kórház? És mi lenne méltó büntetésük?”
 • 7. Putyilov 2008. október 07. 16:30
  „Nincs igazatok.
  Szükség van a csornai kórházra,de előbb e felelősök feleljenek tetteikért,utána,ha rendeződött minden,akkor majd meg lehet kérni a lakosságot,hogy segítsen.
  De amíg bárki bármit büntetlenül csinálhat,addig nem adok pénzt.”
 • 6. Lucifer 2008. október 07. 16:26
  „Egyetértek Cindyvel...teljesen felesleges a csornai kórház...Ha nem lenne felesleges,akkor nem lenne tele a győri kórház a Csorna környéki betegekkel...”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„A szememben hősök, nagy dolgot tettek

Rábaköz - Az aradi vértanúk ünnepe kapcsán arról kérdeztünk rábaközi fiatalokat, mit tudnak a… Tovább olvasom