Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Gyors döntés a távhőről

Kapuvár - Harminc nap alatt dönteni kell a kapuvári távhő jövőjéről. A szolgáltatást végző cég fejlesztéseihez szerződésmódosítást és hődíjemelést kérne a helyi önkormányzattól, melyet követően közel 140 milliós beruházást hajtana végre. A képviselők egy része azonban úgy véli, megrendült a bizalom a távhőt üzemeltetővel szemben. A cég ügyvezetője szerint, ha nem tudnak megegyezni az önkormányzattal, a társaság „ki is vonulhat" a kapuvári szerződés hatálya alól.
Dicső Gábor ügyvezető igazgató tartott beszámolót a kapuvári távhőszolgáltató tavalyi munkájáról és az elképzelhető fejlesztésekről a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén. A Kisalföldi Távhőszolgáltató Zrt. (KT) vezetője a már másodszor napirendre tűzött beszámoló elfogadását kérte a testülettől, ami az elmúlt csütörtökön sikerült is. Annak ellenére, hogy Pintér Gábor képviselő már az előző testületi ülésen is élesen kirohant mind a szolgáltatóval, mind a meglévő szerződés (nem) teljesítésével szemben. A képviselő a mai napig állítja, hogy a szerződésben vállalt fenntartási és fejlesztési vállalásokat a szolgáltató nem teljesítette, valamint hozzátette, a cég nevének (tulajdonosi körének) megváltozása miatt megrendült a bizalom a napjainkban KT néven működő egykori Greenergy Zrt.-vel szemben.

Pintér Gábor úgy véli, a helyi önkormányzatot nem terheli felelősség a kialakult helyzetért, és hangsúlyozta, sem a tavalyi beszámolót, sem a cég idei terveit nem tartja elfogadhatónak.

A KT nevében felszólaló Dicső Gábor kijelentette, a cég tizenkét helyen szolgáltat az országban, ám sehol nem olyan rossz hatásfokkal és veszteséges gazdálkodással, mint Kapuváron. Hangsúlyozta, az elmúlt három év alatt a helyi távhő-üzemeltetés közel százötvenmilliós veszteséget termelt a cégnek (a képviselők ennek mértékét vitatják). Dicső Gábor a veszteség okai között az országosan is alacsony(nak mondott) hődíjat, a kazánok és vezetékek katasztrofális állapotát és a felhasználói oldal takarékossági intézkedéseinek hiányát jelölte meg.

– A rendszerben azonnali fejlesztések szükségesek, melyek mértékét mintegy száznegyvenmillió forintra becsüljük – mondta az ügyvezető. A kazánházak fejlesztéseit – megegyezés esetén – még idén elvégezné a cég, ami után egy évvel a hálózat felújítására is sor kerülne. Ehhez véleménye szerint az önkormányzatnak is több helyen hozzá kellene járulnia. Elsősorban komoly tarifaemelésre lenne szükség, valamint a szolgáltatói szerződés meghosszabbítását kezdeményezte a cég vezetése. Dicső Gábor szerint még a KT név- vagy tulajdonosváltozásához is hozzájárulhatna a kapuvári önkormányzat.

Elavultak: A rossz hatásfokú kazánházak okozzák leginkább a fűtési rendszer veszteségeit. Fotó: Kisalföld-archívum
Elavultak: A rossz hatásfokú kazánházak okozzák leginkább a fűtési rendszer veszteségeit. Fotó: Kisalföld-archívum

– Úgy vélem, ezen módosítások fényében, az elvégzett fejlesztések után a fizetendő díjak már elviselhetők lennének a lakossági fogyasztóknak – mondta az ügyvezető. Kijelentette azonban, ha nem tudnak az önkormányzattal megegyezni, akkor a cég ki is vonulhat a kapuvári szerződés hatálya alól.

Dicső Gábor mondandójához több képviselő is hozzászólt. Kóczán Zoltán alpolgármester szerint a szolgáltató három éve is tarifacsökkenést vizionált a tervezett, de a rövid szerződések miatt meghiúsult húsgyári kiserőmű beállítása folytán. Az alpolgármester úgy véli, a tarifaemelés már nem lenne szerencsés. Degovics István képviselő szerint a leválások is nehezítik a rendszer működtetését, a továbbiakban ezek valamilyen módon történő szabályozását sem tartja elfogadhatatlannak.

A testületi ülés után a Kisalföld érdeklődésére Dicső Gábor kijelentette, a tarifák mérséklése esetleg az önkormányzatnak fizetendő bérleti díj módosításával is megoldható lenne. Az előbbiekkel kapcsolatban Hámori György polgármester azt mondta, ahhoz, hogy októbertől biztos alapokon induljon a fűtési szezon, április végéig meg kell egyezni a szolgáltatóval: – Rövid időn belül megkezdődnek a tárgyalások a KT-vel vagy más szolgáltatóval, a tárgyalások lezárása után az önkormányzat mielőbb tájékoztatja a város lakosságát és a Kisalföldet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek esti láz a Mystery Ganggel

Hatalmas bulit csaptak a hétvégén Kapuváron a magyar rockabilly fenegyerekei, azaz a Mystery Gang. A… Tovább olvasom