Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Földtől az asztalig: egy kézben az ellenőrzés

Hivatali állatorvosként kezdett, majd téeszekben dolgozott a csornai járási hivatal főállatorvosa. Dr. Kapovits Ignác szakmai pályafutása az állattartási szokásokkal, a létszámmal együtt változott.


Fél éve nevezték ki a csornai járás új főállatorvosát, dr. Kapovits Ignácot. A szakember az elmúlt hat hónapban megszokta már a pozícióval járó feladatokat, de hiányzik neki a „terep". „Évtizedekig gyakorló állatorvos voltam, mostani munkakörömben több a vezetéshez kapcsolódó munka, de ha csak tehetem, megyek a gazdákhoz" – fogalmazott. Arról is beszélt, milyen változások történtek az állatorvosok munkájában az elmúlt húsz évben.

Dr. Kapovits Ignác diplomája megszerzése után a csornai járási hivatalban kezdett, majd Vas megyébe került, üzemi állatorvosnak. Onnan két év után költözött a Rábaközbe, Bágyogszovátra.
– Huszonhat évig a téeszben, majd megszűnése után önkormányzati állatorvosként, később vállalkozóként dolgoztam. Aztán a győri állat-egészségügyi állomáson tevékenykedtem, utána lettem hivatali állatorvos, élelmiszer-higiéniával foglalkoztam – mutatta be pályafutását.
Az állattartási szokások és az állatlétszám változásával együtt alakult az ő sorsa is.

Dr. Kapovits Ignác
Dr. Kapovits Ignác

– Bágyogszováton annak idején 330 szarvasmarhát tartottak a háztájiban és 400 volt a téeszben. A társközségben, Bodonhelyen 110-et neveltek a gazdák otthon. A téesz 1992- ben megszűnt, de még utána is foglalkoztak állattartással a helybeliek, a drasztikus állománycsökkenés csak később kezdődött. Ennek persze számos oka lehet, de az egyik legfontosabb szerintem az, hogy a falvakban egy korosztály, egy generáció eltűnt a parasztcsaládokból. Éppen az, amelyiknek át kellett volna venni a gazdaságot az idősödő szü- lőktől. Ők már korábban elköltöztek. Vagy ha maradtak is, az iparban keresték a boldogulást. Az állatorvosok tehát új helyzet elé kerültek.

Dr. Kapovits Ignác a főállatorvosi teendők mellett továbbra is felügyeli a járásban működő feldolgozókat és ellenőrzi a kistermelőket is. Jelenleg 52 nagy létszámú sertés- és 29 szarvasmarhatartó telep felügyelete tartozik a csornai hivatalhoz. Baromfival és tojástermeléssel kevesebben foglalkoznak.

– Valóra vált az az elképzelés, hogy a termőföldtől az asztalig egy kézben legyen az ellenőrzés és a felügyelet. Ezt hivatalunk látja el. Az ellenőrzéseink rendszeresek, a gazdáknak is érdekük, hogy a szabályok betartásával dolgozzanak – jegyezte meg a járási főállatorvos. És a végére még egy mai tapasztalatát megosztotta a Kisalfölddel.

– Annak idején még egyértelmű volt, hogy aki állatorvos lesz, az vidékre megy, ahol szarvasmarhákat, lovakat, disznókat, esetleg juhokat, kecskéket kezel. A fiatal kollégák ma is határozott elképzelésekkel mennek tanulni: kisállatpraxisban gondolkodnak, esetleg egzotikus állatokat szeretnének gyógyítani – tette hozzá dr. Kapovits Ignác.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Rábaközben

Kapuvári és csornai kirendeltség ajánlatai. Tovább olvasom