Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Forintmilliók jutottak a sírkertekre

Rábaköz - Az önkormányzatok pályázatokból fejlesztik a kezelésükben lévő temetőket.

A Rábaközben az elmúlt hónapokban több ravatalozót is felújítottak. Cirákon például 25 millió forintot költöttek a sírkertre.

Mindenszentek közeledtével megnő a temetők forgalma. Azok, akik csak ritkán keresik fel a sírkerteket, számos változást tapasztalhatnak. Több rábaközi temetőben is felújították a ravatalozót, kerítést építettek, parkosítottak. Portálunk sorra vette a fejlesztéseket.

Kónyban idén fedett külső résszel bővítették a temetői kápolnát. Az 1922-ben emelt épületre hétmillió forintot költött az önkormányzat. A helyhez és a műemlék jelleghez illő, rézborítású külső ravatalozót építettek.
Hövejen szintén a nyáron fejezték be a temető kápolnájának tatarozását.

Az épület tetejét és padozatát kicserélték, valamint új színt is kapott. A munkák 7,6 millió forintba kerültek, melyből 3,2 millió forintot pályázatból, 3,7 milliót saját erőből teremtettek elő. Kétszázezer forintot adott át támogatásként az önkormányzatnak a Fejlődő Hövejért Alapítvány, ugyanennyit egy Hövejről elszármazott adományozó, háromszázezret pedig egy helyi vállalkozó. Kisebb összeggel és társadalmi munkával helyi lakosok is segítettek. A sírkertnek és környékének csinosítása nem ért véget. Parkosítást és járdajavítást terveznek a közeljövőben.

A bogyoszlóiaknak nem kell szégyenkezniük temetőjük állapota miatt. A sírkert gondozott, látszik, hogy gazdája van. Makkos Imre és édesanyja, Makkos Imréné is elégedett a látottakkal.
A bogyoszlóiaknak nem kell szégyenkezniük temetőjük állapota miatt. A sírkert gondozott, látszik, hogy gazdája van. Makkos Imre és édesanyja, Makkos Imréné is elégedett a látottakkal.

Páli önkormányzata 3,3 millió forintot nyert ravatalozója rendbetételéhez, amihez önerőként 2,1 milliót biztosítottak. Az előírásoknak megfelelő akadálymentes vizesblokkot alakítottak ki, lecserélték a tetőzetet, a nyílászárókat, szigetelték az épületet, térburkolatot tettek le. Külső, fedett ravatalozót is építettek. A bővítés során néhány síremléket, illetve a felújított temetői nagykeresztet is áthelyezték.

Cakóházán szintén pályázati támogatással fejlesztették a temetőt. A ravatalozóra 700 ezer forintot kaptak, amit kiegészítve valósult meg a járólapozás, festés, a tetőzet cseréje.

A Rábaköz legnagyobb temetői fejlesztése Cirákon volt. Huszonötmillió forintot költöttek a sírkertre. Felújították a ravatalozót, kerítést építettek, rendezték a környezetét. Az önkormányzat tizenötmillió forintot biztosított, pályázaton tízmilliót nyertek.

A farádi temető gondozását az önkormányzat az év elején vette át. Próbálják szépíteni a területet és a helyiek igényének megfelelően néhány héttel ezelőtt egy kutat is létesítettek. Bodonhelyen hat év alatt tették rendbe a ravatalozót. Önerőből és egy tavalyi, 1,8 millió forintos pályázatból finanszírozták a költségeket. Kicserélték a nyílászárókat, a tetőzetet és építettek egy oldaltetőt is. A környékét térburkolattal látták el. Kialakítottak egy akadálymentes vizesblokkot, elvégezték a teljes külső tatarozást és a belső festést is.

Olvasóink írták

 • 5. jánosi 2009. október 22. 18:28
  „Hát ez a <moderálva ÖNKÉNT> mindenhol megjelenik, ahol egyébként mások számára tisztelt
  dolgokról van szó, és szándékosan provokál ! Mert magától talán nem ekkora barom ?”
 • 4. ancsácska 2009. október 21. 12:11
  „Janika :(”
 • 3. rick 2009. október 21. 07:39
  „2.

  ejnye janika...”
 • 2. janika 2009. október 21. 07:28
  „Nocsak! Ha valaki az életében nem volt képes gondoskodni a halála utáni létére, akkor adják meg neki az még élők? Valóban a halott igényli? Az egyház megye, pedig avatja Őket boldoggá! De kik lesznek ettől boldogok?”
 • 1. munited 2009. október 20. 20:05
  „Jó lenne ha az egyházmegye Veszkénybe is szánna valamit a temtő, ravatalozó és templom felújítására. Az utóbbi 10 évben semmit nem csináltak egyiken sem..Sajnos ez nagyon meg is látszik. A templom katasztrofális állapotban van, állapota már tarthatatlan kívül-belül. A kápolnát felújították az idén, szép is lett nagyon, de az egyház egy forintot nem adott belel. Egy hely cég finanszírozta az egészet. Eyg hívő faluról van szó. Hova aza sok egyházi adó amit befizettek a hívek?? A környéken minden temető és templom fel van újítva, igazán Veszkény is megérdemelne már egy kis törődést ezzel kapcsolatban. Veszkénynél sokkal kisebb lélekszámú falvak óriási pénzeket kaptak ilyen jellegű felújításokra. Kérjük az egyházmegyét, pályázatírókat vegyék szemügyre és későbbi döntésüket legyenek szívesek ezután meghozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több gyermekre számítanak

Enese - A jelenlegi hetvenöttel szemben jövőre nyolcvan gyermekkel számol az enesei óvoda vezetője.… Tovább olvasom