Kisalföld logö

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 0°C | 6°C

Forintban kamatozik az önkormányzati kötvény

Csorna - A szemétszállítás díjának emeléséről, fejlesztési pályázatok benyújtásáról, a kötvénybevételek befektetéséről döntöttek hétfői ülésükön a csornai képviselők. Egy „Vilmos parkos" céggel szerződést bont az önkormányzat.
Áprilistól 9,5 százalékkal emelkednek Csornán a szemétszállítási díjak. Erről döntött a város képviselő-testülete hétfői ülésén. A szolgáltató Rekultív kft. eredetileg közel 15 százalékos emelést akart elérni, amit sikerült lefaragni. Egy 110 literes gyűjtőedény egyszeri kiürítése az új rendelkezés szerint 255 forintba kerül.

A képviselők elfogadták a Jószív kft. munkájáról szóló beszámolót és egyúttal 5 százalékkal emelték a temetkezéssel kapcsolatos szolgáltatások díját.

A képviselők döntöttek az önkormányzat által kibocsátott kötvény bevételeinek befektetéséről is. Az árfolyam-ingadozások miatt kockázatmentes, hosszabb és rövidebb távú, forintalapú lekötéseket választottak.

Két pályázat benyújtásáról döntött a testület. Az egyik a 85-ös főút Szeder és Botond utcai kereszteződésének átépítését célozza, a másik a Laky Döme utcai volt községháza felújításához teremthet fedezetet. Arról is határozott a plénum, hogy szerződést bont egy, a Vilmos parki egészségturisztikai projekthez kapcsolódó céggel. A Deyle-Simonides kft.-vel még 2005 nyarán kötött megállapodást az önkormányzat. A társaság a projekt „általános jellegű előkészítésének" elvégzését vállalta. Mivel a kft. a vállalt kötelezettségeket nem teljesítette, a város most elállt a megállapodástól.

A képviselő-testület megszavazta az önkormányzati gyermeküdülők felújítási tervét, megállapította az intézményi nyersanyagnormákat, és hozzájárult, hogy a város támogassa a csornai vasútállomáson út, parkoló és járda építését. Bizottságokat hoztak létre a Városi Művelődési Központ és Könyvtár, illetve a Szociális és Gyermekjóléti Központ intézményvezetői állásaira beérkező pályázatok elbírálására.
A Selliform Zrt. kérését is megtárgyalták a képviselők. A Hantech Zrt.-hez kötődő cég még 2006 májusában vásárolt földterületet az ipari parkban. A szerződésben vállalta, hogy az aláírástól számított három éven belül „ipari jellegű létesítményt" épít az ingatlanra. A társaság most azt kérte, hogy az önkormányzat a beépítési kötelezettség idejét hosszabbítsa meg 2012-ig. Turi György polgármester elhibázottnak nevezte a szerződést, mivel nem ír elő konkrét munkahelyteremtő beruházást, csupán „ipari jellegűt". Emiatt azt javasolta, hogy a Selliform Zrt.-vel módosítsák a szerződést és a beépítési kötelezettséget egy évvel tolják ki. Papp Imre képviselő arra figyelmeztetett, hogy a Hantech a város egyik legnagyobb adófizetője és foglalkoztatója, ezért nem szerencsés, ha ultimátumot ad számára az önkormányzat. A testület végül a polgármester javaslatát szavazta meg azzal, hogy a városvezetés tárgyaljon a vállalkozás tulajdonosával.
A képviselő-testületi határozatok hátterére, illetve az egyéb döntésekre visszatérünk.

Olvasóink írták

 • 3. matriné 2008. április 10. 15:24
  „Az "Önkormanyzatok" ezt a lehetőséget kapták a lakosság fozstogatására a "fönökeiktől" azaz, az országot kifosztóktól!”
 • 2. sziszifusz 2008. április 06. 23:02
  „Hol van már a tavalyi hó,meg a Jocó?!
  Elő a javaslattal,mert én sem tudom meg!”
 • 1. Lacikó 2008. április 04. 15:38
  „Nem az a baj,hogy 255ft egy ürítés,hanem az a vérlázító,hogy akkor is 255ft,ha ki sem teszem.Évekkel ez elött tettem javaslatot ennek megoldására,de szerintem fel sem fogta az akkori hajjakend papp jocó,hogy mit is akarok.Persze ő tudta,hogy miért nem akarta tudni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasút a megoldás a csornai dugókra

Csorna - A GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa szerint a társaság mindent megtett annak érdekében,… Tovább olvasom