Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Függőben a városi állattartás ügye

A kapuvári városháza fórumot rendezett az állattartási rendelet módosításáról.
Kapuvár önkormányzata a hatályos országos szabályozásra hivatkozva módosítaná a helyi állattartási rendeletét. Ennek érdekében a minap – egyeztető szándékkal – fórumot kezdeményeztek a gazdákkal.

Szigorú előírások

A megbeszélésen Biró Péter polgármester kijelentette: az önkormányzatnak nem célja és nem is érdeke, hogy az állatnevelésből élőket megfossza bevételeiktől, de a város rendezési tervében foglaltaknak mindenképpen eleget tesznek. Ez azt jelenti, hogy a – jelenlegi szabályzat, de a friss tervezet szerint is – jövő év végéig a város különböző övezeteiben az állattartási szabályokat érvényesíteni kell.
A 2002-től hatályos előírások szerint például a város központjában egyáltalán nem tartható sertés, szarvasmarha vagy egyéb haszon- és kisállat. Általában a külső utcákban nevelhető jószág, de ott is csak korlátozott mértékben. Például a sertés és a marha esetében csak öt-öt jószág. Az állat-egészségügyi és egyéb előírásoknak megfelelő korlátlan állattenyésztés – a város rendezési tervében kijelölt területeken – a gartai majorban, valamint az Osli út környékén lehetséges.

Megoldás: költözés?

A városi gazdák jó részének tehát jövő év végéig ki kellene költözniük ezekre a területekre. Vargyas Mihály gazdálkodó hangsúlyozta: az egész családja jövőjét a jelenlegi, belvárosinak számító telkén alapozta meg. Úgy véli, a költözés több millió forintjába kerülne, amit a mai gazdasági helyzetben nagyon nehéz – talán lehetetlen is – előteremteni.
A fórumon közel húsz állattartó jelent meg. Közülük Füzi Mihály szerint olyan rendeletet kell alkotni, ami mindenki számára elfogadható. Cserpes Mihály elmondta: a város területén tartható jószágok létszámát az adott telkek nagyságához kellene igazítani, bár ő a létszámkorlátokkal alapjában nem ért egyet.

Petíció

Berényi László – kicsit eltérve a fórum témájától – az egész kapuvári állat-egészségügyi rendszert kritizálta. Kiss M. Vencel szerint a hazai állattartási rendeletek szigorúbbak, mint az Európai Unióban elfogadottak. Ezt más gazdák is alátámasztották. Véleményük szerint Magyarországon az állattenyésztés elsorvasztása folyik, ennek következménye a helyi szabályzók bevezetése. Ifjabb Füzi István úgy vélte, nem a tartható állatok számát kellene korlátozni, hanem a szagok és egyéb kellemetlen hatások megszüntetésével engedni, a gazdákat dolgozni. Füzi István és Vargyas Mihály is írásos petícióval fordul az ügyben az önkormányzathoz.

Még nincs új rendelet

A fórum végén a polgármester kijelentette: újabb egyeztetéseket terveznek még az új rendelet elfogadása előtt, s a városháza mindenképpen kompromisszumra törekszik az állattartókkal.

Csornán átmeneti idő

Csorna állattartási rendelete 2003 óta van érvényben, és tízéves átmeneti időt enged meg a gazdáknak. Ezen túl azonban többnyire szigorúbbak az előírások, mint Kapuváron. A belvárosban itt sem lehet haszonállatot tartani, de a külső övezetekben is csak harminc-harminc szárnyast és nyulat. Sertés és marha nevelése itt sem megengedett. A nagyobb haszonállatok tartására a város szélén, a hagyományos állattartó helyeken hagytak négy területet. Az ebtartási rendelet is szigorúbb, a társasházakban csak egy kis testű állatot, családi házakban pedig legfeljebb két kutyát lehet tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat széltorony épül

Ahogy azt már megírtuk Kapuvár északi részén szélerőműpark létesítésére adott be kérelmet két befektető cég. Az engedélyezési eljárások és a hatástanulmányok elkészülte után az egyik ausztriai befektető tanulmányútra hívta a későbbi szélpark tulajdonosait és a város vezetőit. A földtulajdonosok a napokban nézték meg a széltornyokat. Tovább olvasom