Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gépszemlék aratás előtt

A kedvező tapasztalatok dacára az aratásban közreműködő erő- és munkagépek 15–20 százalékát nem láthatja a szemlebizottság, mert nem mindegyik gazda tartja fontosnak a betakarítás előtti tűzvédelmi vizsgálatot.
Horváth László: „Tavaly több gépet szemléztünk, mint korábban.
A minap a csornai tűzoltóságra hívták a parancsnokság illetékességi területéhez tartozó gazdálkodóegységek képviselőit, hogy az aratáshoz közeledve tájékoztassák őket az aktuális tűzvédelmi feladatokról és meghatározzák a gépszemlék időpontját.

Tavaly két tűzeset volt

Horváth László százados, tűzmegelőzési osztályvezető elmondta: ezúttal a meghívottak 85 százaléka vett részt az összejövetelen, amelyen elsőként a tavalyi gépszemlék és az aratás során végrehajtott ellenőrzések tapasztalatait tekintették át. Horváth százados közölte, hogy az elmúlt évben két, az aratással összefüggő tűzeset volt. Az egyik Szany térségében, ahol egy gabonakombájn okozott tüzet, egy pedig Csornán, ahol egy kazalozó erőgéptől csaptak fel a lángok.

Az osztályvezető szerint az alacsony esetszám azt jelzi: a szövetkezetek illetékes vezetői és a gazdák megértették, hogy az aratás tűzveszélyes környezetben végzett tevékenység, ezért figyelnek a gépek műszaki állapotára, betartják a tűzvédelmi előírásokat.

15–20 százalék kimarad

A mostani összejövetelen – miután jelezték a jelenlévőknek, hogy melyik géptípusnál mit vizsgálnak – többek között arra buzdították a gazdákat, hogy a tavalyinál is többen vegyenek részt a gépszemlén. Becslésük alapján ugyanis a gépek 15–20 százaléka kimarad a szemlézésből. Annak ellenére, hogy az ellenőrzés során feltárt hiányosságok – olajfolyás, a szikratörő vagy a kipufogórendszer tömítetlensége, a tűzoltó készülék érvénytelensége, esetleg hiánya – szankciót vonnak maguk után, ami a helyszíni bírságtól a szabálysértési feljelentésig terjedhet.
Amennyiben tűz is keletkezik a hiányosság következtében, tűzvédelmi bírságra is számíthat a géptulajdonos. Ez az összeg százezer forinttól több millióig terjedhet.

Kapcsolódó cikk >>

A gazdálkodó felelőssége a gépek állapota (2003-06-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadifogság után is időskori jó kedéllyel

Miközben rétestésztát nyújt, régi emlékeket idéz a fiatalkorról, a hadifogságról, a téeszről, a… Tovább olvasom